Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 24. rujna 2018.

Vodič kroz vitamine: Kako znati koji djetetu nedostaju?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte detaljan vodič kroz najvažnije vitamine za djecu, saznajte kako prepoznati koji vitamini nedostaju djetetu te kako ih nadomjestiti

Stručnjaci se slažu da je najidealniji način opskrbe dječjeg organizma vitaminima - uravnotežena i zdrava prehrana. Dodatni vitamini mogu biti određena nadopuna prehrani, osobito kod djece koja iz obroka potpuno odbacuju neke zdrave namirnice jer ih jednostavno ne vole.

Naravno, vitamini su vrlo važni za dječji organizam jer se njihovo tijelo i dalje razvija i raste. No, što su zapravo vitamini? Vitamini i minerali su supstance koje se nalazi u hrani koju jedemo. Dječje tijelo treba ih kako bi pravilno funkcioniralo te kako bi pravilno raslo i razvijalo se. Kada je riječ o vitaminima, svaki od njih igra važnu ulogu:

Vitamin A

dijete, mrkva | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Važan je za normalan rast i razvoj, za razvoj kostiju, zdravu kožuimunološki sustav, a s razlogom je prozvan očnim vitaminom s obzirom da igra veliku ulogu u vidu. On nam pomaže i da razlikujemo boje, od najsvjetlije žute do najtamnije ljubičaste. 

Najbolji izvori vitamina A uključuju mlijeko, jaja, sir i povrće poput mrkve, bundeve, batata, brokule i špinata te voće kao što su marelice, suhe šljive i grejp.

Vitamin B

dijete, jaja, alergije | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Obitelj vitamina B uključuje vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12 te biotin i folnu kiselinu. Svaki od njih ima jedinstvenu strukturu te još brojne dodatne funkcije, a s obzirom na to da im se zadaće u velikoj mjeri isprepliću i nadopunjuju - poželjno ih je unositi u vidu uravnotežene cjeline, bilo hranom ili dodacima prehrani.

Vitamin B prvenstveno pomaže metabolizmu, proizvodnji energije, zdravom krvožilnom sustavu i živčanom sustavu. Najbolji izvori vitamina B uključuju cjelovite žitarice, poput pšenice i zobi, ribu, meso peradi, jaja i mliječne proizvode poput mlijeka i jogurta, grah i grašak te lisnato zeleno povrće

Vitamin C

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vitamin C je ključna stavka za zdrav rast i razvoj. Vitamin C pomaže u formiranju i oporavku crvenih krvnih zrnaca, kostiju i tkiva. Održava desni djeteta zdravim i jača krvne žile, minimalizira modrice od padova i ogrebotina. Pored svega ovoga, vitamin C pomaže da rane i posjekotine brže zarastu, poboljšava imunološki sustav i drži podalje infekcije. Također, pomaže da se željezo iz namirnica biljnog porijekla bolje apsorbira u organizam.

Budući da mnoge namirnice sadrže vitamin C, njegov nedostatak u organizmu je izuzetno rijedak, a najbolji izvori svakako su citrusno voće poput naranči, dinje, jagode, limun, rajčice, brokule, kupus, kivi i crvene paprike

Vitamin D

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vitamin D je najzaslužniji za zdrave i jake kosti, a također je odličan za razvoj jakih zubi. Uz to, on pomaže našem tijelu da upija količinu kalcija koja mu je potrebna, a najbolji i najprirodniji način unošenja vitamina D u organizam je izloženost sunčevoj svjetlosti odnosno sunčanju no zbog svih opasnosti izlaganja suncu i ono je ograničeno. Ograničenost upijanja vitamina je potpuna u slučaju korištenja krema za sunčanje koje blokiraju sunčeve zrake odnosno apsorpciju vitamina D u organizam.

Prirodni izvori vitamina D su masna riba (sleđ, skuša,tuna, sardine, losos), goveđa jetra i žumanjak te gljive i kvasci

Kako prepoznati koji vitamini nedostaju djetetu?

Dječji organizam kojem nedostaju vitamini prije ili kasnije to daje do znanja. Vitamini unutar organizma djeluju poput koenzima ili enzima pa su stoga djelotvorni za pravilno funkcioniranje organizma, a određene promjene kod djeteta, fizičke ili psihološke naravi mogu signalizirati manjak određenih vitamina u tijelu.

Vitamin A: Djetetu nedostaje vitamina A ako primijetite da je ono stalno umorno i slabo, da je puno smršavjelo ili mu pada kosa. Nedostatak vitamina A može pridonijeti ozbiljnom razvoju problema s djetetovim vidom, a još neki od simptoma su suhoća i svrbež očiju, bljedilo, ali i česte plućne infekcije.

Vitamin B: Znakovi koji upućuju na nedostatak vitamina B12 uključuju bol u trbuhu, edem, smanjene reflekse i osjetne podražaje, nesanicu, teškoće u hodu i govoru. Manifestiranje manjka vitamina B6 kod djece uključuje proljev, anemiju, slabost i razdražljivost. Znanstvenici također upućuju na to da je manjak ovog vitamina uzrok nepažnje, impulzivnosti, hiperaktivnosti, izljeva bijesa i drugih neprikladnih ponašanja kod djece

Vitamin CLako stvaranje modrica jedan je od prvih znakova koji upućuju na nedostatak vitamina C, a djetetu nedostaje vitamina C i ako primijetite da ima bolove u zglobovima, suhu kožu, slab apetit ili da mu često curi krv iz nosa.

Vitamin D: Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D u djece je kasniji i usporeni rast zuba, sporiji rast, mišićni grčevi i nervoza. Manjak vitamina D može izazvati ozbiljne posljedice na zdravlje djeteta, od kojih je najpoznatiji rahitis, a napadaji i poteškoće s disanjem također se mogu povezati s nedostatkom ovog vitamina.

Kako pružiti djetetu vitamine koji mu nedostaju?

Naravno, najidealniji način opskrbe vitaminima je uravnotežena prehrana, ali ako dijete iz nekog razloga ne jede zdravo ili raznoliko, dobro je posegnuti za dodacima prehrani i osigurati mu zdravo odrastanje. Treba naglasiti kako dodaci prehrani mogu biti korisni u razdobljima povećane učestalosti infekcija, prehlada i gripe, ako dijete izbjegava ili je alergično na neku skupinu namirnica, u slučaju pothranjenosti te dužih razdoblja bolesti

Osim klasičnih dodataka prehrani ili ako dijete odbija bilo koji drugi način unosa vitamina, idealno je ponuditi mu one vitamine u obliku lizalica, bombona ili slamki, kao što su Lizzy Tusol lizalica s medom, bijelim sljezom, kaduljom i vitaminom CCentravit Lizzy bomboni koji sadrže vitamine A, C i D te Lizzy vita sip multivitamine i Lizzy vita sip vitamin C, kalcij i cink u obliku slamke. 

Svakako, najbolji način da obogatite dječju prehranu i opće zdravstveno stanje jest da pri uzimanju nadomjesnih vitamina pripazite da im dajete doista samo one vitamine koji im u redovitoj prehrani nedostaju i da se savjetujete s liječnikom.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci