Vrtić Igre za djecu 24. travnja 2020.

Jednostavni savjeti kako ošišati dijete kod kuće

šišanje frizer
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nagovoriti malo dijete na šišanje nije niti malo lako. Kako nagovoriti dijete, kako ga ošišati i uštedjeti vrijeme, energiju i novac, pročitaj u nastavku

Pripremi dijete na šišanje kod kuće

Započni razgovor nekoliko dana prije šišanja kako bi omogućila 'zabrinutoj' djeci da postavljaju pitanja. Pripazi da mudro odabereš riječi. "Djeca često ne shvaćaju da šišanje kose zapravo ne boli", kaže Frank Galasso, stilist slavnih iz zapadnog Hollywooda u Kaliforniji. "Reci djeci da ćeš mu samo 'oblikovati' ili 'podšišati' kosu".

Odaberi pravi trenutak

"Dijete ošišaj kad njemu odgovora, a ne tebi", objašnjava Cozy Friedman, osnivač i izvršni direktor Cozy's Cuts for Kids, u New Yorku. Ako je dijete nervozno, čangrizavo, a ti si u stresu, šišanje bi trebalo pričekati. 

Možda te zanima... Sakrij škare! 8 mališana koji su poželjeli biti frizeri Vrtić

Odvrati mu pažnju

Izaberi mjesto gdje možeš zaokupiti dijete. Ako je ikad bilo dobro vrijeme da dijete staviš pred televizor, onda je to sada. Možeš mu dati i omiljenu igračku kako bi odvratila pažnju od šišanja. Najbolji ulog? Nađi pomoćnika. Djeca će duže ostati mirna, pogotovo mlađa ako sjede u krilu, recimo tati, baki, prijatelju... "Bilo kako bilo, dobro je u zadnjem džepu imati i tajno oružje poput lizalice ili čokoladice u slučaju da je potrebno neko besramno podmićivanje", kaže J. Elaine Spear, autorica Haircutting for Dummies.

Prvo odaberi stil

"Roditelji moraju znati što žele napraviti i razmisliti prije nego što započnu", kaže Friedman. Zapitaj se: Kako želim da kosa izgleda nakon toga? Koliku dužinu želim skinuti? Ako želiš skratiti za 2 centimetra, umjesto toga izreži 1 cm. "Počnite malo po malo", preporučuje Galasso.

Napravi da djetetu bude ugodno dok ga šišaš

"Mnoga djeca imaju poteškoće sa šišanjem zbog osjetljivosti na svrbež, vibracije i mokro", kaže Friedman. Objasnite mu 'posao' svakog alata, a zatim im dajte zabavne nadimke - poput gospodin Kiša za bocu s raspršivačem i gospodina Strizić za škare - da dijete ostane opušteno i zabavljeno. 

A evo i još jedan savjet: "Šišaj kosu kada je svježe oprana", kaže Galasso. Ako nisi u mogućnosti šamponirati i regenerirati prije nego što ošišaš dijete, poprskaj djetetovu kosu toplom vodom.

meri Možda te zanima... Kako ošišati dijete? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.