Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. studenoga 2023.

Više od 4300 djece ima potrebu za potpomognutom komunikacijom

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Hrvatskoj jedan od 200 ljudi, uključujući 4346 djece, ima potrebu za potpomognutom komunikacijom jer ne mogu komunicirati putem govora, govor im je nedovoljno razumljiv ili ga nedovoljno razumiju, navode stručnjaci upozoravajući na problem manjka radnika koji se time bave.

"Osim općenito premalog broja stručnjaka, nedostaje stručnjaka koji se cjeloživotno usavršavaju i stječu specijalizirana znanja iz potpomognute komunikacije. Riječ je o specifičnom području koje zahtjeva znanje o komunikaciji, jeziku, tehnologiji, o razvojnim osobitostima djece s teškoćama u razvoju, ali i vrijeme za pripremu", ističe Jasmina Ivšac Pavliša s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Dodaje kako je potpomognuta komunikacija brzo rastuće područje posljednjih deset godina, a diljem svijeta u petak se obilježava međunarodni mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji.

U pojedinim slučajevima takve osobe koriste visokotehnološka sredstva komunikacije kao dugoročni oblik komunikacije, primjerice, kod poremećaja iz spektra autizma, cerebralne paralize, intelektualnih teškoća ili pak stečenih poremećaja.

Najčešće se koriste komunikacijske ploče i knjige, jednostavni, ali i specijalizirani komunikatori. U Hrvatskoj se najviše koriste niskotehnološka sredstva komunikacije kao što su geste, komunikacijske ploče i knjige kao i besplatne aplikacije.

Visokotehnološki uređaji danas su dostupni, no korisnici u Hrvatskoj najčešće sami snose financijski trošak za uređaj.

Ivšac Pavliša upozorava kako stručnjacima nedostaje vrijeme za izradu komunikacijskih ploča, knjiga ili mapa za visokotehnološke uređaje.

U Hrvatskoj se u brojnim gradovima na javnim površinama i ispred ustanova postavljaju komunikacijske ploče koje predstavljaju jedan od oblika potpomognute komunikacije.

Događaj povodom Međunarodnog dana svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji organiziraju Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, studij Logopedije na Sveučilištu u Rijeci te Hrvatsko logopedsko društvo. 

Održat će se 3. studenog pod nazivom "Podijeli svoja iskustva s potpomognutom komunikacijom."

Jedan od ciljeva obilježavanja Međunarodnog mjeseca svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji je i gašenje predrasuda.

Međunarodni mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji obilježava se tijekom listopada svake godine diljem svijeta od 2007. godine kada ga je inicirala organizacija ISAAC (International Society for Augmentative and Alternative Communication).

Ta organizacija posvećena je promicanju različitih sredstava i strategija potpomognute komunikacije kako bi poboljšala kvalitetu života korisnika potpomognute komunikacije.

Na studiju logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu posljednjih deset godina organiziraju se takozvane tihe kave (na kojima se komunicira bez govora), a sam događaj službeno se obilježava posljednjih pet godina kroz različita događanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.