Vrtić Igre za djecu 16. studenoga 2020.

Čudnovati ples - slikovnica koje će jednako oduševiti i djecu i odrasle

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Slikovnica Čudnovati ples izdana je u suradnji s knjižarom BOOKARA j.d.o.o. i Habilitacijskom Udrugom SILAB, a doprinos od prodaje ide upravo Silabu – udruzi koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju.

Čudnovati ples je mnogo više od slikovnice, a uči djecu kako se nositi s osjećajima tuge i nezadovoljstva kroz ples. Kao što su to davnih dana činili Indijanci, tako i djeca uče o jednoj vrsti relaksacije kroz ,,Čudnovati ples”. Plesanjem djeca postaju bolje volje, ne razmišljaju o problemima, nego se osjećaju opušteno i sretno, što im pomaže da se oslobode tuge i nađu sreću u novim događajima i stvarima koje privlače svojim veselim raspoloženjem i pozitivnim stavom.

Radi se o slikovnici namijenjenoj djeci od 5 do 12 godina, no autorica Martina Omejec poručuje da je ova slikovnica za djecu od 5 do 95 godina: “I mnoge odrasle osobe (mame i bake) su zaista oduševljene slikovnicom, prvenstveno pričom i plesom.” Dakle ne radi se o običnoj slikovnici, nego više o knjižici s ilustracijama koje će jednako oduševiti i djecu i odrasle.

 | Author: Martina Omejec Foto: Martina Omejec

Glavni likovi koriste "Čudnovati ples" kako bi se nosili s osjećajima tuge i nezadovoljstva. Uzrok nezadovoljstva i tuge su četiri događaja razrađena u četiri povezane priče. Tema prve priče je gubitak člana obitelji - bake; Tema druge je bolest kućnog ljubimca; Tema treće je nezadovoljstvo školom; Tema četvrte je briga o onečišćenju planete, Zemlje.  Iako se teme na prvu čine veoma ozbiljne, teme su to koje su sastavni dio života i o kojima se s djecom treba razgovarati. Slikovnica je napisana u pozitivnom tonu i nosi pozitivnu poruku.

Možda te zanima... Zašto je za djecu bolje da im tate čitaju priče za laku noć? Vrtić

“Sama slikovnica je proizašla iz moje osobne problematike tj. borbe s jednom autoimunom bolesti. Zapadna medicina mi nije pomagala jer je bilo teško dijagnosticirati  bolest. Inače doktorima treba 5 do 10 godina da dijagnosticiraju fibromialgiju i sakroileitis”, kazala nam je autorica te dodala; “u međuvremenu sam pohodila razne nadre liječnike neke bolje neke ne toliko dobre. Tako sam naišle i na osobu koja me podučila ovom plesu. Kako sam bila u stanju depresije jer mi je bilo jako teško sjediti, bolio me rep kralježnice a i kukovi te lopatice i ostali veliki zglobovi, ponekad nisam mogla niti hodati više od par metara ali ovaj ples mi je vratio optimizam i izvukao me iz depresije.” 

 | Author:

Ples je zaista lijek. “Ples opisan u slikovnici je pojednostavljena verzija plesa koji sam ja plesala. A potaklo me da napišem slikovnicu to što su me mnogi ljudi pitali o raznim oblicima relaksacija pogotovo u zadnje vrijeme kada  su ih stisnuli problemi kao što su korona, potres, financije i drugo…Dakle samo da naglasim ples je jedna vrsta relaksacije i meditacije bliža djeci ali i odraslima koji se teže opuštaju i izbacuju misli iz glave,” poručila je autorica.

Promocija slikovnice je održana u prostorima Habilitacijske Udruge SILAB. Slikovnicu možete kupiti i na prodajnom mjestu: Bookara, Maksimirska 39. ili ju naručiti preko Facebook stranice.

Možda te zanima... Zijah Sokolović: 'Djeca bez bajki i priča prije spavanja siromašna su djeca' Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • wadoran

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.