Trudnoća 13. studenoga 2023.

Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule manje su sklone depresiji?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najnovije izvješće pokazalo je da žene koje uzimaju oralne kontraceptive imaju manju vjerojatnost za razvijanje depresije u usporedbi sa ženama koje su ranije uzimale pa prestale.

Iako su se kontracepcijske pilule često povezivale s pojavom depresije, pa su mnoge studije tu vezu čak i potvrdile, najnoviji presjek studija krenuo je u nešto drukčijem smjeru, te su rezultati bili nešto drukčiji i neočekivani. Naime, istraživači su ovoga puta gledali rezultate i podatke iz prijašnjih studija u kojima je sudjelovalo 6239 žena u SAD-u, i to u dobi između 18 i 55 godina. ovakav pregled pokazao je da su osobe koje su koristile oralnu kontracepciju imale su nižu stopu depresije nego osobe koje su ih uzimale, pa prekinule s tim.

Možda te zanima... 7 ključnih pitanja o piluli na koja vam odgovara ginekolog Trudnoća

Na temelju ovih podataka vidi se da je među ženama koje su uzimale oralne kontraceptive njih 4,6% prijavilo pojavu depresije, dok je među bivšim korisnicama ovih pilula njih 11,4% prijavilo depresiju.

Stručnjaci su svjesni činjenice da vlada općenito mišljenje da oralni kontraceptivi mogu uzrokovati depresiju. Studija objavljena prošlog lipnja u Cambridge University Pressu pokazala je da žene koje koriste kontracepcijske pilule mogu imati čak 130% veći rizik od depresije. Taj je rizik posebno visok u prve dvije godine od početka uzimanja oralnih kontracepcijskih pilula, a dodatno je veći ako su žene počele uzimati lijekove u adolescenciji.

Iako su novi rezultati bili pomalo neočekivani, istraživači su zaključili da su korisnice koje trenutnu uzimaju kontracepcijske pilule možda manje sklone depresiji zato što se oslanjanju na pilule, čime zapravo mogu ukloniti dio stresa zbog neželjene trudnoće – što poboljšava mentalno zdravlje žene. S druge strane, ulogu u ovim brojkama može odigrati i činjenica da žene koje imaju depresiju na pilulama prestanu uzimati te stoga spadaju u kategoriju bivših korisnica koje prijavljuju depresiju.

Naime, žene koje su se razvele dok su bile na pilulama, pa ih prestale koristiti, ili su postale udovice ili se tek razišle s partnerima, pa ih prestale koristiti, imale su veću sklonost depresiji – ali ne izravno zbog pilula.

“Većina žena tolerira uzimanje oralnih kontracepcijskih pilula bez pojave simptoma depresije, ali postoji podskupina žena koje mogu doživjeti negativne nuspojave vezane uz raspoloženje, pa čak i razviti depresiju, a razlozi nisu sasvim jasni,” rekla je Julia Gawronska, jedna od istraživačica na Sveučilištu Anglia Ruskin u Velikoj Britaniji. “Međutim, prestanak uzimanja pilule bez odgovarajuće alternative povećava rizik od neželjene trudnoće. Važno je da žene dobiju punu podršku, da im se pruže sve informacije i da im se, ako je potrebno, ponude alternativni oblici kontracepcije.”

Potrebna su dodatna istraživanja, ali važno je obratiti pozornost na svoje mentalno zdravlje na početku uzimanja bilo kojeg novog lijeka, pa tako i kontracepcije. U svakom slučaju važno je obratiti se svom liječniku ako primijetiš nuspojave s kojima se teško nositi.

pilula, kontracepcija, tableta Možda te zanima... 10 činjenica o piluli koje sigurno niste znali Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.