Beba Igre za bebe 15. ožujka 2024.

13 stvari koje roditelji pametne djece rade već u prvoj godini

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pomoć u učenju jednostavna je kada znaš koje su aktivnosti najdjelotvornije u različitoj dobi i fazama. Pročitaj stručne savjete i trikove za svakodnevne aktivnosti u prvoj godini života, koje će uistinu utjecati na djetetovo učenje

Iako se interakcija s bebom često može činiti kao jednosmjerna ulica, čini se da naš trud i beskrajni sati pjevanja, igranja i čavrljanja oblikuju ključni dio njihovog ranog učenja. Zapravo, puno se više toga događa u njihovim malenim glavicama nego što smo mi toga svjesni. 

'Bebe tijekom prve godine nauče više nego u bilo kojem drugom razdoblju svog života'

"Bebe imaju nevjerojatan kapacitet za učenje. Jean od najvažnijih napredaka u dječjem razvoju bilo je otkriće da bebe počinju učiti i prije svog rođenja", rekla je psihologinja Lin Day i dodala kako je još nevjerojatnija činjenica da bebe tijekom svoje prve godine nauče više nego u bilo kojem drugom razdoblju svog života

"Do prvog rođendana, bebin mozak se udvostruči kao izravna posljedica trilijuna veza između moždanih stanica. Zato je toliko važno uvesti bogatu raznolikost osjetilnih iskustava u svakoj mogućoj prilici", govori psihologinja.

Možda te zanima... Savjeti s Harvarda: 5 koraka za razvoj znatiželjnog bebinog mozga Beba

Od 0 - 6 mjeseci

Brbljaj

Možda se čini očito, ali puno pričaj i govori svom djetetu. "Bebe se mogu povezati s vašim glasom i to može potaknuti razvoj govora i jezika kasnije", govori Monica Valrani, Montessori odgajateljica u jaslicama. "Čitajte svojoj bebi iz istog razloga. Roditelji se također trebaju fokusirati na socijalni i emocionalni razvoj u ovoj dobi, stoga grlite, držite i igrajte se sa svojom bebom često."

Istraživanje, istraživanje, istraživanje

"Bebe vole aktivnosti koje omogućuju prilike za istraživanje, rješavanje problema i otkrića", govori psihologinja Day. Materijali poput pijeska, vode i tijesta omogućuju beskrajne prilike za otkrivanje posebnih svojstva svakog materijala. "Jednako dobri primjeri su i kutije s poklopcima koje bebe mogu otvarati i zatvarati, kocke u boji koje se mogu slagati ili plastične čaše", dodaje. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Igračke s teksturama

"Volimo puniti vrećice koje se mogu zatvoriti s ljepljivim i gnjecavim supstancama koje onda djeca obožavaju stiskati", govori Susan Roberts, Montessori odgajateljica u jaslicama. Ona dodaje kako danas postoje mnoge igračke za bebe s takvim mekanim, zgužvanim i škripavim dijelovima koji omogućuju mališanima isprobati različite teksture. To pomaže bebi razviti svoj osjećaj dodira.

5 vježbi za poticanje bebinog rasta i razvoja

Ležanje na trbuhu

"Bebe trebaju ležati na svom trbuhu preko dana kako bi prošle kroz temeljne obrasce kretanja - podizanje glave, puzanje - koji stimuliraju obje strane mozga i postavljaju temelje za čitanje i pisanje", kaže psihologinja. "Čak i pet minuta ležanja na trbuhu dnevno može imati pozitivni utjecaj na oblik glavice i eliminirati ili smanjiti potencijalne probleme."

Kako bi vrijeme provedeno na trbuhu učinila još zabavnijim, pokušaj staviti loptu ispred bebe. Čim dotakne loptu, ona će se dalje otkotrljati, a beba će ili 'plivati' svojim trbuščićem ili podignuti sebe na podlaktice kako bi ju dosegnula. 

Možda te zanima... Vrijeme na trbuščiću! Zašto beba to treba i kako započeti s treningom Beba

Pjevaj pjesmice

"Glazba može djelovati kao stimulans da se brže 'poveže' mozak i ubrza mentalni razvoj djeteta", govori Caroline Crabbe, glazbena terapeutkinja. "Glazba također može pomoći s razvojem govora kod male djece." Svakako je korisno uključiti glazbu svakodnevnu rutinu i nemoj brinuti ako ne znaš pjevati. Samo budi entuzijastična!

Čitaj znakove

Znakovni jezik može se naučiti između petog i šestog mjeseca života, a omogućuje fantastičan uvid u svijet tvog mališana prije nego počne govoriti. "Znakovni jezik za bebe koristi jednostavne geste ili znakove u kombinaciji s govorom, kako bi djeca mogla iskomunicirati što trebaju ili žele prije nego su sposobna koristiti prave riječi", objašnjava Katie McLean, psihologinja i voditeljica radionica znakovnog jezika za bebe.

