Trudnoća 02. kolovoza 2022.

Žgaravica: Zašto se često javlja u trudnoći i kako si pomoći?

Stvari koje trudnice često rade, a koje mogu biti štetne za bebu
Foto: Shutterstock Žgaravica: Zašto se često javlja u trudnoći i kako si pomoći?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je vrijeme kada možete doživjeti jednu ili više tegoba s popisa tegoba u trudnoći, a mnogi trudnice kao jednu od najučestalijih tegoba navode žgaravicu. Štoviše, od žgaravice pati dvije trećine trudnica i to najčešće u drugom i trećem tromjesečju.

Osjećaj peckanja, koji se događa u gornjem dijelu abdomena, rezultat je kiseline koju proizvodi vaš želudac, i koja odlazi prema gore u donji dio jednjaka. Visoka razina progesterona kojeg proizvodi vaše tijelo može usporiti probavu i opustiti sfinkterski mišiće između jednjaka i želuca.

Osjećaj peckanja, koji se događa u gornjem dijelu abdomena, u blizini sternuma (prsne kosti) je vrlo uobičajen u kasnijem razdoblju trudnoće, primjerice od 25. tjedna. On je rezultat kiseline koju proizvodi vaš želudac, i koja odlazi prema gore u donji dio jednjaka (cijev koja povezuje vaša usta sa želucem).

Žgaravica je pojačana tijekom trudnoće iz dva razloga. Visoka razina progesterona kojeg proizvodi vaše tijelo može usporiti probavu i opustiti sfinkterski mišiće između jednjaka i želuca, koji obično sprječava podizanje želučane kiseline.

Možda te zanima... 10 načina za ublažavanje jutarnjih mučnina Trudnoća

Kako ublažiti žgaravicu u trudnoći?

Buduće majke žale se na 'težinu u želucu' i 'vatru u prsima'. Srećom, postoje načini da se ove neugodne tegobe ublaže. Jedite manje, češće obroke. Uzimajte antacid nakon obroka i prije spavanja - uvijek provjerite je li lijek pogodan za uzimanje tijekom trudnoće i konzultirajte svog liječnika. Žvačite kremaste kekse kada osjećate žgaravicu. Oni mogu neutralizirati vjetrove. Izbjegavajte začinjenu i masnu hranu. Izbjegavajte jesti prije spavanja - žgaravica se najčešće događa kad ležite. Pokušajte spavati s glavom podignutom s nekoliko jastuka.

Pravilno disanje toliko je podcijenjeno, a toliko važno u svakodnevnom životu, a posebice tijekom trudnoće. Ako vam ne pomognu gore spomenute metode, pokušajte s dubokim udisajima na nos i laganim izdisajima na usta. Ako zbog žgaravice ne možete spavati, podignite uzglavlje i spavajte u polusjedećem položaju. Ukoliko vam žgaravica postane nepodnošljiva, razgovarajte sa svojim liječnikom o lijekovima koji su se pokazali sigurnima za uzimanje tijekom trudnoće. 

Možda te zanima... 10 mirisa od kojih trudnice trče u kupaonicu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.