Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. rujna 2018.

Kako ojačati imunitet i pripremiti dijete za jesen?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Početak jeseni znači novi period u godini, ali i pripremanje tijela za hladnije dane i aktivnu jesen. Jako je važno zaštititi djetetovo zdravlje, a treba obratiti pozornost na nekoliko stvari

Početak devetog mjeseca neslužbeno označava kraj ljeta; počinju vrtić i škola, slobodne aktivnosti, roditelji se već nalaze  u svakodnevnom užurbanom ritmu. Kako biste taj period "preživjeli" sa što manje stresa vrlo je važno ojačati imunitet vašeg djeteta jer nemojte zaboraviti da počinje vrijeme prehlada i viroza. Donosimo vam nekoliko savjeta za ugodnu i zdravu jesen i zimu.

Kvalitetan san

Pobrinite se da dijete dovoljno spava i da ide spavati u razumno vrijeme. Tijelo vašeg djeteta obnavlja se tijekom spavanja. "Istraživanja su pokazala da manjak sna odrasle osobe može učiniti manje otpornima na bolesti, a isto vrijedi i za djecu", objasnila je dr. Kathi Kemper, direktorica Centra za holističku pedijatrijsku edukaciju i istraživanja u Bostonskoj dječjoj bolnici. Manjoj djeci treba 12-13 sati sna, a predškolcima oko 10 sati. Ako vaše dijete ne želi spavati tijekom dana, neka navečer ide ranije spavati.

Osim toga, vrlo je važno stvoriti "mirno vrijeme" tijekom dana kako bi se dijete moglo opustiti i naučiti vrijednost mira. Neka tiho sluša glazbu što otpušta stres, a dodatno će mu pomoći da se osjeća opušteno i sretno. 

Uravnotežena prehrana

"Mrkva, grašak, naranče, grejp, jagode – to su sve namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta", objašnjava dr. William Sears u knjizi "The Family Nutrition". Fitonutrijenti mogu povećati proizvodnju leukocita i antitijela interferona koji organizmu pomažu u borbi protiv virusa i bakterija. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata fitonutrijentima može organizmu pomoći u borbi protiv kroničnih bolesti poput raka ili bolesti srca. Pokušajte svom djetetu servirati pet porcija voća i povrća dnevno. 

Za obranu organizma, ali i za pravilan razvoj važne su dugolančane omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ograničenom broju namirnica poput ribe, plodova mora, orašastih plodova i sjemenki.Također, pčelinji proizvodi – med, propolis i matična mliječ – već se stoljećima prepoznaju kao snažna potporna sredstva za jačanje imunološkog sustava.

Kako biste bili potpuno sigurni da dijete dobiva sve što treba možete mu uvesti nadomjestke u prehrani; vitamine u obliku lizalica, bombona ili slamki, kao što su Lizzy Tusol lizalica s medom, bijelim sljezom, kaduljom i vitaminom C, Centravit Lizzy bomboni koji sadrže vitamine A, C i D te Lizzy vita sip multivitamine u obliku slamke. 

Dnevna rutina

Stvorite stabilno kućno okruženje s dnevnom rutinom. To uključuje redovite obroke, kupanje, popodnevno spavanje (ako je potrebno) i kvalitetan noćni san. Zajednički obroci izuzetno su važni i pomoći će vašem djetetu da se osjeća zaštićeno, sigurno i kao dio obitelji. Ukoliko vam djeca pomažu u pripremanju obroka, korist je još veća, jer time uče kako uspostaviti ravnotežu između zabave i rada u timu.

Obavezno pranje ruku

Jedan od jednostavnih načina kako spriječiti prehladu je da prljavim rukama ne dodirujemo nos i oči. Zato je izuzetno važno da dijete pravilno i često pere ruke. Trebaju se prati sa sapunom i vodom barem 30 sekundi. "Alkoholni gel za dezinfekciju ruku ima isti učinak", objašnjava dr. Donald Goldmann, ravnatelj odjela za kontrolu infekcija u dječjoj bolnici u Bostonu. Zapravo, znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania otkrili su da djeca koja redovito koriste gelove imaju 50 posto manje izostanaka iz škole u odnosu na djecu koja ih ne koriste. 

Kretanje, boravak u prirodi i smanjenje stresa

Omogućite djetetu puno svježeg zraka. Izađite u šetnju u prirodu, na selo ili u park. Neka vaše dijete trči, skače i penje se. Ako želi trčati bez kape, dopustite mu, neka se penje na drveće. Priroda je izvrsna za zdrav imunološki sistem.

Dječje tijelo reagira na stres isto kao i odrasla osoba, a povišeni hormoni stresa mogu dovesti do slabljenja imuniteta. Možda nama odlazak u vrtić ili školu ne izgleda stresno, ali za djecu može biti. Današnja djeca su pod stresom kao i odrasli zahvaljujući brzom tempu i ispunjenom rasporedu. Zbog toga djeca moraju imati dovoljno vremena za odmor, kreativnu igru i prirodu kako bi se smanjila razina stresa i mogućnost bolesti.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.