Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. rujna 2023.

U programu ranog otkrivanja slabovidnosti oko 71.000 djece

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U programu ranog otkrivanja slabovidnosti, do kraja 2022. pregledano je 71.214 djece, od kojih je oko 21 posto poslano na daljnju obradu, objavljeno je uz 8. Nacionalni dan ambliopije, koji se obilježava 12. rujna.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti (NPPROS) provode 102 hrvatska oftalmologa u 65 oftalmoloških centara, a praćenje se odvija pod vodstvom Nacionalnog Povjerenstva za provedbu NPPROS-a.

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice ''Sveti Duh'' provodila je u vrtićima Grada Zagreba od rujna 2011. do lipnja 2014. najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom ''Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba'', za što su 23 djelatnika Klinike dobili Nagradu Grada Zagreba.

Možda te zanima... Ima li tvoje dijete probleme s vidom? Ove znakove ne smiješ ignorirati! Vrtić

Ministarstvo zdravstva je od 1. lipnja 2015. uvelo probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Hrvatskoj, a u siječnju 2016. ministar zdravstva donio je odluku o uspostavi Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. 

Vrhunac aktivnosti borbe protiv ambliopije predstavlja uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu resornog Ministarstva zdravstva na temelju uspješne suradnje između Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice ''Sveti Duh'' i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

"Započevši s probnim radom 1. lipnja 2017., postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu", stoji u priopćenju.

Od 1. siječnja 2019. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti (NPPROS) provodi se pozivanjem četverogodišnjaka pozivom na kućnu adresu na probirni preventivni pregled u ugovornim zdravstvenim ustanovama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Svako dijete nakon navršene četvrte godine života, dobiva na kućnu adresu poziv s točno naznačenim vremenom i mjestom održavanja preventivnog pregleda.

Prikupljanje, obradu i evaluaciju podataka Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti koordinira Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam pri Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice ''Sveti Duh'' u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, s ciljem jedinstvene metodologije praćenja i evaluacije.

Ove godine obilježava se 8. Nacionalni dan ambliopije, šest godina nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti i osma godišnjica postojanja Programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Možda te zanima... Sumnjate li na slabiji vid ili bježanje oka kod djeteta, ne odgađajte pregled! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.