Vrtić 3,2,1 Jaslice! 28. srpnja 2023.

Prilagodba na jaslice je lakša ako je dijete emocionalno sigurno, a roditelj opušten

Foto: Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Polazak djeteta u jaslice predstavlja izazov za cijelu obitelj, a posebno za dijete od kojeg se očekuje prilagodba potpuno novim okolnostima. Iz zaštićene i poznate okoline dijete dolazi u novi prostor, među nove ljude i što je najizazovnije, neki se prvi put na duže vrijeme odvajaju od roditelja.

Kako će doživjeti odvajanje, ovisi u prvom redu o tipu privrženosti koje je dijete razvilo. Privrženost se razvija od najranijih interakcija skrbnika (najčešće majke) i djeteta, što znači od rođenja ili prema nekim autorima već tijekom prenatalnog perioda. Najvažniji period za njen razvoj je do druge godine života.

Istraživanja pokazuju da tzv. sigurnu privrženost s djetetom razvijaju roditelji koji od najranije dobi grade brižan odnos, uvažavaju dijete, osnažuju ga u smislu podrške i poticanja razvoja i samostalnosti, zadovoljavaju potrebu djeteta za strukturom, rutinama i ritualima, te postavljaju dosljedne i čvrste granice. Dijete koje je izgradilo sigurnu privrženost je emocionalno sigurno, u prisustvu roditelja bez straha istražuje okolinu, kad roditelj odlazi pokazuje uznemirenost, a kad se vrati zadovoljstvo i veselje. Ono se brže i lakše prilagođava novoj okolini, pa time i polasku u jaslice.

Strah od odvajanja je najintenzivniji od 8. mjeseca do druge godine života

Osim privrženosti, na prilagodbu djeteta novoj okolini utječe niz čimbenika od kojih su najvažniji: dob, temperament, razvojne karakteristike, zdravstveno stanje, roditeljski stil odgoja, ukupna dinamika obitelji i prethodno iskustvo djeteta.

Kad govorimo o dobi, treba imati na umu da je strah od odvajanja najintenzivniji od 8. mjeseca do otprilike druge godine života, te da se djeca te dobi najteže nose s prilagodbom novoj okolini. Što je dijete mlađe dobi, to mu je poznavanje i predvidljivost prostora i događanja važnije. Rutine i rituali malom djetetu pružaju osjećaj sigurnosti, ali ne treba zanemariti niti poticanje fleksibilnosti. Tu dolazimo do razlika među djecom s obzirom na temperament. Djeca tzv. teškog i ona opreznog temperamenta su teže prilagodljiva, manje fleksibilna, te zahtijevaju strpljenje i dodatnu podršku odraslih. Djeca koja često pobolijevaju, i zbog toga u jaslice neredovito dolaze, također imaju težu prilagodbu.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Istraživanja pokazuju da veliki utjecaj na adaptibilnost djeteta imaju roditeljska očekivanja i ponašanja. Naime, neki se roditelji zbog tih prvih, ranih odvajanja i sami bore s anksioznošću. Oni verbaliziraju strah za sigurnost djeteta i bojazan da će odvajanje imati negativne posljedice na njegov razvoj. Na neverbalnoj razini tjeskobu pokazuju tužnim ili zabrinutim izrazom lica, grčevitim držanjem djeteta ili oklijevanjem pri odvajanju, te se i dijete samo počinje osjećati anksiozno i nesigurno.

Stoga su općenite preporuke vezane uz pripremu djeteta na novu okolinu prvenstveno odnose na izgradnju sigurne privrženosti, uvažavanje dobnih karakteristika i temperamenta djeteta, te uvida u vlastito ponašanje i doživljavanje.

Konkretni savjeti za roditelje:

  • Od rođenja gradite odnos sigurne privrženosti i povjerenja: jedan od načina je da se pozdravite s djetetom svaki put kad odlazite - nemojte se iskradati
  •  Uvažavajte važnost strukture, rutina i rituala: tijekom ljeta pokušajte dnevni ritam hranjenja, spavanja i izlazaka na zrak prilagoditi ritmu jaslica
  • Dogovorite s djetetom koju će omiljenu igračku i/ ili predmet za utjehu (dekica, duda, bočica...) nositi u emocionalno zahtjevnijim situacijama (odlazak liječniku, boravak kod bake…)
  • Prilikom rastanka možete uvesti male rituale u svoj pozdrav
  • Neposredno prije i tijekom prilagodbe nije poželjno dijete odvikavati od pelena, bočice ili dude i sl. jer će već dovoljno „posla“ imati s privikavanjem na popuno novu okolinu budući da djeca jasličke dobi imaju izražen strah od odvajanja i nemaju razvijen pojam vremena
  • Prije kretanja u jaslice osigurajte mu povremena kratka i ugodna iskustva odvajanja od vas: djetetu je potrebno omogućiti postepenu prilagodbu (prvi dan dijete upoznaje prostor i odgojiteljicu s roditeljem, ostaje kratko, te se svaki dan produljuje dužina boravka)
  • Nakon pozdrava otiđite mirno i bez oklijevanja: ako dijete plače, a plakat će, nemojte se na to ljutiti ili ga ismijavati, utješite ga, ali pokušajte zadržati mir i pozitivan stav
  • Prihvatite da se djeca razlikuju po temperamentu i kapacitetu za promijene, te pred dijete i sebe postavite realna očekivanja I pokušajte izgraditi pozitivan stav prema ustanovi i odnos povjerenja s odgajateljicama, pri čemu je važno je da to i dijete vidi i osjeti: i najvažnije, imajte na umu da je prilagodba na novu okolinu vrlo zahtjevan zadatak, da je dijete u osjetljivoj fazi i treba vašu punu podršku, pažnju i vrijeme.

Tekst je napisala Tamara Hubeny Lučev, prof.psiholog, Dječji vrtić Potočnica, Zagreb

Pelene-gaćice Pampers Pants pravi su saveznik svih roditelja čija djeca kreću u jaslice. Pampers je uvijek tu u svim izazovnim trenucima za mame i njihove mališane. Saznajte više o Pampers pelenama - gaćicama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.