Želim dijete Liječenje neplodnosti 5979 prikaza 15. ožujka 2017.

14 stvari koje znaju mame koje su imale spontani pobačaj

Thinkstock

Preživjeti spontani pobačaj je bolno iskustvo. Svakome nakon takvog događaja treba podrška u bilo kojem obliku, a najvažnije je da znate da nikada niste same

Beskrajno pretraživanje interneta kako bi pronašle odgovor na pitanje "Što se dogodilo?", nekontrolirano plakanje i osjećaj samoće samo su neke od situacija u kojima su se našle žene koje su proživjele spontani pobačaj. Takvih situacija i osjećaja koje proživljavaju je bezbroj i teško ih je sažeti, ali vjerujemo kako će se svaka majka koja je proživjela nešto toliko teško našla u nekom od ovih osjećaja. 

1. Ne možete se prestati pitati jeste li vi krivi

Ako ste proživjele spontani pobačaj jedna od prvih stvari koje ćete iskusiti je briga da ste nekako vi pridonijele tome što se dogodilo. Od kave koju ste pile do stresa koji ste proživljavale, teške kutije koju ste možda nosile ili posljednje čaše vina koju ste popile prije nego što ste uopće bile svjesne da ste trudne.

Izjedat će vas osjećaj da ste vi krive za ono što se dogodilo. Potom počinje beskrajno pretraživanje interneta kako bi saznali što sve može uzrokovati spontani pobačaj, a mnoge netočne informacije mogu samo pojačati vašu bol. Važno je znati kako je vrlo mala šansa da ste vi uzrok tome. Ako je došlo do spontanog pobačaja u prvih 12 tjedana trudnoće, najčešće je uzrokovan problemima koji su se razvili kod vašeg nerođenog djeteta.

trudnica, tužna Možda te zanima... Mogu li stres i tjeskoba uzrokovati spontani pobačaj? Trudnoća

2. Morate se praviti kako je sve u redu

Mali je broj žena koje uopće objavljuju da su trudne prije pregleda ultrazvukom u 12. tjednu. Dakle, ako ste pobacile prije toga - 85 posto pobačaja događa se u prvih 12 tjedana trudnoće - malo je vjerojatno da netko uopće zna. Što znači da glumite da je sve u redu dok u sebi vrištite.

3. Vaš partner ne zna kako da se ponaša ili što da kaže

Dok prolazite kroz fizičke i emocionalne posljedice spontanog pobačaja, vaš partner će se često osjećati potpuno nemoćnim. On vjerojatno neće znati što treba reći, kako da vas podrži, ali niti kako da se nosi s vlastitom boli. To je nevjerojatno teško vrijeme za vaš odnos, ali važno je da se ne udaljavate jedno od drugoga kako bi se mogli međudobno podržavati.

4. Užasavate se prijatelja koji objavljuju svoju trudnoću

Velika je šansa da poznajete barem jedan par koji je pokušavao zatrudnjeti u isto vrijeme kad i vi. Nakon vašeg gubitka strahujete od trenutka kad ćete ugledati njihovu objavu na Facebooku koja će uključivati fotografiju s ultrazvuka i "Trudni smo" u komentaru. Sasvim je normalno da vam to teško pada. Također, u potpunosti je u redu da ih izbjegavate sve dok se ne počnete osjećati dovoljno jakom da se nosite sa svim razgovorima o djeci.

tuga žena Možda te zanima... Tužna sam kad netko koga znam zatrudni Želim dijete

5. Plačete zbog apsolutno svega

Spontani pobačaj je poput emocionalnog tornada. Vaši hormoni ne miruju i možete zaplakati dok kažete keks - bilo što od reklame na televiziji do gubitka ključeva od auta može pokrenuti lavinu. Vjerojatno ćete proživljavati osjećaje tuge i gubitka barem nekoliko tjedana nakon gubitka bebe. To je potpuno normalno. Potražite pomoć ako se počnete osjećati kao da se ne možete nositi s tim.

tužna žena Možda te zanima... Kako preboljeti gubitak bebe nakon spontanog pobačaja? Želim dijete

6. Barem jedna osoba imat će bezobziran komentar

Ako i kada podijelite s ljudima da ste imali spontani pobačaj, barem jedna osoba će imati neku vrstu neosjetljive primjedbe. Od "Barem znate da možete zatrudnjeti", do "Nije bilo suđeno" ili "Barem to još nije bila prava beba"', a često i dobronamjerni komentari mogu biti emocionalno poražavajući. Razgovarajte s bliskim prijateljima i nemojte se bojati reći im ono što ne želite čuti.

