Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 08. veljače 2023.

Pedijatrica savjetuje: Ovo su stanja kod djeteta zbog kojih hitno trebate zatražiti liječničku pomoć

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nema roditelja koji se ne bi zabrinuo za svoje bolesno dijete. No nerijetko se postavlja pitanja koji je to trenutak u kojem treba potražiti hitnu liječničku pomoć? Pedijatrica prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med, specijalista pedijatar navodi stanja kod djetete i bebe zbog koji treba hitno potražiti pomoć liječnika

Velik dio dječjih bolesti može se liječiti kod kuće i nema potrebe za hitnim odlaskom kod liječnika, no pojedini simptomi bolesti kod djece ukazuju nam da je djetetu nužna hitna liječnička pomoć. Neke od situacija u kojima je potrebno odmah posjetiti liječnika navodi prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med, specijalista pedijatar.

Stanja koja su hitna:

  • Visoka temperatura, koja duže traje i ne može spustiti
  • Učestalo povraćanje uz klonulost i malaksalost djeteta
  • Konvulzije
  • Osip koji se širi, oticanje lica (angioedem)
  • Kašalj uz otežano disanje i gušenje
  • Bolovi u trbuhu
  • Bolovi u ekstremitetima
  • Glavobolje
  • Krvarenje
  • Novorođenče

1. Visoka temperatura

Visoka temperatura je najčešći uzrok dolaska liječniku, a i najčešći simptom bolesti dječje dobi. U pedijatrijskoj ordinaciji primarnog pedijatra, roditelji bi trebali biti educirani o temperaturi, kako i kada je spustiti te koje lijekove i u kojoj dozi ih primijeniti.

Kod djece koja pohađaju kolektiv često se javlja temperatura i roditelji su već iskusni i dobro spuštaju temperaturu i daju dovoljno tekućine, te znaju i mjere rashlađivanja djeteta.

Temperatura se često javlja kod respiratornih, virusnih ili bakterijskih infekcija.

Prvi dan bolesti ne treba juriti na pregled, osobito ako se temperatura dobro spušta, a dijete nije klonulo niti malaksalo, hoće jesti i piti. Treba pratiti stanje djeteta, da li ide na bolje ili se pogoršava te prema tome postupati. Dobro je možda posavjetovati se s pedijatrom da se dobiju jasne upute.

Prvi dan bolesti pedijatar najčešće ne vidi pravu kliničku sliku, a niti laboratorij nije još dobar pokazatelj. Zato baš u prvim satima i prvom danu bolesti bolje je ostati kod kuće i spuštati temperaturu, davati tekućine i pratiti razvoj bolesti.

Dakle visoku temperaturu treba spuštati i davati tekućine djetetu te pratiti razvoj bolesti uz ponavljanje antipiretika u pravilnim razmacima i adekvatnim dozama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako sniziti temperaturu kod djeteta

2. Povraćanje koje se ne može zaustaviti, dijete klonulo malaksalo, sve što popije povrati, uz povraćanje moguće ima i temperaturu

Mala djeca su sklona dehidraciji, tako da već i u temperaturi a posebno kod povraćanje gube tekućinu i elektrolite zbog čega je u stvari i dehidracija opasna. Dijete bude klonulo i malaksalo ne zadržava tekućinu koju joj se daje i ne oporavlja se.

Potrebno je kod kuće nadoknađivati tekućinu i elektrolite s rehidracijskom otopinom i to malo po malo, pratiti dijete, te ako i dalje povraća mora na pregled.

Hitno stanje - povraćanje u luku kod novorođenčeta zbog hitne kirurške bolesti.

Hitno je stanje i povraćanje uz kočenje šije, temperaturu i glavobolju.

Svakako treba razlikovati bljuckanje kod beba koje su dobrog općeg stanja a bljucnule su nakon obilnog obroka, dakle višak i uz sve to dobro napreduju. Bljuckanje nije hitno stanje te je samo dovoljno praćenje i savjet roditelju.

