Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. listopada 2023.

Ovo su greške kojima roditelji ruše djetetovo samopouzdanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Amy Morin, psihoterapeutkinja i autorica popularne knjige “13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade”, ukazala je na sedam najvećih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje djece.

U današnjem sve zahtjevnijem svijetu, gdje se roditelji suočavaju s mnogim izazovima u odgoju svoje djece, očuvanje i poticanje djetetovog samopouzdanja postaje ključno. Samopouzdanje igra presudnu ulogu u oblikovanju budućih uspjeha i sreće djeteta, a roditelji imaju značajan utjecaj na ovaj proces. No, ponekad, nesvjesno ili nenamjerno, roditelji čine greške koje mogu narušiti djetetovo samopouzdanje.

Istraživanja pokazuju kako su samopouzdanija djeca manje anksiozna, bolji su učenici, otpornija su i imaju zdravije međuljudske odnose. Amy Morin, psihoterapeutkinja i autorica popularne knjige “13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade”, ukazala je na sedam najvećih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje djece.

Možda te zanima... Kako ohrabriti dijete i osnažiti ga? Evo što kažu stručnjaci... Vrtić

Dozvoljavaš djeci da bježe od odgovornosti

Možda ti se čini kako će recimo, bavljenje kućanskim poslovima dodatno opteretiti tvoju djecu, no obavljanje kućanskih poslova zapravo pomaže djeci da postanu odgovorni. Pomaže im da razviju osjećaj sposobnosti i postignuća, a sebe vide kao sposobne i kompetentne.

Ne dozvoljavaš im da prave greške

Teško je gledati kako tvoje dijete ne uspijeva u obavljanju nekih zadataka ili je odbijeno ili nešto zabrlja. Nerijetko roditelji žele spasiti djecu od neuspjeha, no štiteći uskraćujete im priliku da se bore i uzvrate. Greške mogu biti njihovi najveći životni učitelji.

Štitiš ih od njihovih emocija

Prirodan poriv je da želiš razveseliti djecu kad su tužna ili ih smiriti kada su ljuti. Način na koji reagiramo na njihove emocije imaju veliki utjecaj na razvoj njihove emocionalne inteligencije i samopoštovanja. Pomozi im prepoznati što to pokreće njihove emocije i nauči ih kako da ih sami kontroliraju.

Potičeš mentalitet žrtve

Umjesto da govoriš djeci da nešto ne mogu ili da im nešto ne možeš priuštiti, ohrabruj ih da poduzimaju neke pozitivne korake. Djeca koja prepoznaju svoje izbore u životu imaju više samopouzdanja i optimističniji su po pitanju stvaranja bolje budućnosti za sebe.

Prekomjerno si zaštitnički nastrojena

Gledaj na sebe kao na vodiča, a ne kao zaštitnika. Dozvoli svojoj djeci da dožive i osjete život.

Očekuješ perfekciju

Visoka očekivanja su zdrava, ali ako previše očekuješ osjetit ćeš neke posljedice. Kada djeca vide da se od njih previše očekuje, možda se neće ni truditi ili će se osjećati kao da se nikada u ta očekivanja neće uklopiti.

Kažnjavaš, a ne discipliniraš

Djeca moraju naučiti da neki postupci dovode do ozbiljnih posljedica. Ali postoji velika razlika između discipline i kazne. Djeca koja su disciplinirana misle – napravila sam loš izbor. Djeca koja su kažnjena misle – ja sam loša osoba. 

Možda te zanima... Ovi znakovi pokazuju da djetetu nedostaje samopouzdanja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.