Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. srpnja 2023.

Skriveni znakovi koji pokazuju da je tvoje dijete genijalac

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znakovi da možda u rukama držiš malog genijalca, ponekad nisu toliko očiti

Ako dijete nauči čitati do druge godine života ili sa sedam brblja o kvantnoj fizici, nije potreban stručnjak koji će ti reći da je dijete genijalac i da ima visok kvocijent inteligencije. Međutim, postoje mnogo suptilniji znakovi visokog kvocijenta inteligencije koji mogu proći ispod radara. TheSun je razgovarao sa savjetnicom u Mensi,Lyn Kendall, majkom nadarenog sina, koja je otkrila koji su prvi znakovi koji mogu upućivati na to da je dijete zaista iznadprosječno inteligentno. 

Rana strast prema matematici

Ako je dijete istinski zaljubljenik u matematiku i u svakom slobodnom trenutku te moli da mu pokažeš određeni zadatak, možda se radi o pravom malom genijalcu. Lyn objašnjava: „Ako bolje promislite, matematika je zaista posebna disciplina. U njoj vas ne sputava vas to što možda ne možete čitati ili pisati." Matematika je zbog svoje logičke strukture izuzetno plodan medij za privlačenje darovitih učenika već u najmlađem uzrastu. Ako je tvoje dijete visoko motivirano za matematiku te uči znatno brže od svojih vršnjaka moguće je da se radi o potencijalno darovitom djetetu.

Možda te zanima... Postoji razlika između bistrog i darovitog: 'Nadarena djeca čine se naporna i neposlušna' Vrtić

Jabuka ne pada daleko od stabla!

Inteligencija je oduvijek bila jedna od glavnih tema među psiholozima.  Kad je riječ o djeci s visokim kvocijentom inteligencije, čini se da je stara izreka "jabuka ne pada daleko od stabla" zaista istinita.  Lyn kaže: „Ako su roditelji osobito nadareni, vrlo vjerojatno da će i njihova djeca biti nadarena. Međutim, to može značiti da će ti roditelji teže uočavati da je njihovo dijete nadareno." 

Smisao za humor

Manje poznat znak da je dijete darovito je sjajan smisao za humor, često onaj koji ne slijedi njihove godine. Lyn kaže: „Nisam istraživala ništa o tome, ali rekla bih da većina stand-up komičara ima visok IQ. Zato što moraju brzo razmišljati na nogama i to je ono u čemu su naša djeca dobra. Oni upijaju informacije, bilo da se radi o šalama ili stvarima koje su ljudi rekli prije tri tjedna, mali genijalci će ih sjetiti i upotrijebiti u nekoj novoj situaciji." Darovita djeca vrlo često imaju istančan, ali suptilan smisao za humor. 

Možda te zanima... Četiri greške kojima ubijamo dječju kreativnost Školarci

Beskrajna pitanja i želja za učenjem

Darovita djeca snažno su motivirana kada je riječ o učenju. Lyn objašnjava da su roditelji iznimno bistre djece često iscrpljeni, zbog bezbroj pitanja koje mali genijalci žele saznati. 

Neobični interesi

Darovita djeca često pokazuju neobične, intenzivne interese za određene teme ili stvari. "Dječak s kojim sam nedavno radila si je dao zadatak da napamet nauči periodni sustav", kaže Lyn. “Učinio je to uspješno, a sada si je zadao novi zadatak; da nauči svaki glavni grad na svijet." Darovita djeca usredotočena su i visoko motivirana za savladavanje svih zadataka. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Izuzetno visoki standardi

Darovita djeca postavit će si vrlo visoke standarde - a zatim će biti nevjerojatno frustrirana ako ih ne mogu postići. Lyn objašnjava: "Intelektualno su možda deset godina ispred, ali fizički i emocionalno su još uvijek u svojoj stvarnoj dobi." Kao dijete, njezin sin Chris odustao je od crtanja nakon što je izgubio strpljenje zbog svojih "neuspjelih" pokušaja da nacrta automobil. Ona kaže: “Očigledno, vaš mozak zna kako izgleda automobil, ali njegove trogodišnje ruke nisu mogle nacrtati automobil. "I jednostavno se toliko razočarao da nije crtao sljedećih  šest mjeseci."

Voli pričati!

Ako kod kuće imaš malog brbljavca, imamo dobre vijesti! Upravo to, može biti rani znak visokog intelekta. Lyn objašnjava: „Neki od njih će govoriti, od malih nogu, sa svima.  Chris i nekoliko drugih koje poznajem razgovarali bi samo u kući i nikada ne bi razgovarali sa strancima kad bismo izašli. Pitala sam ga:" Zašto je to tako? ", A on je rekao:" Pa, želim pričekati dok ne budem mogao ispravno razgovarati kao odrasli "."

Problemi u sklapanju prijateljstva 

Djeca s vrlo visokim kvocijentom inteligencije mogu otkriti da nemaju mnogo zajedničkog s vršnjacima, što može značiti da teže sklapaju prijateljstva u vrtiću ili u školi. Lyn upozorava da to čak može dovesti do pogrešnih dijagnoza autizma. Ona kaže: “ Broj roditelja koji mi dolaze dolazi govoreći da im je razrednica ili ravnateljica rekla da je njihovo dijete autistično ili misle da je njihovo dijete autistično, je zaista velik."

Darovita djeca - Mensin popis za roditelje

Darovito dijete može pokazati neko ili više od ovih ponašanja:

  • Nesvakidašnja memorija
  • Rano prelaženje intelektualnih prekretnica
  • Rano čitanje
  • Neobični hobiji ili interesi ili dubinsko poznavanje određenih tema
  • Netolerancija prema drugoj djeci
  • Svijest o svjetskim događajima
  • Postavlja sebi nemoguće visoke standarde
  • Radije provodi vrijeme s odraslima ili u osami
  • Voli pričati
  • Stalno postavlja pitanja
  • Lako uči
  • Razvijen smisao za humor
  • Istančani glazbeni ukus
  • Voli imati kontrolu
  • Sastavlja dodatna pravila za igre
  • Ekstrovertan/introvertan
  •  
dijete dječak igra Možda te zanima... Je li moje dijete napredno? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.