Vrtić 31. siječnja 2023.

Krvarenje iz nosa kod djece – što ga uzrokuje, kako ga zaustaviti i kako spriječiti

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Krvarenje iz nosa može biti zastrašujuće, posebno kad se to dogodi tvom djetetu. Prva reakcija i prvo pitanje je kako zaustaviti krvarenje, a onda se zapitaš kako je to krvarenje uopće počelo. Pokušat ćemo odgovoriti na sva tvoja pitanja.

Iako krvarenje iz nosa kod djece može izgledati dramatično, obično se ne radi ni o čem ozbiljnom. Otkrit ćemo ti koji su najčešći uzroci, kako najbolje liječiti krvarenje iz nosa, te možeš li što učiniti da spriječiš ponovno pojavljivanje krvarenja.

Možda te zanima... Kome je teže očistiti nos – bebi ili mališanu? Evo kako najlakše to napraviti! Beba

Stražnje ili prednje krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa može biti u prednje i stražnje, odnosno krv može potjecati iz prednjeg dijela nosa ili iz stražnjeg. Prednje krvarenje iz nosa je najčešće, a krv dolazi iz prednjeg dijela nosa. Uzrokuje ga pucanje sićušnih krvnih žila u nosu, poznatih kao kapilare. Stražnje krvarenje potječe, logično, dolazi iz unutrašnjosti nosa. Ova vrsta krvarenja iz nosa nije uobičajena kod djece, osim ako nije povezana s ozljedom lica ili nosa.

Što uzrokuje krvarenje iz nosa kod djece?

Postoji nekoliko sasvim očekivanih krivaca za krvarenje iz nosa kod djece.

  • Suhi zrak: Bilo da se radi o zagrijanom zraku u zatvorenom prostoru ili suhoj klimi, najčešći uzrok krvarenja iz nosa kod djece je suhi zrak koji iritira i dehidrira nosne membrane.
  • Kopanje nosa: Ovo je drugi najčešći uzrok krvarenja iz nosa. Kad djeca kopaju nos, češkaju ili što već rade, tako mogu oštetiti krvne žile, te tako uzrokovati krvarenje.
  • Trauma: Kada dijete zadobije ozljedu nosa, lako može doći do krvarenja iz nosa. Većina ozljeda ne predstavlja problem, ali ako ne možeš zaustaviti krvarenje nakon 10 minuta ili brineš zbog ozljede, javi se liječniku.
  • Prehlada, alergija ili infekcija sinusa: Svaka bolest koja uključuje začepljen nos i iritaciju sluznice može uzrokovati krvarenje iz nosa.
  • Bakterijska infekcija: Bakterijske infekcije mogu uzrokovati bolna, crvena područja na koži unutar nosa i ispred nosnica, pa čak i kraste. To može biti uzrok krvarenja.

U rijetkim slučajevima, česta krvarenja iz nosa uzrokovana su problemima u vezi sa zgrušavanjem krvi ili abnormalnim krvnim žilama. Ako smatraš da kod tvog djeteta krvarenje iz nosa nije povezano s niti jednim gore navedenim uzrokom, svakako pitaj liječnika o tom.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Iako su nam nekoć govorili da nagnemo glavu unatrag kad nam curi krv iz nosa, to nije dobro napraviti. Kad nagnemo glavu unatrag osobi kojoj curi krv iz nosa, ta će se krv sliti u grlo. To može biti jako lošeg okusa, a može isto tako izazvati kašalj ili čak potaknuti nagon za povraćanje. Sasvim suprotno tom uvjerenju o zabacivanju glave, glavu treba nagnuti lagano naprijed. Treba napraviti ovako:

  • Neka dijete sjedne uspravno, te glavu nagne lagano naprijed.
  • Stisni mu nježno mekani dio nosa, odnosno lagano začepi nos. Upozori dijete da će morati disati na usta.
  • Pokušaj držati tako oko 10 minuta. Ako prekratko držiš začepljen nos, to može izazvati ponovno krvarenje. Na hrbat nosa možeš djetetu staviti ledeni oblog ili led, što će suziti krvne žile i pomoći zaustaviti krvarenje.

Što ako se krvarenje iz nosa ponavlja

Kod neke se djece krvarenje iz nosa može javiti tek jednom, dvaput godišnje, no kod druge je to puno češće. To se može dogoditi kada je sluznica nosa pretjerano nadražena, te su krvne žile više izložene mogućnosti ozljede.

Ako dijete često krvari iz nosa, svakako bi bilo dobro pokušati ovlažiti sluznicu nosa. Možeš isprobati sljedeće:

  • Špricati fiziološku otopinu u nosnice nekoliko puta dnevno
  • Namazati sluznicu vazelin ili lanolin uz pomoć štapića vate ili prstom
  • Koristiti ovlaživač zraka u djetetovoj sobi
  • Redovito rezati nokte kako bi bila manja mogućnost ozljede ako dijete kopa nos

Kada nazvati pedijatra

Postoje, naravno, situacije u kojima je poželjno, pa čak i nužno obratiti se pedijatru. A to su:

  • Krvarenje iz nosa rezultat je nečega što je dijete stavilo u nos
  • Dijete je nedavno počelo uzimati novi lijek
  • Krvarenje se javlja i na drugim mjestima, poput desni
  • Dijete ima modrice po cijelom tijelu

Također se treba odmah obratiti liječniku ako nos još uvijek jako krvari nakon dva pokušaja neprekidnog pritiskanja od 10 minuta. Posebno se važno javiti ako je krvarenje posljedica udarca u glavu (a ne u nos) ili ako se dijete žali na glavobolju, osjeća slabost ili vrtoglavicu.

Možda te zanima... Fiziološka otopina može značajno smanjiti hrkanje i poteškoće s disanjem kod djece Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.