3. Konvulzije i prolazni gubitak svijesti

Febrilne konvulzije su najčešći konvulzivni sindromi dječje dobi. Javljaju se uz visoku temperaturu ali ta temperatura kod neke djece ponekad ne mora biti jako visoka. Radi se o gubitak svijesti koji može trajati i par minuta. Mogu biti popraćene grčevima, fiksiranog pogleda, dijete se ne može dozvati. Klinička slika je dramatična i roditelji su jako prestrašeni.

Većina febrilnih konvulzija spontano prolazi ali je dobro obraditi dijete na neuropedijatriji i roditeljima dati upute kako postupiti ako se konvulzije ponove. Često se kod jednog istog djeteta konvulzije uz povišenu temperaturu ponove više puta pa je dobro da se roditelji educiraju, da imaju osim antipiretika (lijekova za spuštanje temperature) i klizmice koje se daju uz antipiretik u slučaju prijetećih konvulzija.

Osim febrilnih konvulzija, konvulzije koje nisu praćene temperaturom predstavljaju hitna stanja. Dijete se hospitalizira da se postavi dijagnoza i odredi terapija.

Prolazni gubitak svijesti kod djece može nastati zbog sinkope, udružene s popuštanjem uspravnog držanja.

4. Osipi

Osipi su često prisutni uz neke bolesti dječje dobi.

S obzirom da je osipa puno vrsta i prisutni su kod velikog broja bolesti dobro je otići na pregled kod pedijatra, ali svaki osip nije hitno stanje. Osipi se javljaju u virusnim bolestima. Mogu biti alergijske prirode. Neki osip se javljaju u zaraznim bolestima.

Hitna su stanja osipi kod potkožnih krvarenja. Karakterizirani su promjenama na koži koje ne blijede na pritisak i uglavnom su praćeni općim lošim stanjem.

Roditeljima je teško točno odrediti vrstu osipa, ali već neki imaju iskustva s alergijskim osipima kod atopijskog dermatitisa, osipa od vrućine u ljetnim mjesecima pa ne trebaju hitno kod pedijatra.

Urtikarije, koprivnjače su specifični osipi koji nastaju naglo i izgledaju kao da je dijete opekla kopriva. Nastaju često nakon što je dijete nešto pojelo ili bilo u kontaktu s nekim alergenom iz okoliša, ili uzimalo neke lijekove te pri pojavi takvih osipa treba na pregled, osobiti ako se širi. Svaka alergijska reakcija ne mora biti samo prisutna na koži. Neke alergijske reakcije npr. ubod ose, mogu uzrokovati i otok vjeđa usnica, jezika i ždrijela te gušenje što je hitno stanje te treba odmah u bolnicu.

Osipi su prisutni kod nekih zaraznih bolesti kao što su kozice, specifičan osip koji roditelji lako prepoznaju jer se radi o mjehurićima, a i prisutan je podatak da je u okolini već neko dijete ili više njih oboljelo od kozica, nisu hitne te se može pričekati.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Kašalj

Kašalj bez temperature može biti simptom prehlade. Tada je obično prisutno i curenje nosa ili začepljen nos. Roditelji ga mogu liječiti simptomatski- sirupima za kašalj ovisno o vrsti kašlja, te inhalacijama i toaletom nosa. Nije hitno stanje.

Kod kašlja koji dugo traje, ne prestaje i pogoršava se, onemogućuje uobičajene aktivnosti djeteta i miran san, treba otići pedijatru na slušanje.

Kašalj poput laveža psa s otežanim disanjem osobito kod malih beba predstavlja hitno stanje.

6. Otežano disanje, gušenje

Otežano disanje kod djece može nastati zbog mnogo razloga, a samo su neki hitna stanja. Npr. kod začepljenog nosića disanje može biti otežano, no to nije razlog za hitan pregled kod pedijatra.

Hroptanje i otežano disanje ponekad roditelju nije lako prepoznati da li je iz nosića ili su to hropčići u donjim dišnim putevima. Ako je uz hroptanje prisutno i piskutanje, sipnja, produženi izdisaj,

disanje pomoćnom muskulaturom, treba hitno otići na pregled jer se radi o bronhoopstrukciji.

Kašalj poput laveža psa i otežano disanje uz produženi udisaj, osobito ako je beba mala treba ozbiljno shvatiti i otići na pregled.

