Vrtić 16. lipnja 2023.

Kada djeca ignoriraju ili maltretiraju roditelje – nešto treba popraviti!

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada djeca stalno ignoriraju ili maltretiraju svoje roditelje, nešto se mora učiniti, odnosno to je znak da nešto treba popraviti. I ono najvažnije – na tom treba raditi od malih nogu kako bi se spriječili kasniji problemi.

Svi znamo pokazati prstom kad vidimo kako neki roditelji nisu pažljivi prema svojoj djeci, kako se ponašaju vrlo bezbrižno, a posebno kad maltretiraju svoju djecu. No, s druge strane, postoje djeca koja ne poštuju svoje roditelje. Kada djeca potpuno ignoriraju svoje roditelje ili čak maltretiraju, ovaj problem utječe na cijelu obitelj. Tada je važno nešto na vrijeme poduzeti.

Možda te zanima... Imaš tvrdoglavo i neposlušno dijete? Ove osobine koristit će mu u budućnosti Školarci

Djeca s ovim izazovnim ponašanjem prema odraslima obično pokazuju neke od sljedećih radnji u različitim okolnostima:

  • Ne slušaju i ne obraćaju pažnju na zahtjeve roditelja.
  • Upozorenja, prijetnje i kazne nemaju nikakav učinak u modificiranju njihovog nepoželjnog ponašanja.
  • Ne cijene postupke svojih roditelja, čak ni ljubazna djela i darove.
  • Traže neovisnost – čak i kod stvari koje nisu spremni učiniti sami – i odbijaju pomoć odraslih.
  • Bunt, verbalna agresija, odbijanje privrženosti roditeljima.
  • Zašto neka djeca ignoriraju ili maltretiraju svoje roditelje?

Kao i svaka vrsta ponašanja kod djece, ovaj problem može imati različite uzroke. To u velikoj mjeri ovisi o djetetovom karakteru, obrazovanju i okruženju. Međutim, ako je takav stav usmjeren prema samo jednom roditelju, to je znak da dijete može gajiti negativne osjećaje prema tom roditelju.

To se može dogoditi jednostavno zato što dijete više voli roditelja s kojim provodi više vremena. To može biti i zato što je beba uzrujana ili uvrijeđena nečim što se dogodilo. Što god da je u pitanju, najbolje je razgovarati s djetetom i pokušati shvatiti što se događa.

U isto vrijeme, neka su djeca posebno izazovna jer su izrazito tvrdoglava, razmažena i sklona uzvratiti riječi. Ovakva ponašanja obično su rezultat društvenih problema, a ne bioloških. Nijedno dijete nije "rođeno loše".

Ta djeca provode neku vrstu psihičkog nasilja. Oni nanose bol i patnju svojim roditeljima, kako bi oni bili ti koji imaju kontrolu nad svime. Kada ovaj problem potraje dulje vrijeme, često se pretvori u ono što se ponekad naziva „sindrom malog cara“.

Roditelji moraju nastojati zadržati svoj autoritet i koristiti ga u takvim situacijama. U suprotnom, dijete može doći u adolescenciju vjerujući da ima moć nad njima. To može postati vrlo ozbiljan problem.

Kako se nositi s ovim problemom

Način na koji bi roditelji trebali reagirati na takva ponašanja trebao bi se razlikovati ovisno o dobi djeteta. Evo kako riješiti ovaj problem s bebama, malom djecom ili starijom djecom:

Bebe

Djeca mlađa od dvije godine ne shvaćaju mnoge svakodnevne situacije. Najbolje je da ih roditelji ne tjeraju da rade ništa što ne žele. To može samo potaknuti njihovo negativno ponašanje.

Bolje je pokušati učiniti upravo suprotno: obasipaj svoje dijete brigom, ljubavlju, lijepim riječima i pozitivnim nagradama. To će pomoći djetetu da razvije pozitivan odnos s poštovanjem i bliskošću.

Djeca u dobi od 2 do 3 godine

Pogreška koju mnogi roditelji rade sa svojom djecom je svađanje s njima kao s odraslima. Umjesto toga, najbolje je ostati pri svom. Naravno, to treba učiniti s ljubavlju i ponuditi objašnjenja. Tako će dijete s vremenom shvatiti da sve što roditelj zahtijeva ima razlog i poslušat će ga. To će biti osobito istinito kada dijete shvati da je poslušnost njegova ili njezina korist.

Djeca starija od 4 godine

U tim slučajevima, posebno kada je dijete već krenulo u školu, može biti od pomoći procijeniti ponašanje malog djeteta u okolini. Nadalje, školsko okruženje može pomoći u promicanju pozitivnog ponašanja koje se zatim može prenijeti u dom. U ovom razdoblju djeca su svjesnija da njihovi postupci imaju posljedice. Stoga bi tehnike odgoja djece koje roditelji koriste kod kuće trebale naglašavati poštovanje prema roditeljima i drugim autoritetima.

U isto vrijeme, ovo je dobar trenutak za produbljivanje djetetovog emocionalnog obrazovanja. Ključna vrijednost ovdje je empatija. Djeca bi trebala naučiti prepoznati da njihove riječi i djela mogu povrijediti druge. To uključuje ljude koje vole – čak i njihove roditelje.

Bez sumnje, kada djeca ne poštuju svoje roditelje, važno je da roditelji ojačaju svoj autoritet. Ali to ne znači da morate biti autoritativni ili primjenjivati ​​kazne, a još manje nasilje. Umjesto toga, pružite svom djetetu primjeren odgoj i ljubav koju svako dijete treba i zaslužuje.

Zašto tinejdžeri često ignoriraju roditelje? Znanost ima odgovor! Možda te zanima... Zašto tinejdžeri često ignoriraju roditelje? Znanost ima odgovor! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.