Beba 17. studenoga 2023.

Beba prvi put vidi svoju obitelj s naočalama – to je video koji ti treba za punjenje baterija pozitivom

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sreća djeteta je nešto što nam uvijek može napuniti baterije takvom pozitivom koja će nas držati još dugo i popraviti puno onog negativnog što se nakupi u nama, a još kad je to dijete koje je sretno zato što mu je ispravljen neki nedostatak… Pripremi se za punjenje baterija!

Toliko je ružnoga na svijetu i oko nas, toliko lošeg i nepravednog, da nam se baterije pozitive začas isprazne i teško ih je održavati punima. Ovo zvuči kao patetična rečenica iz zadaćnice, ali zapravo je uistinu tako. Kad postanemo roditelji, možda najviše od svega nas dira i boli svaki nedostatak bilo kojeg djeteta, svaka tuga bilo kojeg djeteta.

Možda te zanima... Sumnjate li na slabiji vid ili bježanje oka kod djeteta, ne odgađajte pregled! Vrtić

Ali zato kad vidimo osmijeh djeteta koje je dobilo nešto što dosad nije imalo ili napravilo nešto što dosad nije moglo – to je jednostavno neprocjenjivo. Takvi prizori nam griju srce i pune baterije.

I baš je takav prizor jedne bebe koja je prvi put u svom kratkom životu dobila naočale i napokon – vidjela svijet oko sebe. U tom svijetu, vidjela je vjerojatno prvi put jasno i bistro svoju obitelj. I ta reakcija je jednostavno neodoljiva! I što ti više treba da ti popravi dan?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Ako si među onima koji se pitaju kako liječnici znaju koja dioptrija treba bebi kad je ovako mala i nema baš nikakve šanse da ti pokaže kad dobro vidi, pronašli smo odgovor na to pitanje. Liječnici koriste testove Teller Acuity Card za određivanje dioptrije za naočale. Bebi pokazuju velike karte od kojih je pola prazno, a pola s crno-bijelim prugama. Budući da su pruge zanimljivije za gledanje, beba će gledati u tu polovicu karte.

Ako dijete dovoljno jasno vidi linije, radije će gledati u taj kvadrat, kažu stručnjaci. Međutim, ako je djetetov vid mutan, linije se u nekom trenutku zamagle i kvadrat će biti iste nijanse sive kao i ostatak kartice i ono neće gledati u kvadrat. Test se nastavlja sve dok beba ne prestane gledati u prugasti kvadrat.

Kako ćeš znati trebaju li tvojoj bebi naočale?

Iako se u najranijoj dobi ne može sa sigurnošću znati trebaju li bebi naočale bez pregleda, postoje znakovi koji pokazuju da trebaju. Ako uočiš neka od ovih ponašanja, možeš pretpostaviti da tvojoj bebi treba pregled vida.

Ako beba ili dijete:

  • škilji.
  • naginje glavu/pokriva jedno oko.
  • sjedi blizu ekrana ili drži telefon ili tablet blizu očiju.
  • pretjerano trlja oči.
  • ima glavobolje i bolove u očima.
  • ima poteškoća s koncentracijom.

Kao što vidiš na primjeru ove bebe, naočale mogu značiti pravu divovsku razliku između lošeg i dobrog vida, između tuge i sreće.

Klinika Svjetlost Možda te zanima... Kako prepoznati poteškoće s vidom kod djeteta? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.