7. Bol u trbuhu

Bol u trbuhu može biti raznolika i uvjetovana raznim bolestima.

Hitno stanje je ako je bol u desnom donjem dijelu trbuha uz eventualnu temperaturu. Tada se radi o hitnoj kirurškoj bolesti. Bolovi u trbuhu koji duže traju, a prati ih npr. zatvor ili proljev se moraju obraditi, a do konačne dijagnoze treba ih simptomatski liječiti (laksativi, probiotici...) i ne predstavljaju hitno stanje.

Bol u trbuhu može biti i kod uroinfekta, tada je prisutno i pečenje pri mokrenju kod veće djece te svakako treba napraviti nalaz mokraće.

Bolovi u trbuhu mogu biti još različitih uzroka, uz sve treba promatrati i dijete i njegovo opće stanje.

Kod dojenčadi su specifični bolovi u trbuhu - grčevi, kolike, koje nekada izgledaju alarmantno. Dojenče se jako plače, grči se, zacrveni, primit će rukice i nogice trupu. Plač je intenzivan, neutješan, obično se dešavaju navečer i noću, a s obzirom da se ponavljaju iz dana u dan, roditelji su jako zabrinuti i već iscrpljeni i neispavani. Iako nisu hitna stanja često se vide u hitnim pedijatrijskim ambulantama. Primarni pedijatri i patronažne sestre bi trebale educirati roditelje što učiniti u slučaju pojave grčeva i kako pomoći bebi. Postoje i Anticolic radionice gdje se roditelji educiraju o postupcima kod kolika.

 | Author: Guliver Foto: Guliver ; bolovi u trbuhu mogu biti vezani za stres i anksioznost

8. Bolovi u ekstremitetima i krivi vrat - Tortikolis

Bolovi u nogama i šepanje, su čest simptom i mogu biti različiti. Djeca se često tuže na bolove u nogama, a većina ih je bez ikakvih vidljivih znakova, niti otoka, niti crvenila. To su tzv. „bolovi rasta“ te nisu hitna stanja.

Također, djeca svakodnevno skaču i trče te se mogu ozlijediti, udariti u nešto, iskrenuti nogu..., a da se ne mogu sjetiti kada se povreda desila. Pravilnim pregledom moći ćemo odrediti da li se radi o povredi, na mjestu povrede vidjet će se otok i crvenilo, a na dodir i pokretanje je mjesto bolno. Ako bolnost duže traje i ekstremitet se ne oporavlja, i dalje je prisutna bolnost i otok, treba otići pedijatru a zatim kirurgu da se isključi prijelom.

Ako je bol u jednom ekstremitetu ili u više njih uz promjenu zgloba, zglob je topao, bolan, crven i otečen, a nema podataka o traumi, treba se hitno javiti pedijatru.

U dječjoj dobi su česti i izljevi u zglob, najčešće kuka, s izrazitom bolnošću bez vidljive otekline i crvenila ali i oni iziskuju hitnost, jer je ponekad teško isključiti da li se radi o virusu ili bakteriji.

Tortikolis je obično stanje koje nastane iznenada. Dijete se probudi s glavicom nagnutom na jednu stranu, a pomak u drugu izaziva bol. Pregledom i pravovremenom terapijom mišići vrata se opuštaju te dijete ponovo drži glavu u pravilnom položaju i nema bolnosti pri pokretanju.

9. Glavobolja

Trauma glave s glavoboljom, povraćanjem i gubitkom svijesti je hitno stanje kada roditelj mora odmah na pregled- najbolje odmah na dječju kirurgiju.

Glavobolje koje se ponavljaju i duže traju treba pratiti, uzeti dobru anamnezu i uputiti prema protokolu na obradu.

Glavobolja praćena vrtoglavicom i/ili povraćanjem je hitno stanje kao i glavobolja koja budi iz sna ili ne prestaje nakon uzimanja sirupa protiv bolova.

10. Krvarenje

Krvarenje je hitno stanje ako je nastalo zbog povrede i ne može se zaustaviti.

Krvarenje iz nosa koje ne staje, te se mora se uputiti u hitnu otorinolaringološku ambulantu.

