Vrtić Prehrana djeteta 25. svibnja 2018.

Video recept: Pizza od palente za male i velike

Foto: Chiarin tanjurić
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Isprobajte zdraviju pizzu s malo drugačijom podlogom, ali potpuno istim okusom koja će brzo nestati s tanjura vaših mališana

Ima nešto posebno u kombinaciji rajčice, sira i origana. Po meni su to apsolutno najbitniji okusi jedne dobre pizze, a dodaci i podloga igraju manju ulogu u svemu tome. Naravno, jako je bitno da je i taj umak od rajčice kvalitetno napravljen, pa hoće li to biti domaći ketchup ili pak šalša, sasvim je svejedno. Bitno je da se u njemu nalaze oni glavni okusi: rajčica, luk, češnjak i koje zrno smeđeg šećera.

No, iako je najpoznatiji oblik pizze onaj napravljen na klasičnoj podlozi od bijelog tijesta, danas smo već upoznati s puno novih varijanti, pogotovo onih zdravijih. Pa tako na mojem blogu možete pronaći i recept za mini pizze od tikvica, a kada ovu od palente radim doma onda za nju koristim i naš domaći ketchup čiji ću recept ove godine raditi na malo drugačiji, ali i dalje vrlo ukusan, način. Za podlogu sam ovoga puta odlučila koristiti palentu, sada već vrlo rado viđenu na našem obiteljskom jelovniku, a od njene glavne baze se mogu napraviti i krumpirići od palente čiji recept možete pročitati također na blogu, kao i recept za već spomenutu glavnu bazu od palente.

Možda te zanima... Prilog koji pristaje uz sve: Kremasta palenta Vrtić

Ispada da mi je pizza jedno od najdražih jela, obzirom na hvalospjeve kojima ju obasipam, no istina je da vrlo rijetko odabirem otići u pizzeriju. Jednostavno iz razloga što iz većine restorana nisam otišla zadovoljna i redovito mi teško sjeda na želudac. Ali ove sve varijante koje pripremam kod kuće, uključujući i onu gdje u podlozi glavnu ulogu preuzima cvjetača, potpuno su lagane, a zadovoljavaju nepca u onim trenucima kada vam se baš jako jede jedno takvo jelo. 

Pa premda pizza visoko kotira na ljestvici nepoželjnih dječjih obroka, htjela sam vam pokazati kako to ne mora biti pravilo i kako se iz jedne proslavljene brze hrane može napraviti nešto poprilično hranjivo, a djeci okusom blisko. Koju god verziju odabrali, nema onoga kome se barem jedna neće svidjeti.

recept recepti palenta Možda te zanima... Recepti s palentom za tople dane Vrtić

Sastojci:

  • 4-5 velikih žlica baze od palente (onih velikih žlica za serviranje jela)
  • 4 žlice domaćeg kečapa (ili šalše ili nekog drugog umaka od rajčice)
  • 1 veća mozzarella
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica suhog origana
  • + svježi bosiljak za dekoraciju


Priprema:

1. Bazu od palente stavimo na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujemo u krug debljine 1 centimetra.

2. Poravnamo površinu i premažemo palentu s maslinovim uljem.

3. Zatim stavimo u pećnicu zagrijanu na 220°, te pečemo oko 20 minuta dok ne dobije hrskavu koricu.

4. Izvadimo bazu i dodamo ketchup, raspodijelimo mozzarellu, posipamo s origanom te stavimo još 5 minuta u pećnicu kako bi se sir rastopio.

Savjeti: Pizzu servirajte sa svježim bosiljkom ili rikulom. Ovako pripremljenu možete raditi s dodacima po želji, poput pršuta (kojeg stavite na već gotovu pizzu), špeka kojeg stavljate kada i sir ili bilo koje povrće kao što su paprika, tikvice, luk ili češnjak rezani na tanke kriške.

Preuzeto s bloga Chiarin tanjurić

pizza Možda te zanima... Pet recepata za obiteljski pizza party Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.