Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. srpnja 2023.

Ovo je najveći pokazatelj sreće kod djeteta, prema istraživanju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi već dobro znamo da je san važan za djecu. Odrasli, a posebno roditelji, općenito cijene san i jako dobro znaju kako on utječe na naše emocionalno stanje kada ne spavamo dovoljno. Ali koliko je san važan za sreću djeteta?

Istraživanje koje su proveli Sveučilište u Melbourneu i program Behind the News TV potvrdilo je kako je spavanje najveći pokazatelj sreće - ako su imali dovoljno sna, djeca se sretnija duplo više vremena. Istraživanje je uključilo 47 tisuća australske djece. 

"Ovi rezultati pružaju uvjerljive dokaze da je spavanje ključni pokazatelj dobrobiti djeteta", rekla je izvanredna profesorica Lisa Gibbs.

Prije nego što kreneš razmišljati spavali li vaš mališan dovoljno, važno je zapamtiti da se djeca koja dobro spavaju obično osjećaju sigurno. U rezultatima istraživanja, djeca koja se nisu osjećala sigurno imala su četiri puta veću vjerojatnost da će imati atipične obrasce spavanja, što znači da su spavala previše ili premalo za svoju dobnu skupinu. Dok anketa pokazuje važnost poboljšanja navika spavanja djeteta za njihovo emocionalno blagostanje, ona također nastavlja naglašavati ulogu osjećaja sigurnosti i sigurnosti na opću dobrobit. Važno je pomoći djeci s tjeskobom, stresom i traumom.

Tablica spavanja: Koliko sna dijete treba i znakovi da ne spava dovoljno

Istraživanje je također otkrilo niz stvari koje pomažu djeci da se osjećaju sretno, uključujući obitelj, prijatelje, glazbu i sport. Mlađoj djeci su obitelj, čitanje i crtanje izvori sreće.  Kuhanje i boravak u prirodi djevojčice čine sretnima, dok su kod dječaka najčešće sport i kompjuterske igrice. Kućne ljubimce su mnoga djeca označila kao izvor sreće.  

Možda te zanima... Beba ne želi spavati, a treba joj sna? Evo što možeš napraviti... Beba

Što možete učiniti kako bi poboljšali san svog djeteta?

Ovo su savjeti koje Lisa Gibbs preporučuje u svojoj praksi kliničke psihologije, a koje se temelje na psihologiji spavanja i dječjim razvojnim potrebama:

1. Omogućite siguran i zaštićen odnos sa svojim djetetom

Djeca koja se osjećaju sigurno i zaštićeno imaju dobru emocionalnu vezu sa svojim roditeljima. Svakodnevno pronalazite načine kako se povezati sa svojim djetetom. Popravite pukotine koje se dogode između vas i vašeg djeteta što je brže moguće. Mnoga su se djeca pred spavanje brinula kako su krivi za sve ili da ih se više ne voli. 

2. Redovita rutinu odlaska na spavanje koja podržava dobre navike spavanja

Postavite vrijeme spavanja koje je u skladu s količinom sna koje dijete treba. Razvijte i rutine odlaska na spavanje. Djeca mogu znati da svaku večer prije spavanja peru zubiće, a zatim čitaju priču s roditeljima, a onda se ušuškaju u krevetac. Ove rutine pružaju osjećaj predvidljivosti što potiče osjećaj sigurnosti i smanjuje dječju tjeskobu. 

3. Pobrinite se da dijete ima dovoljno fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost korisna je za poticanje sna. Pomaže u trošenju fizičke energije, ali je također pozitivno povezana s kemijom mozga koja je ljudima potrebna za upravljanje stresom i tjeskobom i snom. 

4. Smanjite izloženost tehnologiji dva sata prije spavanja

U ovom rastućem tehnološkom svijetu nije neuobičajeno da djeca provode značajnu količinu vremena gledajući u ekrane. Zasloni emitiraju plavu svjetlost koja može spriječiti proizvodnju melatonina. Proizvodnja melatonina neophodna je za dobar san. Ako izbjegavaju ekran dva sata prije spavanja, veća je vjerojatnost da će dijete zaspati u pravo vrijeme. 

5. Uklonite elektroničke uređaje iz djetetove sobe noću

Mnogi elektronički uređaji emitiraju zvukove i imaju obavijesti koje se mogu pojaviti u svakom trenutku tijekom noći i mogu probuditi vaše dijete. Elektronički uređaji vrlo su primamljivi za djecu i mnoga se neispavana djeteta noću nađu na uređaju. Kada je dijete izloženo plavoj svjetlosti ovih uređaja, ono signalizira djetetovom mozgu da je dan i nije pogodno za povratak u san.

Odgoj sretnog djeteta svodi se na kombinaciju čimbenika. Dobar san samo je jedan od njih.

Možda te zanima... Vikendom te to sigurno ne tješi, ali dokazano je: djeca ranoranioci uspješnija su u životu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.