Možda te zanima... Jezik beba: Prepoznaj znakove kojima komuniciraju Beba

beba igračka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Gledaj u lice

"Bebe obožavaju gledati u lica, posebno svoja prekrasna lica. To je zbog toga jer su u ranim fazama reagiranja na pokrete i izraze lica, što se odnosi na njihov osobni, socijalni i emocionalni razvoj. Uvijek bismo trebali imati ogledala na razini bebinog lica kako bi imala priliku vidjeti sebe, ali i puno prilike gledati u lica svojih roditelja i druge djece", objašnjava Montessori odgajateljica. 

Masaža

Redovito masiranje pomaže smiriti bebe u procesu povezivanja, ali i potiče razvoj njihovog mozga na mnogo načina. Svaka senzorna stimulacija pomaže ubrzati mijelinizaciju mozga i živčanog sustava. "Mijelinski omotač je zaštitni omotač oko bebinih živaca. Kada je živac potpuno izoliran, ubrzava prijenos impulsa iz mozga u ostatak tijela. Kako se bebe ne rađaju s potpuno obloženim živcima, svaka stimulacija kože od masaže za bebe pomaže u tom procesu.U biti, to poboljšava komunikaciju mozga i tijela djeteta", govori pedijatrica Cheryl MacDonald. 

Korisni savjeti za masažu novorođenčeta

Budući da se većina bebinih glavnih moždanih veza stvara u prve tri godine života, poboljšanjem učinkovitosti komunikacije djetetovog mozga, možemo dramatično povećati njihove sposobnosti učenja. Masažu bebe možeš započeti od prvog dana!

Od 6 - 12 mjeseci

Eksperimentiraj s pokretima

"Dinamične pjesme i rime su odlična zabava za ovu dob", govori Montessori odgajateljica. Tvoje dijete će naučiti pljeskati rukama između šestog i osmog mjeseca, čime će moći sudjelovati u mnogim pjesmicama. "Potičite aktivnost jer se na taj način tijelo razvija."

Za matematiku nikad nije prerano

"Postoji mnoge prilike kojima možemo upoznati bebe sa zvukovima brojeva već od najranije dobi", govori psihologinja. Pružanje prilike djeci da dožive matematiku kroz igru pomaže im u izgradnji interesa za svako buduće učenje. Djeca također na taj način stječu razumijevanje reda, na primjer znajući da dva dolazi nakon jedan i da četiri dolaze nakon tri i tako dalje.

Neuredna igra

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Kreativnost je neuredna u ovoj dobi, ali to je sve dio zabave", govori odgajateljica Roberts. "Pokušajte koristiti jogurt s najmanjom kapljicom jestive boje kao boju. Neke bebe će koristiti svoje ruke, noge, a  možda čak i laktove i koljena da bi to isprobala. Naša djeca u jaslicama također vole svoje ruke zaprljati u šarenim špagetima i želeu kao dio sigurne, neuredne, ali zabavne i kreativne aktivnosti."

beba Možda te zanima... Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije Beba

Usavrši pincetni hvat

Razvoj fine motorike započinje pincetnim hvatom, koji se javlja između 9. i 12. mjeseca života. Tada je dijete u stanju primiti sitnije predmete koje ne zahvaća cijelim dlanom već kažiprstom i palcem. To je početak niza aktivnosti koje razvijaju finu motoriku koja svoj maksimum doseže grafomotorikom, odnosno sposobnošću pisanja. 

U ovoj dobi bebe obožavaju aktivnosti koje potiču upotrebu pincetnog hvata. "Sve aktivnosti fine manipulacije, kao na primjer razno sortiranje sitnih predmeta, prema obliku, boji i veličini, igranje s kvačicama, plastelinom igre su koje potiču bebe istražuju prostorne odnose i formiraju temelj za geometriju i brojeve. Međutim, imajte na umu kako se prostorna svijest oš uvijek razvija, zbog čega je bebama teško postaviti oblik u odgovarajuću rupu ili staviti komad slagalice na pravo mjesto", objašnjava dr. Day.

beba igračka Možda te zanima... Zašto je glazbeni vrtuljak važan za razvoj bebe? Beba

Igra s instrumentima

"Uložite u neke udaraljke ili napravite vlastite - šuštavci, zvona, kastanjete i tambure dostupni su u svim lokalnim trgovinama igračkama", govori glazbena terapeutkinja. U svakom slučaju, uvijek možeš improvizirati. Udaraj plastične čaše i posude jedne u druge, napuni praznu ambalažu šampona s rižom kako bi napravila zvečku i slično. 

"Rekviziti su također zabavni element u glazbi. Zašto ne sakriti se iza šala dok pjevušiš djetetu 'Ku - ku' ili pokazivati djetetu slike koje ide uz pjesme koje pjevate i slušate - na taj način djeca će brže razumjeti koncepte", dodaje terapeutkinja.