7. Osjećate se kao da vas nitko ne razumije

Prema nekim istraživanjima 85 posto žena koje su imale spontani pobačaj nije vjerovalo da ljudi zaista razumiju ono kroz što su prošle. A to može samo otežati naredne dane, tjedne i mjesece nakon gubitna bebe dok se pokušavate naučiti nositi sa svojim gubitkom. Podrška vam je uvijek na raspolaganju. Primjerice, možete razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse i tražiti ga savjet u svakom trenutku.

tužna žena Možda te zanima... Kako se osjećaju mame anđela? Želim dijete

Također, zapamtite, vaš partner prolazi kroz istu stvar - usprkos tome što njegova tuga možda nije toliko očita. Pokušajte razgovarati o svemu kako bi se lakše nosili s onime što vam je život donio.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

8. Osjećate se usamljeno

Možda nikome niste rekle da ste trudi ili ste možda prestali  govoriti o tome koliko ste devastirane jer mislite da ste do sada trebale već 'prijeći preko toga'. Život nakon pobačaja može biti nevjerojatno usamljen, često zahvaljujući šutnji koja okružuje gubitak djeteta. Ipak, jedna od četiri trudnoća završavaju spontanim pobačajem, stoga postoji mnogo drugih žena koje su prošle kroz istu stvar, a sve pate u tišini. Što znači da je važno pokretati razgovore.

9. Može vam biti jako teško kada ugledate trudnicu

Nakon što ste imale spontani pobačaj, čini vam se da je odjednom svaka druga žena koju ugledate trudna. Na ulici, na poslu, u supermarketu... Okružene ste njima. To može biti jako teško vidjeti, pogotovo kada znate da ste to trebale biti vi.

10. Pitate se kada ćete se opet osjećati 'normalno'

Svatko je drugačiji. Možda će vama trebati samo nekoliko tjedana. Međutim, mogli bi se osjećati loše i mjesecima nakon vašeg gubitka. Bilo bi najbolje naći druge mame koju su proživjele isto, primjerice na forumu ili putem drugih kanala, kako bi se nosile s onim što proživljavate s nekim tko vas zasigurno razumije.

11. Osjećate se zbunjeno oko toga kada bi opet mogle probati zatrudnjeti

Godinama je bio uvriježen savjet da bi trebalo čekati šest mjeseci prije nego što ponovno pokušate zatrudnjeti nakon pobačaja. To samo pridonosi boli mnogih žena. Sada dokazi pokazuju da je dobro da pokušate ponovno čim prođe prva menstruacija nakon spontanog pobačaja.

trudnoća, par Možda te zanima... Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja? Želim dijete

12. Uzmite pauzu za odmor

Bilo da se radi o uzimanju jednog slobodnog dana kako bi ležati na kauču i gledati zabavne serije na televiziji ili ste se odlučili 'zaliječiti' masažom, napravite to i nemojte se osjećati krivima. Ponekad nam je svima potrebno da se postavimo na prvo mjesto, zar ne?

13. Kada ponovno zatrudnite, mogla bi vas izjedati briga

Vidjeti ponovno pozitivan test trudnoće moglo bi vas ispuniti mješavinom radosti i straha. Vjerojatno ćete potrošiti više od prvih 12 tjedana trudnoće osjećajući tjeskobu i strah da ćete opet izgubiti bebu. Međutim, većina žena koje su imale spontani pobačaj mogu biti mirnije jer je vjerojatnije da će upravo one imati zdravo dijete, a ne još jedan pobačaj.

Trudnica Možda te zanima... 'Tuga nakon spontanog pobačaja ostaje i u novoj trudnoći' Trudnoća

14. Nikada nećete zaboraviti svoju bebu

Bez obzira na to koliko rano u trudnoći ste pobacile, nikada nećete zaboraviti svoje dijete. U vašem srcu to je bilo dijete i sretan život bio je pred njima. Možda ste žalosni što niste dobili priliku podijeliti sve to s njima?

mama beba spava Možda te zanima... Ja sam majka dvoje djece: jedno spava na nebu, a drugo na meni Beba

U tom slučaju mogao bi vam pomoći neki 'opipljivi' predmet u znak sjećanja na vaše dijete. Primjerice, mogli bi posaditi stablo u svom vrtu ili zapaliti svijeću na one posebne dane koji su povezani s trudnoćom. Neki roditelji čak izrađuju tetovaže kako bi se prisjetiti svoje bebe.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.