Vrtić 17. svibnja 2023.

Zašto je djeci potrebna rutina?

Foto: Pexels, Ron Lach

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako dijete, bez obzira na uzrast, treba neku vrstu rutine za uspostavljanje normalnog i zdravog okruženja u kojem će se dijete osjećati sigurno te se naučiti radnim navikama i obavezama.

Djeca se često boje nepoznatog, bilo da se radi o brokuli na njihovom tanjuru ili velikim životnih promjena poput preseljenja ili dobivanja novog brata ili sestre. Iako je promjena prilika za učenje, ona može biti i stresna za djecu. Normalna i zdrava rutina djetetu osigurava osjećaj ugode i dosljednost koja je potrebna da bi dijete lakše prešlo preko raznih životnih prepreka.

Rutina se kod djeteta stvara od malih nogu, a može uključivati sitne i naizgled nevažne navike kao što su odlazak uvijek u isto vrijeme na spavanje, vrijeme kupanja, obroka, popodnevne šetnje, igranja, pisanja zadaća, kao i vrijeme za obiteljska druženja i izlete. Kada uključite smislene i važne elemente u djetetovu, ali i zajedničku obiteljsku rutinu, dajete svom djetetu do znanja što je važno. Stručnjaci smatraju kako je rutinu važno uspostaviti od prvog dana djetetova života, no ako niste započeli rutinu od ranih dana, ne brinite. Možete je započeti i uspostaviti u bilo kojem trenutku. Što prije uspostavite rutinu, to bolje.

Iako se dnevne rutine razlikuju ovisno o navikama i običajima, kulturi i sredini u kojoj ljudi žive, najvažnije je stvoriti rutinu koja odgovara vama i vašoj obitelji.

5 savjeta kako uspostaviti rutinu kod djeteta

Isplanirajte raspored 

Mame u prvim mjesecima djetetova života često upadnu u rutinu koja definira točno vrijeme kada beba jede i spava. Upravo ova rutina pomaže da ne bude neraspoloženo i umorno. Kako dijete odrasta, često popuštamo i zaboravljamo na rutinu. No, ona je podjednako važna i u kasnijoj dobi. Isplanirajte raspored kojeg ćete se svi pridržavati - vrijeme za doručak, ručak, večeru i međuobroke, vrijeme spavanja, vrijeme igranja igrica ili gledanja crtića, itd. Ako trenutno nemate raspored, postupno prijeđite na dosljednu rutinu. Započnite s uspavljivanjem djeteta svaki dan u isto vrijeme, a zatim uvedite redovite obroke, redovito vrijeme kupanja i slično. Zatim možete dodati redovite obroke i vrijeme kupanja, spavanja i hranjenja. 

 | Author: Pexels, Pavel Danilyuk Foto: Pexels, Pavel Danilyuk

Organizirajte obiteljska druženja 

Bilo da se radi o tradicionalnom ručku kod bake, zajedničkoj šetnji psa, odlasku u park ili vikend-izletima u prirodu, stvorite rutinu zajedničkog obiteljskog druženja koje pomažu u zbližavanju, ali i koje će dijete naučiti važnim vrijednostima. Dijete će vremenom primijetiti da je zajednički doručak važan, uvidjet će da je zajedničko vrijeme s obitelji dragocjeno. Čak i ako je vaše dijete malo, prihvatit će te tradicije. 

Jasno komunicirajte svoja očekivanja od djeteta

Većina djece neće dobro reagirati na zapovjedni ton. Pristupite djetetu kao da razgovarate s odraslom osobom, pokušajte mu na lijep način objasniti zašto je važno da pojede obrok koji ste za njega pripremili, zašto mora oprati zube ili zašto na vrijeme mora u krevet. Jasno komunicirajte što očekujete od djeteta. Dajte mu do znanja da se neke stvari moraju napraviti i zašto. Primjerice, objasnite mu da se nakon igranja sve igračke moraju pospremiti na svoje mjesto kako se netko ne bi spotaknuo o njih i pao ili mu objasnite da ste i vi kao mali spremali svoje igračke i da to rade sva dobra djeca.

 | Author: Pexels, Tatiana Syrikova Foto: Pexels, Tatiana Syrikova

Uspostavite pravila kojih će se pridržavati svi ukućani

Dijete ne može raditi apsolutno sve i kada ono poželi. Potrebno je uspostaviti neka pravila kako bi dijete imalo rutinu, ali i kako bi se naučilo odgovornosti i pravilima ponašanja. Od malih nogu uspostavite pravila koja su dobra za dijete. Primjerice, ''Nema slatkog prije ručka'' ili ''Pogledaj jedan crtić i onda ideš spavati''. U početku će dijete negodovati i na razne načine vas iskušavati ne bi li popustili, no vrlo brzo će shvatiti što se smije, a što ne te će naučiti razlikovati dobre i loše postupke, ali i prihvatiti pravila. Važno je samo ustrajati. 

Uspostavite zdrave navike

Kako biste kod djeteta uspostavili rutinu, jako je važno kreirati zdrave navike koje će dijete vremenom usvojiti i nastaviti ih njegovati tijekom odrastanja. Odlični primjeri uspostavljanja zdrave navike kod djeteta je upisivanje djeteta na neki sport te učenje djeteta o važnosti doručka. Čak i vrlo malom djetetu možete usaditi naviku doručkovanja odmah nakon buđenja ili prije odlaska u vrtić. Djetetu je potrebno objasniti da je doručak važan jer će mu osigurati energiju za dan. Možete se koristiti i rečenicama poput ''Pojedi doručak da budeš jak/a'' ili ''Ako ne pojedeš doručak, nećeš imati snage za igru''. Budite uvjerljivi i ustrajni u svom naumu da dijete prihvati doručak kao nešto što se mora, jer je to dobro za njega. Kako biste ga motivirali da pojede doručak, sjednite za stol i jedite s njim, ponudite mu da zajedno odaberete doručak koji mu se sviđa, a ukoliko je dijete izbirljivo, ponudite mu doručak koji znate da bi mu se svidio, kao što su Lino Pillows žitni jastučići s ukusnim Lino lada punjenjem. 

 | Author: Lino Pillows nougat žitni jastučići

U kombinaciji s jogurtom ili mlijekom ovo je praktičan i hranjiv žitarični doručak, a odličan je i kao slatki međuobrok. Učinite doručak zabavnim i potaknite dijete na jelo tako što ćete ga nagraditi brzinskom igrom nakon jela. Na pozadini Lino Pillows pakiranja pronaći ćete zabavne i praktične igre za mališane kao što su ''Križić, kružić'' koji možete izrezati s kutije i koristiti po želji, kao i bojanku ''Veseli kvartet s Antarktika'' kojima će se klinci zasigurno razveseliti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.