Vrtić Prehrana djeteta 16. prosinca 2016.

Domaće i hrskave pogačice s čvarcima

pogačice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fine i ukusne pogačice, mekane iznutra, hrskave izvana bit će odlična užina za vaše male gurmane. Kod pripreme dizanog tijesta bitno je da sastojci nisu hladni, dobro je da i prostorija u kojoj se radi bude topla

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić (40 g) svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 1,5 žličica soli
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • 1 jaje
  • 1 žličica masti (svinjske, domaće)
  • 250 g mljevenih čvaraka
  • jaje i žlica vode, za premazivanje

Priprema:

1. Čvarke sameljite. U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mlijeka. Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.

2. Brašno posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac (pjenicu), jaje, mast i ostatak toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mjestu, da naraste.

3. Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom.

4. Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka i opet preklopite. Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.

5. Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite).

6. Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) i pecite skupa s pogačicama.

7. Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.

Potražite još odličnih recepata na portalu Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.