Ako se nađe krv u stolici dojenčeta, osobito ako se ponavlja, treba dijete pratiti i obraditi. Najčešće je to samo u obliku tračaka krvi pa nije hitno stanje ali se mora obraditi. Pedijatar će pregledati dijete, uzeti detaljnu anamnezu o prehrani, napraviti dijagnostiku uz pregled stolice.

U dojenačkoj dobi se često radi o alergiji na kravlje mlijeko koja se lako dijagnosticira i preporuči terapija tj. prehrana bez kravljeg mlijeka.

Kod veće djece s problemima otežane defekacije, zbog tvrde stolice može doći do povrede i krvarenja te se na stolici također nađu tračci krvi. I mala djeca mogu imati hemoroide koji mogu prokrvariti ako je stolica tvrde konzistencije. Ova stanja iziskuju obradi i liječenje kod pedijatra primarne zdravstvene zaštite i obično nisu hitna stanja osim u slučaju da se krvarenje ne zaustavlja.

11. Novorođenče i malo dojenče

Zbog male dobi, novorođenčad i dojenčad se često dovodi u hitnu pedijatrijsku ambulantu pri različitim stanjima od slabog napredovanja na težini, žutice, temperature, neutješnog plača, grčeva, zagrcavanja, otežanog disanja.

Svako novorođenče i malo dojenče treba detaljno pregledati.

Neutješni plač novorođenčadi i dojenčadi najčešće nastaje zbog gladi, žeđi, prevruće im je, prehladno im je boli ih nešto, najčešće novorođenački tj. dojenački grčevi (Richter).

Najvažnije je procijeniti opće stanje bebema -  da li je klonula, malaksala, izrazito blijeda, da li ima temperaturu i kako napreduje na težini. O tome ovisi daljnja dijagnostika.

Važno je obratiti pažnju da li se novorođenče teže budi, stalno spava i bolno stenje a ne plače krepko, odbija dojku ili bočicu, tada se treba javiti u hitnu pedijatrijsku ambulantu.

Stanja kada treba pregled ali nije hitno

  • Kašalj koji dugo traje
  • Proljev
  • Zatvor
  • Druga stanja

1. Proljev

Proljev uglavnom nije hitno stanje, osim u slučaju da je praćen povraćanjem i visokom temperaturom te je dijete klonulo i malaksalo, u stolici ima i krvi. Tada treba pregled kod infektologa- zarazna bolnica. Većina roditelja već zna što učiniti kod proljeva. Ako proljev duže traje treba učiniti obradu.

2. Zatvor

Zatvor, konstipacija ili opstipacija je stanje kada dijete nema redovitu stolicu. Ima otežanu defekaciju, bolove u trbuhu, bolove pri defekaciji, ponekad krv u stolici zbog tvrde stolice. Opstipacija nije hitno stanje ali je potrebna obrada.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Ostalo

Bol u uhu i grlu nije hitno stanje, ali ako dulje traje i ako je praćeno temperaturom treba na pregled. Roditelji bi trebali pomoći djetetu i dati sirup protiv bolova (koji je ujedno i za sniženje temperature), te pratiti dijete.

Svaka bol u uhu ne mora značiti upalu uha.

Za bolove u grlu treba ponuditi tople napitke i eventualno sprej za grlo ili pastile, kod veće djece. Ako bol ne prolazi i praćena je temperaturom te postoji podatak o sličnim stanjima u dječjem kolektivu, treba na pregled.

I neka druga stanja u dječjoj dobi mogu biti hitna ali se ona rjeđe javljaju.

Važno je da roditelji u kućnoj apoteci imaju lijekove za sniženje temperature koji ujedno mogu poslužiti i protiv bolova. Kapi za nos i fiziološka otopina za inhalacije te prašak za pripremu rehidracijske otopina također treba biti sastavni dio kućne apoteke.

Set za previjanje (flaster, sterilna kompresa, dezinficijens koji može ići na kožu djeteta...) će biti od velike koristi kada padnu po se povrijede, a za svaku ranicu ne treba na pregled.

Možda te zanima... Dr. Jovančević: Djeca su bolesna jer su previše u zatvorenom i pregrijanom prostoru Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.