Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. kolovoza 2019.

Najgore stvari koje možeš reći djetetu i što trebaš govoriti

Foto: Shutterstock ; Za djecu koja su već razvila određeni tip problematičnog ponašanja, posebno treba raditi na izgradnji odnosa
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ako dijete uspoređujete s braćom i sestrama ili sa samima sobom dok ste bili njegove dobi, šaljete mu poruku da nije dovoljno dobro, ako spominjete savršenstvo, nudite očekivanje savršenstva od djeteta, a nitko od nas nije savršen', objašnjava psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander

"U odnosu s djecom, pa tako i rečenicama koje uobičajeno koristite, važno je poslati poruke da su dovoljno dobri baš takvi kakvi jesu, da vjerujete u njih, da su vrijedni ljubavi, da ih volite bez obzira na sve i da ćete biti tu za njih", ističe prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. 

Kad razgovaramo s djecom, postoje neki izrazi koje često koristimo iz navike, bez da se zapitamo što njima zaista poručujemo djeci ili što oni zapravo znače, nastavlja.

Gordana Buljan Flander | Author: Anto Magzan/PIXSELL Foto: Anto Magzan/PIXSELL

"Ako dijete uspoređujete s braćom i sestrama ili sa samima sobom dok ste bili njegove dobi, šaljete mu poruku da nije dovoljno dobro, ako spominjete savršenstvo, nudite očekivanje savršenstva od djeteta, a nitko od nas nije savršen. Govorite li o djetetu kao o osobi umjesto o ponašanju - primjerice ti si lažljivac umjesto rekao si laž, izazivate sram i označavate dijete negativnom kategorijom s kojom se može poistovjetiti", naglašava psihologinja i psihoterapeutkinja Buljan Flander.

Objašnjava da i pretjeranim nuđenjem pomoći i obavljanjem stvari umjesto djeteta, požurivanjem djeteta i slično, šalješ poruku da nije dovoljno sposobno i kompetentno, a stavljajući sebe u prvi plan - primjerice izjavom 'žrtvujem se zbog tebe', daješ djetetu osjećaj krivnje za nesreću roditelja i osjećaj dužnosti da nekako uzvrati.

mama dijete Možda te zanima... Zbog prezaštitničkih roditelja dijete se osjeća nesposobno Vrtić

Izrazi kakve treba govoriti djeci:

  • dovoljno si dobar/dobra baš takav kakav jesi
  • vjerujem u tebe
  • vrijedan/vrijedna si ljubavi
  • volim te bez obzira na sve
  • bit ću tu za tebe

Izrazi kakve treba izbjegavati govoriti djeci:

  • Zašto nisi kao brat/sestra
  • Vježbom do savršenstva
  • Ti si lažljivac/lažljivica
  • Daj da ti pomognem
  • Ja sam to mogao kad sam bio tvoje dobi
  • Požuri se
  • Ja se žrtvujem zbog tebe
Možda te zanima... Ove fraze nikad ne bismo trebali govoriti djetetu Vrtić

No nije problem ako ti ponekad 'izleti' neka od tih rečenica, naglašava psihoterapeutkinja.

"Pitanje je obrasca odnosa s djecom, uobičajenog ponašanja i odnosa koji gradite od najranije dobi, čak i prije nego što djeca razumiju riječi koje im govorite. I najbolji roditelji griješe, kažu nešto nepromišljeno i imaju pravo na loš dan. Pitanje je što s tim rade kasnije. Jesu li se spremni ispričati, razgovarati o onome što se dogodilo i preuzeti odgovornost? I to je prilika za izgradnju odnosa s djetetom, pokazivanja da nitko nije savršen, ali da se greške mogu ispraviti, da ljubav i odnos postoje i dalje", zaključuje prof. Buljan Flander. 

djevojčica park sram Možda te zanima... Sram te bilo! Poruka koja ima razoran utjecaj na razvoj djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.