Vrtić Prehrana djeteta 27. ožujka 2014.

Super recepti za cool djevojčice

uskršnji kolačići zečić
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz knjige 'Kuharica za djevojčice' u izdanju Znanja donosimo vam četiri recepta uz koja vaša djevojčica može naučiti pripremati jednostavna i zdrava jela za cijelu obitelj. U raspravi ispod članka pitali smo vas pomažu li vam vaša djeca dok kuhate, a tri odgovora nagradili smo ovom zabavnom kuharicom!

Kuharica za djevojčice | Author: Mondo Foto: Mondo

Jednostavni recepti za djevojčice

Uz 'Kuharicu za djevojčice', zbirku izvrsnih i fantastičnih recepata u izdanju Znanja, vaša princeza može naučiti pripremati savršene kolače i mnoga druga jela. Neka vaša djevojčica upotrijebi svoju maštu i kreativnost pri kuhanju jer je sve recepte lako pratiti, a u knjizi može pronaći i gomilu ideja i naputaka koji će joj pomoći u pripremi ukusnih deserata, popodnevnih zalogaja i savršenih glavnih jela.

Dobitnici knjige tjedna!

Pomažu li vam vaša djeca dok kuhate? Tri odgovora na ovo pitanje koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 27. ožujka do srijede 2. travnja u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Kuharica za djevojčice' u izdanju Znanja. Dobitnici su EcioiGabi, Mami i Monstrum, a oni će biti obaviješteni i putem e-maila. 

U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

frape smoothie banana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Frape od banane s cimetom

Sastojci:

  • 4 narezane banane
  • 1.1 litre / 4 2/3 šalice mlijeka
  • 4 žlice meda
  • 6 zdrobljenih kockica leda
  • 1 1/2 žličice mljevenog cimeta

Priprema:

  • Staviti banane, mlijeko, med i led u multipraktik i miksati dok smjesa ne postane glatka.
  • Uliti u čaše i posipati mljevenim cimetom

Zašto ne pokušati...

  • Poslužiti frape s vaflom i kuglicom sladoleda

uskršnji kolačići zečić | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uskršnji zečići od đumbira

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 ml / 1 šalica meda
  • 250 g / 2 ½ šalice smeđeg šećera
  • 150 g / 1 ½ šalice maslaca
  • 100 g / 1 šalica mljevenih badema
  • 400 g / 4 šalice brašna
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ¼ žličice mljevenih klinčića
  • ¼ žličice mljevenog kardamona
  • ¼ žličice miješanog začina
  • 4 žličice mljevenog đumbira
  • 2 žličice sitno ribane limunove korice
  • 1 jaje
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žlice vode
  • brašno za radnu površinu

Za ukrašavanje:

  • 200 g / 2 šalice šećera u prahu
  • 2 žlice limunovog soka
  • malo vode

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 180 °C.
  • Zagrijavati med, šećer i maslac u loncu na laganoj vatri uz miješanje dok se šećer ne rastopi. Ukloniti lonac s vatre, a smjesu ulijte u zdjelu i ostavite da se ohladi
  • Dodati mljevene bademe, brašno, začine, limunovu koricu i jaje u zdjelu s maslacem i dobro promiješati. Umiješati sodu bikarbonu i vodu i nastavi mijesiti dok tijesto ne postane sjajno i dok se ne prestane lijepiti za zdjelu. Ako je potrebno, dodati još malo brašna
  • Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj dasci uz pomoć valjka za tijesto na debljinu 4-5 mm i pomoću kalupa za rezanje izrezati uskršnje zečiće. Položiti ih na tepsije i peći 14-18 minuta. Pažljivo ih izvaditi iz pećnice i premjestiti s tepsije na žičanu rešetku da se ohlade
  • Promiješati šećer u prahu s dovoljno vode i limunovog soka tako da se  dobije kremasta glazura. Staviti u vrećicu za kremu ili u plastičnu vrećicu kojoj je prethodno odrezan ugao kako bi se dobila rupicu, te ukrasiti uskršnje zečiće
  • Ostaviti ih da se osuše

Super savjet...

  • Možete upotrijebiti različite kalupe za rezanje i tako napraviti i druge likove

fritaja omlet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Domaća fritaja od krumpira i rajčice

Sastojci:

  • 450 g / 4 ½ šalice očetkanih mladih krumpira
  • 4 razmućena jaja
  • 2 žlice nasjeckanih rajčica, sušenih na suncu
  • 3 žlice nasjeckanog vlasca
  • 3 žlice nasjeckanog peršina
  • 125 ml / 1/2 šalice maslinovog ulja

Priprema:

  • Provriti vodu u loncu i kuhati krumpire 10-12 minuta. Ocijediti ih u cjedilu i odložiti
  • Promiješati jaja s rajčicama i prstohvatom soli i papra. Umiješati vlasac i peršin
  • Narezati krumpire na ploške debljine 1/2 cm i pažljivo ih umiješati u smjesu s jajima. Zagrijati peku ili pećnicu na srednju jačinu
  • Vrlo oprezno zagrijati ulje u tavi promjera 25 cm. Nakon nekoliko minuta, kad bude jako vruće, pažljivo uliti smjesu s jajima i krumpirima i malo smanjiti vatru. Peći ih oko 4 minute, a zatim ih nastavi peći ispod peke ili u pećnicu još 3 minute ili dok se jaja potpuno ne ispeku

sladoled malina  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sladoled od jogurta s malinama

Sastojci:

  • 50 g / 1/2 šalice šećera u prahu
  • 300 g / 3 šalice smrznutih malina
  • 4 žlice tekućeg meda
  • 500 g / 5 šalica jogurta

Za ukras:

  • 12 svježih malina

Priprema:

  • Staviti šećer u prahu i maline u multipraktik i miksati ih dok se ne dobije glatka smjesa
  • Dodati med i jogurt i ponovo miksati dok se sve dobro ne promiješa
  • Žlicom napuniti posudu otpornu na zamrzavanje, dobro zatvoriti i staviti u zamrzivač na najmanje 5 sati
  • Za posluživanje umočiti žlicu za sladoled u vrč s vrućom vodom i vaditi kuglice sladoleda te ih staviti u zdjelice. Ukrasiti svježim malinama

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.