Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. lipnja 2023.

Fraze koje možeš govoriti djetetu umjesto 'Prestani plakati'

Foto: Freepik ; Fraze koje možeš govoriti djetetu umjesto 'Prestani plakati'
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mala djeca počinju istraživati svijet i učiti više o drugim ljudima i sebi, ali trebaju pomoć u prihvaćanju situacija i emocija s kojima se susreću. Donosimo neke fraze koje možeš reći uplakanom djetetu koje će ga naučiti kako se nositi s emocijama. Naravno, sadržaj rečenica nije toliko bitan kao ton tvog glasa, geste, mimika lica jer mala djeca ne razumiju ove riječi, ali vide kako se osjećamo

Dok čujemo svoje dijete kako plače, naš prvi instinkt je da mu pomognemo da prestane plakati. Tada se pitamo je li beba gladna ili joj treba promijeniti pelenu ili samo treba majčin dodir. Isprobamo sve jer bebe nam ne mogu reći što trebaju. Znamo biti frustrirani, ali smo strpljivi. No kad je dijete malo veće, više nismo toliko strpljivi i dođe nam da mu kažemo: 'Prestani plakati!" i "Nemoj plakati!" i takve rečenice obično govorimo ljutim i odrješitim tonom.

Mala djeca počinju istraživati svijet i učiti više o drugim ljudima i sebi, ali trebaju pomoć u prihvaćanju događaja i novih emocija s kojima se susreću, a plač je jedan od načina.

Možda te zanima... Pravi razlog zašto se dijete ne može smiriti tijekom ispada bijesa Vrtić

"Za puno male djece, plač nije odraz tuge i žalosti, nego je to način obrade bilo koje emocije. Plaču iz ljutnje, frustracije, straha, uzbuđenja, zbunjenosti, tjeskobe, pa čak i sreće", piše Renee Jain, certificirana life coach koja je specijalizirana u učenju i obrađivanju raznih životnih vještina kod djece i odraslih, za PsychCentral.

Ako ljutito kažeš 'Prestani plakati', šalješ poruku da te ne zanima kako se osjeća

Mala djeca tek moraju naučiti kako izraziti emocije kroz riječi ili neki drugi čin, a da to nije plakanje. No važno je zapamtiti da djeca imitiraju naše ponašanje. Ako im nervozno i ljutito govorimo: "Prestani plakati!" ili "Nemoj plakati!", šaljemo im poruku da ih ne želimo razumjeti i shvatiti njihove osjećaje ili da nam nisu važni.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Može pomoći ako im odvratimo pozornost, ali dugoročno to možda neće biti dobra metoda. "Ponekad odvraćanje pozornosti može pomoći da dijete prestane plakati, ali često je to samo privremeno rješenje. Ne pomaže djetetu da nauči kako se nositi sa sličnim situacijama ili emocijama", kaže Jain.

Možda te zanima... Kod dječje frustracije najvažnije je kako se roditelj osjeća, a ne što radi Vrtić

"Ako ne nastojimo shvatiti kako se dijete osjeća u tom trenutku, oduzimamo si šansu da naučimo kako obraditi određenu emociju na bolji način", objašnjava. Ako ne pomogneš svojem djetetu da se nosi s emocijama, moglo bi početi bacati stvari i ozlijediti sebe ili druge. 

Mala djeca ne razumiju sve ove riječi, ali vide tvoje geste, mimiku lica i čuju ton tvog glasa

Donosimo neke fraze koje možeš reći uplakanom djetetu koje će ga naučiti kako se nositi s emocijama. Naravno, sadržaj rečenica nije toliko bitan kao ton tvog glasa, geste, mimika lica jer mala djeca ne razumiju ove riječi, ali vide kako se osjećamo.

 Pričajte dječjim jezikom i spriječite ispade bijesa

"Vidim da se osjećaš..."

"Vidim da je ovo teško za tebe"

"I ja bih se ovako osjećala..."

"Kladim se da si se osjećao ovako..."

"Da sam na tvom mjestu, i ja bih se ovako osjećala"

"U redu je osjećati ovo..."

"Znam da se osjećaš... - i to je u redu"

"Razumijem da se osjećaš... - i to je u redu"

Možda te zanima... 3 najgore stvari koje možeš napraviti kod ispada bijesa Vrtić

"Čujem da plačeš, ali ne znam što te uzrujalo. Tu sam za tebe"

"Čini se da ti treba pauza. Uzmimo pauzu i razgovarat ćemo dok se smiriš"

"Uzmi si vremena da se smiriš. Dok završiš, možemo razgovarati"

"Ako želiš da te pustim na miru, otići ću, ali ću biti blizu tako da me možeš pronaći dok ćeš biti spreman"

"Probajmo duboko disati. Želiš li brojati do 10 polagano?"

"Znam da postoji razlog zašto plačeš. Tu sam i slušam te"

"Pričaj mi, želim razumjeti. O čemu se radi?"

"Tu sam da ti pomognem. Kako ti mogu pomoći?"

"Daj mi da ti pomognem riješiti to"

"Ajmo zajedno smisliti rješenje"

"Volim te"

Probaj kombinirati ove fraze i vidjeti što najbolje odgovara situaciji zbog koje tvoje dijete plače. Počni ih koristiti rano. Neće sve uspjeti iz prve, ali ako ih mudro koristiš i uporna si, i tvoj mališan će pozitivno reagirati i početi surađivati. Tvoje dijete će na ovaj način učiti od tebe kako se ti nosiš s raznim emocijama. Ako nisi sigurna što reći i trebaš vremena da se smiriš, ponekad je bolje šutjeti i pričekati dok tvoje dijete ne bude spremno komunicirati. 

Sretno!

Možda te zanima... Ispadi bijesa naporni su za roditelje, ali važni za razvoj djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.