Vrtić Igre za djecu 21. srpnja 2018.

19 stvari koje za vikend možete raditi s djecom - vani i unutra

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možda ste već radili neke od njih, ali ne tako nedavno, a možda će vas neke od ovih ideja inspirirati za nešto novo. Bilo kako bilo, zabavnih prijedloga za vikend nikad dosta!

Svi mi volimo vikende, ali obično na kraju radimo jedne te iste stvari - kavice, igralište, parkovi, ljenčarenje u zatvorenom ili otvorenom. Ako se i sami osjećate kao da vam treba malo inspiracije za vikend, portal Babyology donosi neke zabavne, ali drugačije stvari koje možete raditi.

Možda te zanima... 50 stvari koje trebate napraviti prije nego vaše dijete odraste Roditelji

1. Idite u zračnu luku i gledajte avione

Mala djeca vole avione i stoga je posjet zračnoj luci jako uzbudljiv za njih. Na putu do zračne luke dijete može odspavati i zatim se probuditi te uživati u pogledu na veličanstvene avione u stvarnoj veličini!

2. Napravite domaći mirisni plastelin u boji

Napravite jednostavni domaći plastelin od samo nekoliko sastojka! Za mirisnu senzornu igru dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, a za taktilnu senzornu igru u tijesto umiješajte suho začinsko bilje ili nekuhana zrna riže

Sastojci:

  • 2 šalice mekog brašna
  • 1 šalica soli
  • 2 žličice vinskog praška za pecivo
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 1 šalica kipuće vode
  • boja za kolače

Priprema:

1. Pomiješajte prvo suhe sastojke pa dodajte ulje i sve dobro izmiješajte. Lagano dolijevajte vruću vodu u koju ste prethodno razmutili boju za hranu i mijesite sve dok ne dobijete glatku masu.
2. Dobili ste osnovno domaće tijesto za modeliranje koje možete koristiti nekoliko tjedana ako ga nakon igranja dobro zatvorite u plastičnu posudu ili plastičnu vrećicu za hranu i spremite u hladnjak do sljedećeg igranja.

djevojčica crtanje Možda te zanima... Idealne aktivnosti za bolji razvoj male djece Vrtić

3. Organizirajte piknik u dnevnoj sobi

Ako je vaše dijete naviknuto jesti sve obroke na istom mjestom, začinite malo vikend i uživajte u doručku ili večeri, međuobroku ili desertu na podu dnevne sobe. Mogu vam se pridružiti i plišanci! 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Napravite sliku drveta s pravim lišćem

Recite djetetu da ubere lijepo lišće u dvorište ili u parku. Razgovarajte o tome kako je lišće otpalo i kako je svaki list jedinstven i prekrasan. Zatim zajedno nacrtajte drvo i grane i neka dijete zalijepi prave listove na sliku

5. Izgradite utvrdu

Pripremite deke, plahte i jastuke i prepustite djetetu maštu na volju ili zajedno izgradite utvrdu. Djeci su takve 'utvrde' zanimljive u svakoj dobi, a uz malo truda i kreativnosti - dječja soba ili dio dnevne sobe može postati veliki zabavni šator barem na jedan dan.

Danski odgoj djece: 12 savjeta za sretno igranje

6. Napravite jestivu boju za slikanje

Domaću jestivu boju slobodno mogu koristiti i najmlađi i izraziti svoju kreativnost bez straha da će štetne kemikalije završiti svugdje, uključujući i u ustima mališana

Sastojci: 

  • 400 grama kukuruznog škroba
  • 50 ml hladne vode
  • 1 litra kipuće vode
  • pola žlice soli
  • 3 žlice šećera
  • boja za kolače

Priprema: 

1. Zakuhajte vodu i napravite smjesu od svih sastojaka osim boje.
2. Kad dobijete ravnomjernu, gustu smjesu, rasporedite je u posudice pa u svaku ubacite malo jestive boje kako biste dobili više boja u više posuda.
3. Dobro promiješajte boju drvenim ili plastičnim štapićem i pričekajte da se sve ohladi.

