Vrtić Od kasice prasice do odgovorne štednje 1748 prikaza 01. lipnja 2017.

Djeca rastu kao gljive - dok trepnete, već će biti na fakultetu

Shutterstock

Čak i mali štedni račun jednog dana može igrati veliku ulogu u životu vašeg djeteta. Krenite štedjeti i pružite svom djetetu brojne mogućnosti

Kad pomislimo na štednju, često u glavi imamo vrtoglave iznose koje bismo mjesečno morali izdvajati kako bi dijete kasnije imalo kakav- takav fond na raspolaganju. Međutim, čak i minimalnim mjesečnim izdvajanjem možemo učiniti značajnu razliku, i to već kroz samo nekoliko godina. 

Milijun je razloga za otvaranje dječjeg računa, ali o najvažnijem malo tko razmišlja. Naime, vaše će dijete jednog dana završiti srednju školu i vjerojatno upisati fakultet. Za sada su državni fakulteti za redovne studente besplatni, ali stvari se uvijek mogu promijeniti. Što ako će jednog dana svi morati plaćati fakultet, bez obzira na status redovnog studenta? Iznos sigurno neće biti malen, a u tom slučaju će uz pomoć dječje štednje vaše dijete ipak imati neku sigurnost jer će upis na fakultet biti opcija, a ne samo mogućnost o kojoj razmišljate. Također, bit ćete zahvalni sami sebi kada taj trenutak dođe, jer ste razmišljali pametno i dugoročno.

Rad tijekom studija utječe na akademski uspjeh

Čak i ako sustav obrazovanja ostane nepromijenjen i fakultet i dalje bude besplatan, ušteđevina će svejedno dobro doći. Mnogi studenti već na samom početku studija počnu raditi na svakakvim studentskim poslovima kako bi zaradili džeparac i kako ne bi u potpunosti ovisili o roditeljima. To je svakako pozitivno za njih, jer počnu stjecati radnu naviku i odgovornost prema poslu te ne uzimaju novac zdravo za gotovo. Ipak, studentski rad ima i svojih negativnih strana. Naime, mladi koji tijekom studija puno rade često propuštaju mnoge lijepe stvari kao što su putovanja, izlasci i studentske razmjene.

Također, ocjene i angažiranost na faksu su slabiji nego kod onih studenata kojima je faks jedina obveza, jer ipak "gube vrijeme" radeći na poslu, umjesto da sudjeluju na radionicama, gostujućim predavanjima i projektima kojima bi se možda radije posvetili kad bi imali više vremena. Međunarodno istraživanje EUROSTUDENT provedeno 2014. godine pokazalo je da čak 45 posto studenata radi uz studij na nekom stalnom ili privremenom poslu, a u vrijeme ispita su zbog posla pod pojačanim stresom, što negativno utječe na njihov akademski uspjeh.

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Omogućite djeci da iskuse sve čari studentskog života u budućnosti

Naravno, nije naodmet ponoviti da je rad tijekom studija iznimno pozitivna stvar, ali ipak morate priznati da se na taj način i puno toga propusti. Često studenti zbog predavanja tijekom tjedna mogu raditi jedino vikendom, a to im ne ostavlja mnogo slobodnog vremena za druženje s prijateljima, za izlaske i za uživanje u mladosti koja će ionako proletjeti. Uzmite u obzir i to da studentski poslovi najčešće nemaju veze s onim što netko studira, što znači da će puno vremena provesti na poslu koji im kasnije neće pomoći pri zaposlenju. Primjerice, volontiranjem ili sudjelovanjem na studentskim projektima bi imali iskustvo i praksu u struci koju su odabrali.

Isto tako je i s razmjenom studenata. Tko ne bi volio otići u drugu zemlju na nekoliko mjeseci i iskusiti tamošnji studentski život? Ipak, za prijavu na razmjenu su potrebne odlične ocjene, a ako student radi tijekom studija, malo je vjerojatno da će imati dovoljno vremena i volje za učenje, a time i za dobre ocjene.

Počnite razmišljati dugoročno i otvorite račun dječje štednje s kojim ćete svom djetetu osigurati lijep i lagodniji studentski život u budućnosti. Mnogim mladim ljudima mladost proleti u obvezama uz hrpu studentskih poslova i nemaju mogućnost iskusiti ono najbolje od studentskog života. Ne trebate izdvojiti puno - već 50 kuna mjesečno na računu napravit će razliku. Pokušajte razmišljati na ovaj način i kada je u pitanju djetetov rođendan. Umjesto hrpe poklona, tom prigodom uplatite određeni iznos na štednju. Vjerujte, isplatit će se.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.