Vrtić 18. travnja 2023.

Popularni crtić Bluey opet na meti roditelja kritičara – pretjerujemo li malo?

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Australski crtani film, odnosno serijal, nazvan Bluey, planetarno je popularan, a mogli smo i moći ćemo ga gledati čak i na HRT-u. No, kao da mu neprestano traže mane i žele ga proglasiti kontroverznim, i to najčešće roditelji.

Je li Bluey djevojčica ili dječak? Ovo je 15 cenzuriranih epizoda crtića Bluey. Ukinuta epizoda crtića Bluey zbog – ispuštanja vjetrova. Ako je Bluey djevojčica, zašto je plava? Je li Bluey pas ili lisica?

Ovo su samo neki od naslova koje možemo pročitati u medijima – uglavnom stranim, ali i domaćim. I uvijek, ali uvijek su ti članci popraćeni brojnim komentarima roditelja. Zašto je nešto ispravno ili pogrešno. A kad je Bluey u pitanju, čini se da roditelji smatraju da je puno tog pogrešno. Pa ipak, Bluey je superpopularna serija i vole ju djeca i odrasli. No, gunđala se uvijek nađe, pa tako se ponovno jedna epizoda ovog serijala našla na meti protivnika.

Možda te zanima... Disneyev novi crtić podijelio je javnost: Heroina kakvu dosad nismo vidjeli Vrtić

Naime, u rodnoj zemlji psića Bluey (jer, da, ona je pas, pasmine Australski govedar), u Australiji prikazana je epizoda nazvana „Vježba“, Blueyin tata Bandit sprema se za posao i usput stane na vagu u kupaonici. Kad vidi brojke, uzdahne jer mu se očito brojke ne sviđaju. Kad ga Bluey pita zašto nije sretan, tata joj kaže da „samo mora malo vježbati“ i pritom se kritički gleda u ogledalo. Nato u kupaonicu ulazi i mama Chilli, koja izjavi „pričaj mi o tom“ i uhvati se za svoj trbuščić.

Naravno, našlo se onih koji ova smatraju uvredljivim, odnosno posramljivanjem tijela (body shaming), pa su neki čak zahtijevali da se prvih 30-ak sekundi, koliko ova scena traje, ukloni iz epizode. Neki su čak konstatirali da se ova epizoda bavi strahom od debljine, te potiče ljude na to da vježbaju samo ako žele smršavjeti, a ne kao nešto što treba činiti za zdravlje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zoe Rolfe (@blueyrecaps)

„Bilo mi je uistinu neugodno dok je moja kći to gledala. Već smo ionako opsjednuti dijetama i težinom, ne treba nam i Bluey koja će slati te negativne poruke o obliku tijela i težini,“ rekla je jedna od komentatorica koju su mnogi citirali.

Naravno da ćemo se svi složiti da niti jedno posramljivanje nije dobro, naravno da ćemo se svi ložiti s tim da dijete ne smije imati pogrešnu sliku o tijelu, posebno zato što živimo u osjetljivom vremenu. Naravno da ćemo se složiti da ne treba djeci davati primjere onih koji smatraju da su pretili, kad imamo velik broj onih koji su skloni anoreksiji od malih dana…

 | Author: Instagram Foto: Instagram

No, nisu li ovakve reakcije zapravo stvarno pretjerane? Prebire se svaka riječ i svaka scena svakog filma, serije, članka. „Pika“ se po Snjeguljici, Maloj sireni, svakom nešto smeta, svatko bi nešto ukinuo ili promijenio, čak i književna djela koja su već godinama takva kakva jesu. Traži se doslovno dlaka u stogu sijena. I uvijek će netko nešto iskopati.

Znaš li što je činjenica i kako treba gledati na ovo? Tako da svaku takvu priliku iskoristiš kao priliku za razgovor sa svojim djetetom. Tako da uvijek ističeš ono što je u tvojoj obitelji tako kako jest. Jer ako je tvoje dijete sklono debljanju, a znamo da su djeca u Hrvatskoj poprilično pretila, onda je ovo idealna prilika za razgovor o tom. 

Na kraju krajeva, Bandit odmah kaže da želi vježbati, počne vježbati, ne spominje dijete niti izgladnjivanje, te na kraju posjeti liječnika, koji mu provjeri tlak, te ga pita vježba li. Dakle, Blueyin tata se ipak brine za svoje zdravlje, a ne samo za prekomjerne kilograme. I to znači da Bluey ima dobar uzor u svom ocu. Naravno, nisu brojke na vagi pravo mjerilo i ne znači da se moramo usredotočiti na to, ali je činjenica da se moramo pobrinuti za svoje zdravlje, pa tako i kad je u pitanju prekomjerna debljina. I u tom nema ništa loše.

A s druge strane, možda je vrijeme da jednostavno malo prestanemo histerično tražiti nešto loše u baš svemu. Jer – ni to nije dobro. No, internet čini svoje i, sigurni smo da ne treba prijevod - haters gonna hate... 

Možda te zanima... Ovih 10 Disney filmova roditelji su proglasili neprihvatljivima za djecu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.