Možda te zanima... Četiri greške kojima ubijamo dječju kreativnost Školarci

7. Posadite nešto

Mala djeca obožavaju se igrati s blatom i obično su fascinirana vrtlarenjem. Dajte svom mališanu malenu lopatu i zajedno posadite neko povrće poput rajčica ili neko začinsko bilje koje će brzo rasti pa će dijete uzbuđeno pratiti napredak

8. Igrajte se skrivača

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Sva djeca vole ovu igru, čak i oni najmlađi koji stoje usred dnevne sobe i viču: "Ovdje sam!"

9. Pustite zmaja

Ako je vjetrovit dan, zaputite se prema parku ili livadi i uživajte u ovoj, već pomalo zaboravljenoj, ali zabavnoj aktivnosti namijenjenoj svim uzrastima

10. Napravite ljude od balona

Ovo je idealna jednostavna, a zabavna ideja za bebe i jasličare! Nacrtajte sretno lice na jednoj strani i nesretno lice na drugoj strani balona i vaš mališan će 'umrijeti' od smijeha kada okrenete balon na drugu stranu.

Možda te zanima... Zašto je dobro imati balone kad putuješ s djecom? Vrtić

11. Idite u lov na igračke

Jednostavno sakrijte nekoliko igračaka po dvorištu ili po stanu/kući i dajte djetetu nekoliko tragova kako bi ih našlo. Ako želite - zadnji trag može voditi velikoj nagradi iznenađenja, poput slatkiša, nove igračke ili nečeg trećeg. 

12. Operite igračke uz pomoć malih pomoćnika

Napunite kadu s malo vode, dodajte malo sapunice i pitajte svog mališana da 'opere' svoje plastične igračke sa spužvicom ili komadom tkanine. Pripremite i ručnik kako bi se igračkice mogle dobro osušiti. Korisno, a zabavno!

13. Skačite po lokvama

S obzirom kako se vrijeme konstantno mijenja, velike su šanse da će vas dočekati i neki kišni vikend. Iskoristite ga! Obucite mališanu gumene čizmice, kabanicu, izađite van i divite se kiši. Boravak u prirodi, pa tako i skakanje po lokvama - sastavni je dio učenja i razvoja svakog djeteta!

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

14. Sagradite toranj

Drvene kocke, Lego kocke, karte - sve to možete iskoristiti za gradnju velikog tornja, što je izvrsna mozgalica za vježbanje koncentracije i mirne ruke

dječak kartonski automobil Možda te zanima... Zabava za kišne dane: 4 savjeta za igru s djecom kod kuće Vrtić

15. Prošećite šumom

Čak i da ne živite u blizini neke velike šume, šetnja u prirodi donosi brojne prednosti, kako za zabavu i učenje, tako i za razvoj mališana! Promatrajte dijete kako trčkara i istražuje i razgovarajte o čudesnoj prirodi koja vas okružuje. 

16. Obojite kamenčiće 

Skupite kamenčiće u prirodi i zatim ih kod kuće obojite s vodenim bojicama ili jestivom bojom koju ste napravili. Nakon toga, obojene kamenčiće možete izložiti kao ukras u zdjeli, posložiti ih u dvorištu kao ukras ili ih pospremiti u neku kutiju za uspomenu. Ako je dijete jako malo, bit će mu zabavno i ako mu samo date kist i posudicu s vodom u koju može namakati kist i malo osvježiti kamenčiće. 

17. Izađite na desert

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Ako vaše dijete nije previše umorno, iznenadite ga desertom pred kraj dana. Odlazak na sladoled ili kolač - uvijek je uzbudljiv izlet za djecuKada djetetu dati prvi sladoled?

18. Igrajte društvene igre

Društvene igre idealna su vikend aktivnost za cijelu obitelj! Klasici poput Memoryja, Čovječe ne ljuti se ili kartaških igara uvijek su dobra ideja, a tražite li ideju za neku novu igru, na Klokanici možete pročitati prijedloge ovisno o dobi djeteta:

19. Ispecite muffine

Uključite svoje male kuharice i kuhare u pripremu deserta! Djeci će biti zabavno i zanimljivo, a vi ćete imati male pomagače. Pitajte dijete da vam pomogne s miješanjem, stavljanjem sastojaka u zdjelu i uređivanjem slastica na kraju. Možda će biti neuredno, ali ponos djeteta, kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme i zabava - vrijedit će svake sekundePročitajte pet recepata za muffine koje morate isprobati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci