Trudnoća Liječenje neplodnosti 24. srpnja 2018.

'Vrijedno čekanja': Dirljiva posveta svima koji se bore s neplodnošću

Foto: Instagram/_amandanaor_
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ono što nas je najviše frustriralo je što je naša dijagnoza bila 'neobjašnjiva neplodnost'. Liječnici nisu mogli naći što nije u redu sa mnom ili s mojim suprugom jer smo na papiru - oboje fizički izgledali savršeno', piše fotografkinja koja je dokumentirala i podijelila svoju priču o borbi s neplodnošću

"Oduvijek sam htjela postati mama. Znala sam to otkako sam bila djevojčica. Osjećala sam se kao da sam stvorena da budem majka. Nažalost, proces širenja obitelji za supruga i mene nije se odigrao onako kako smo mi to zamišljali", piše Amanda Naor, fotografkinja koja već godinama snima obiteljske fotografije i novorođene bebe, a koja je svoju priču podijelila s portalom Love What Matters

Na njezin 30. rođendan, suprug i ona odlučili su da žele proširiti svoju obitelj. 13 mjeseci Amanda je plakala svaki put kad je dobila menstruaciju. "Nakon što smo godinu dana pokušavali zatrudnjeti, nakon što smo pokušali sa svim prirodnim pomagalima, znali smo da nam je potrebna medicinska intervencija kako bismo ostvarili svoju želju."

par, doktor, neplodnost Možda te zanima... Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak Trudnoća

Kada su se prvi puta našli s reproduktivnim endokrinologom, otkrili su da je Amanda trudna. Dva tjedna kasnije, Amanda je morala na hitnu operaciju. Imala je unutarnje krvarenje i izvanmateričnu trudnoću. Kirurzi su tada uspjeli spasiti jajovod. Nakon što se oporavila, krenuli su s inseminacijom, procesom potpomognute oplodnje. Odradili su četiri ciklusa, četiri pokušaja i četiri mjeseca inseminacije - nažalost - svi pokušaji bili su neuspješni

 

A post shared by amanda naor (@_amandanaor_) on

'Nije postojao razlog, uzrok ili dijagnoza zašto nismo mogli zatrudnjeti'

"Ono što nas je najviše frustriralo je što je naša dijagnoza bila 'neobjašnjiva neplodnost'. Liječnici nisu mogli naći što nije u redu sa mnom ili s mojim suprugom jer smo na papiru - oboje fizički izgledali savršeno. Nije postojao razlog, uzrok ili dijagnoza zašto nismo mogli zatrudnjeti", govori Amanda i dodaje kako im je izvantjelesna oplodnja bila jedina opcija koja je ostala"Nažalost, taj proces ne pokriva zdravstveno te smo se morali suočiti s dugom od 20 000 do 30 000 dolara za svaki ciklus, za svaki pokušaj zatrudnjivanja."

 

A post shared by amanda naor (@_amandanaor_) on

"Neplodnost je jedan nevjerojatan emocionalni ringišpil. Osjećaj je izolirajući. Nepravedni. Kao da su vas majka priroda i vaše tijelo izdali. Skupa je. Bolna je. Puna strahova. I tihe patnje kroz koju prolaze parovi", objašnjava Amanda koja je zbog svega kroz što su suprug i ona prolazili, odlučila podijeliti njihovu priču kroz fotografije te pokazati drugima da nisu sami.

Možda te zanima... Snažne fotografije pokazuju patnju iza borbe s neplodnošću Trudnoća
 

A post shared by amanda naor (@_amandanaor_) on

'Ovo putovanje je naša priča, priča o tome kako ćemo jednog dana postati roditelji'

Točno dvije godine nakon što su odlučili proširiti svoju obitelj, Amanda i njezin suprug krenuli su na svoj prvi ciklus izvantjelesne oplodnje, a cijeli proces Amanda je zabilježila fotoaparatom i seriju fotografija nazvala #worththewait"Ovo putovanje kroz koje smo suprug i ja prolazili je naša priča. To je priča o tome kako ćemo jednog dana postati roditelji. To će biti priča našeg budućeg djeteta."

Što trebate znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima

 

A post shared by amanda naor (@_amandanaor_) on

"Blagoslov i prokletstvo izvantjelesne oplodnje je da, koliko god je nevjerojatna znanost koja nam je dostupna, isto toliko je potrebno čarolije da bi se ona dogodila. Moje tijelo bilo je pokusni kunić u toj znanosti, ali nismo gubili nadu da ćemo naći savršeni koktel tehnologije i vilinske prašine koji će dopustiti zvijezdama da se usklade i daju nam našu bebu", piše Amanda. 

Dan Majesky Možda te zanima... 'Trudni smo': Iskrena priča tate o borbi s neplodnošću i teškom putu do bebe Trudnoća
 

A post shared by amanda naor (@_amandanaor_) on

Pet mjeseci kasnije, Amanda je primila poziv, poziv koji je čekala više od dvije godine. Bila je trudna!

 

A post shared by amanda naor (@_amandanaor_) on

 'Trudnoća je postala apstraktni koncept i gotovo mi je nemoguće povezati ovo čudo sa mnom i s mojim tijelom'

"Dok sam ovo pisala, nalazila sam se u svom 23. tjednu trudnoće i još uvijek mi se sve činilo nestvarno. Htjela bih da mogu reći kako su mi posljednji mjeseci bili puni sreće i čistog uzbuđenja, ali istina je da onaj emocionalni ringišpil ne završava samo tako, čak i onda kad napokon zatrudnite", govori i dodaje kako ne može ni opisati kako su se suprug i ona osjećali kada su čuli bebine prve otkucaje srca. "Istovremeno sam bila toliko zahvalna, ali i tužna...zanijemila sam. Tijekom vremena, trudnoća je postala neki apstraktni koncept i gotovo mi je nemoguće povezati ovo čudo sa mnom i s mojim tijelom."

Možda te zanima... Objava trudnoće nakon godina borbe i molitve za dijete Trudnoća
 

A post shared by amanda naor (@_amandanaor_) on

Amanda ističe kako trauma i borba s neplodnošću ne prestaju s pozitivnim testom na trudnoću niti sa zdravom trudnoćom i savršenim razvojem bebe u trbuhu. "Trudim se svaki dan proživjeti bez očekivanja kako bih se trebala osjećati ili što bih trebala osjećati. Jednostavno se trudim biti prisutna nakon godina i godina snova. Ali, u jednu stvar sam u potpunosti sigurna. Ova beba koja raste u meni - bila je i bit će vrijedna čekanja."

 

A post shared by amanda naor (@_amandanaor_) on

par, poklon, vijest, trudnoća Možda te zanima... Nakon 6 potpomognutih oplodnji, ostala sam trudna prirodnim putem Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar BabyYoda
    BabyYoda

    Ja I suprug  smo bili/jesmo u istoj  situaciji tako  da razumijem sve  u srz, Ali ljudi oko mene  ne razumiju, nije  im jasno zasto ne skacem  od srece  sto  sam  napokon  trudna  zasto ne pricam  konstantno  o trudnoci, taj osjecaj  nepravde  I ljutnje I naviknut  osjecaj  tuge  I razocarenja  se ne moze  samo  tako odagnati. Mi nakon  svakog ultrazvuka  placemo jer  nismo  svjesni  da se  to nama  dogada, ja  ne mogu  docekati  minutu kada  cemo zagrliti  toliko dugo cekano djetesce I dati mu svu  ljubav  koja je rasla u nama svih ovih godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.