Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. siječnja 2023.

7 tajni izuzetno sretne djece

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad su djeca u pitanju, ljudi danas ne razmišljaju dovoljno o njihovoj sreći. Razmišljaju više o uspjehu. O prekretnicama, maturama i sjajnim trofejima.

Nekoć je djetinjstvo bilo ispunjeno beskrajnim danima provedenim vani u prirodi ili na igralištu, a vrlo malo ispred TV-a. Djeca su se znala zabaviti samo s nekoliko automobila, šibicama ili starom kartonskom kutijom. Igrala su, učila i družila se. Ali najviše od svega uživala su.

Možda te zanima... Savjeti slavnog pedijatra za sretnu obitelj: Djeca nam nisu ništa dužna Roditelji

Život je danas previše unaprijed predodređen. Izrađuju se planovi. Pohađa se nastava. Prošla su vremena besplatne igre i stvaranja nečega iz ničega. Naravno, to ne znači da djeca nisu sretna, jer mnoga djeca jesu. Mnoga djeca i dalje žive život pun avanture i uživanja u vlastitim dvorištima.

Ali mnoga ne žive spontano i poletno. I to je šteta, jer djetinjstvo bi trebalo biti samo sreća. Kako se možemo usredotočiti na sreću kad uvijek ima toliko posla?

Za početak možeš samo udahniti, ne brini ogromna hrpa rublja neće nikuda pobjeći, zatim možeš uzeti nekoliko savjeta od istinski ispunjene djece.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Evo što mališane čini sretnima:

1. Jedu na vrijeme

Znamo što misliš; to je prejednostavno da bi bila prava strategija. Razmisli ponovno. Jesi li ikad bila toliko gladna da si samo htjela vrisnuti od nervoze? Tako se djeca osjećaju kada propuste međuobrok ili moraju pričekati dva sata nakon uobičajenog obroka da bi sudjelovala u nekoj obiteljskoj večeri. Jedenje u redovitim razmacima pridonosi njihovom rastućem mozgu i tijelu i drži glad pod kontrolom. Kada su djeca mirna i zadovoljna, doživljavaju veću sreću.

2. Dobivaju dosljedan san

Znamo da neka djeca bolje spavaju od drugih. No, to nije opravdanje za loše navike spavanja. Djeca trebaju naučiti kako spavati. Na nama je da ih naučimo. Kad su dobro odmoreni i spremni prihvatiti dan, sretniji su. Neka san i redovno vrijeme za spavanje budu prioritet.

3. Igraju se bez uputa

Nekad su se djeca sama zabavljala. Danas su i ona prekomjerno raspoređena. I, molim te, pogledaj užurbani raspored i pronađi malo vremena u kojem će se tvoja djeca svakodnevno igrati. Igra je dobra za dušu.

4. Smiju izražavati osjećaje

Djeca viču kad su bijesna. Plaču kad su tužni. Pusti ih. Trebaju znati izraziti svoje osjećaje. Također su malo tvrdoglavija stoga ušutkivanje zbog javnog sramoćenja ne pomaže. Ostavi ih da se "ispušu" na svoj mali način, a zatim ponudi pomoć.

Možda te zanima... 10 savjeta mame pedijatrice za zdravu i sretnu djecu Roditelji

5. Donose odluke

Djeca imaju vrlo malo kontrole nad svojim životom. Stalno im se govori kamo treba ići, što raditi i što jesti. Malo kontrole u njihovim rukama već ide prema tome da se osjećaju sretnijima. Neka tvoja djeca odaberu svoju odjeću. Dopusti im i da izaberu meni za večeru jednu noć tjedno. Pitaj ih koje satove žele pohađati. Pruži im priliku da donesu neke odluke i promatraj ih kako se smješkaju zauzvrat.

6. Osjećaju se saslušanima

Djeca su intuitivna. Kad se osjećaju kao da ih roditelji istinski slušaju o svemu, osjećaju se više povezanima. To im povećava samopouzdanje i uveličava ukupnu sreću.

Slušaj kad tvoje dijete ima našto za reći. To je najbolji način za izgradnju otvorenog i iskrenog odnosa. 

7. Doživljavaju bezuvjetnu ljubav

Djeca znaju zabrljati. Kažeš im da ne skaču s kauča iznova i iznova, ali to ipak čine. A onda plaču. Budući da se djetinjstvo uglavnom temelji na pokušajima i pogreškama, a ponekad treba pustiti djecu i da pogriješe.

Oprosti im. Voli ih svejedno. Kad djeca znaju da ih roditelji vole i podržavaju bez obzira na sve, veća je vjerojatnost da će drugi put učiniti ispravno.Na taj način nauče da svi znaju i griješiti, ali i kako uvijek postoji šansa za ispravljanje nepravde.

Možda te zanima... Želiš da tvoje dijete bude sretan čovjek? Evo koje navike mogu pomoći u tom! Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • joyolec

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… ……   https://bit.ly/39JrDqt 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.