Trudnoća 27. lipnja 2023.

Želiš izazvati trudove? Možda možeš – hodati po nogostupu. Ali ne bilo kako!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je divno razdoblje, znamo, ali kako se bliži kraj, tako ti je jednostavno svega dosta. Teško ti je, umorna si, želiš upoznati svoju bebu i već jednom započeti s novim dijelom života. Tad počneš proučavati sve moguće oblike izazivanja trudova…

Kako se bližiš 40. tjednu trudnoće, tako te sve više obuzima uzbuđenje i nestrpljenje. No, isto tako, sve je veća tvoja želja da napokon upoznaš svoju bebu – kao i da napokon ne budeš više trudna. Jer uz rastući trbuh i sve ostalo što te muči, ma koliko ta trudnoća bila lijepo razdoblje, jednostavno u nekom trenutku ti bude dosta svega.

Možda te zanima... Kako potaknuti trudove i otvaranje: Što kaže ginekologinja o prirodnim načinima Trudnoća

I tada počneš istraživati načine na koje možeš potaknuti trudove i ubrzati porod. Naravno, možda omiljena i odavno poznata „tehnika“ je – seks, ali ni do tog ti nije baš stalno. A što kažeš, onda, na hodanje po nogostupu? Zvuči jednostavno, zar ne? No, ne uz obje noge na nogostupu.

Naime, tehnika podrazumijeva hodanje jednom nogom po nogostupu, a drugom po cesti – što duže, to bolje. Ovakav način hodanja nije možda najuobičajeniji (dobro, barem ne u odrasloj dobi), a definitivno je pomalo nelagodan, ali služi kao pomoć pri otvaranju zdjelice i pomicanju bebe prema porođajnom kanalu.

Mame koje su ovu tehniku isprobale, kažu da uistinu pali! Jedini je problem taj što nije znanstveno dokazana. No, s druge strane, nisu ni brojne druge prirodne tehnike također znanstveno dokazane, a opet žene odgovorno tvrde da ipak pomažu. Osim tog, postoji uistinu istraživanje koje je pokazalo da hodanje pomaže kod poticanja trudova.

Neki stručnjaci, pak, smatraju da je hodanje po nogostupu na ovaj način uistinu dobar put do poticanja trudova. Naime, ako uspiješ potaknuti pomicanje bebe u trbuhu, to bi moglo potaknuti i dodatni rad hormona koji bi tako mogli ubrzati porod.

Jedna je studija iz 2021. godine pokazala da žene koje hodaju nakon 34. tjedna trudnoće po 40 minuta najmanje četiri puta tjedno, imaju veću šansu da im se spontano jave trudovi, te manju šansu da moraju na carski rez ili inducirani porod.

Isplati se obuti tenisice i krenuti, zar ne?

Možda te zanima... Prvorotkinjama prva faza poroda može trajati i do 24 sata Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.