Vrtić Prehrana djeteta 04. lipnja 2014.

Jednostavni recepti s trešnjama

trešnje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li znali da su svježe, slasne trešnje idealan lijek protiv iscrpljenosti? Kako biste otklonili proljetni umor i pripremili cijelu obitelj za veselo i razigrano ljeto, Klokanica vam donosi pet recepata s ovim sočnim ljetnim voćem kojeg već sada možete pronaći na tržnicama i trgovinama

trešnje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trešnjama protiv umora

Trešnje su bogate prehrambenim vlaknima, vitaminom C, kalijem i antioksidansima pa stoga usporavaju proces starenja. Ovo slasno voće crvenu boju duguje antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava.

Snizuju krvni tlak, a svježe trešnje jako su dobre protiv fizičke te umne iscrpljenosti, dok njihov sok smanjuje bolove u mišićima. Imaju dosta kratak vijek trajanja pa prilikom treba kupovati samo čvrste i neoštećene plodove.

trešnje smoothie | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smoothie od trešanja i jogurta

Sastojci:

  • 1 čaša borovnica
  • 1/2 šalice trešanja
  • 1 čaša soka acai bobica
  • 1/2 šalice jogurta

Priprema:

  • Stavite sve sastojke u miješalicu i miješajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

marmelada trešnje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Marmelada od trešanja

Sastojci:

  • 1 kg trešanja, usitnjenih, bez koštica
  • 0.3 - 0.5 kg šećera
  • voda

Priprema:

  • Usitnjene trešnje i šećer s malo vode kuhati pola sata
  • Kad je marmelada gotova, ulijte je u bočice

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

trešnje savijača štrudla | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prhka savijača s trešnjama

Sastojci:

  • 1 kg trešanja
  • 300 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 260 g šećera
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • malo hladne vode

Priprema:

  • Trešnje operite i očistite od peteljki i koštica. Stavite ih u plitki i širi lonac te dodajte 200 g šećera i malo maslaca. Kuhajte na sasvim laganoj vatri 20-ak minuta
  • U drugoj posudi izmiješajte brašno, 60 g šećera, prstohvat soli te maslac koji ste ostavili da omekša
  • Sve izradite prstima miješajući te dodajte jaja koja ste umutili pjenjačem te sasvim malo hladne vode, tek toliko da tijesto postane podatno i da ga oblikujete u kuglu
  • Omotajte plastičnom folijom i ostavite jedan sat u hladnjaku. Razvaljajte tijesto u plohu debelu oko pola centimetra
  • Prepolovite je nožem. Na jednu polovicu stavite trešnje koje su se skuhale i reducirale u gusti umak. Zarolajte. Isto ponovite s drugom polovicom tijesta
  • Premažite ih rastopljenim maslacem i pecite 35 minuta u pećnici na 180 stupnjeva

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

trešnje krema od trešanja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hladni desert s trešnjama

Sastojci:

  • 2 dcl jabučnog soka
  • 2 žlice agara (biljne zamjene za želatinu)
  • 0,5 kg trešanja (jagoda, očišćeno)
  • prstohvat soli
  • 150 gr indijskih oraščića (usitnjeni)
  • 100 gr sojine šlag kreme (u tetrapaku)

Priprema:

  • Jabučni sok kuhati s agar agarom 10 minuta na laganoj vatri
  • Dodati trešnje i sol te sve zajedno kuhati još 5 minuta pa pustiti da se ohladi
  • Oraščiće fino samljeti te mu dodati šlag do željene gustoće. Kremu od trešanja poslužiti s kremom od oraščića

Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr

kolač od trešnje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kolač od krupice s trešnjama

Sastojci:

  • 1.5 šalica kukuruzne krupice
  • 1/2 šalice kokosovog brašna
  • 3 šalice sojinog mlijeka
  • 3 šalice jabučnog soka
  • 2 šalice otkoštičenih trešanja
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • 3 žlice kukuruznog ili suncokretovog ulja ili 2 žlice maslaca od lješnjaka 

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na temperaturi od 200 Celzijevih stupnjeva
  • Pomiješajte sok i mlijeko pa zakuhajte. U zagrijanu smjesu mlijeka i soka umiješajte kukuruznu krupicu i kokos Dodajte maslac od lješnjaka i agavin sirup. Kuhajte i miješajte 2-3 minute pa dodajte očišćene trešnje
  • Sve premjestite u dublji protvan pa pecite 30-40 minuta

Recept Jadranke Boban Pejić preuzet je s portala Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.