Beba Mama poslije poroda 28. travnja 2024.

Steznik nakon poroda: Da ili ne? Evo što savjetuje fizioterapeutkinja

Foto: Privatni album/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S Karolinom Jakšić, diplomiranom fizioterapeutkinjom, razgovarali smo o korištenju steznika nakon poroda: Kada će steznik pomoći, kad nam može dodatno naštetiti i kako ga pametno koristiti ako nam je potreban?

Nakon poroda, mnoge žene razmišljaju o korištenju steznika kako bi ubrzale proces oporavka tijela. Neke od njih su dobile savjete da ga treba obavezno nositi, a neke da ga ne treba nikako nositi. Ali postavlja se pitanje: kada će steznik pomoći, kad nam može dodatno naštetiti i kako ga pametno koristiti ako nam je potreban? 

Trbuh nakon poroda Možda te zanima... Dani, tjedni, mjeseci: Kako se trbuh smanjuje nakon poroda? Beba

Treba li nositi steznik nakon poroda?

"Kao i kod svega, ne postoji jedan odgovor. Naše tijelo je živi organizam, trudnoće su različite i brojni su faktori koji utječu na to trebamo li ili ne nositi steznik. Steznik možemo promatrati kao vanjskog pomagača koji nam služi onda kad naš prirodan steznik ne obavlja adekvatno svoju funkciju. Naši duboki mišići trupa, pogotovo mišić koji se zove transversus, igra ulogu naše prirodne podrške i stabilnosti.  U trudnoći dođe do toga da se, zbog rasta bebe u trbuhu, mišići i vezivno tkivo po sredini stanje i istegnu što kod mnogih žena nakon poroda može uzrokovati osjećaj slabosti, bolna leđa i nezarastanje dijastaze. Također, samim imenom se podrazumijeva da steznik služi za stezanje, što često dovodi do toga da ga žene koriste upravo u tu svrhu i prejako zatežu svoj trbuh", rekla nam je fizioterapeutkinja Karolina.

Funkcija steznika nije stezanje nego podrška onda kada nam treba. "Prejakim stezanjem možemo prouzročiti mnogo pritiska na mišiće zdjelice i samim time izazvati komplikacije u tom dijelu. To možemo zamisliti kao balon kojeg jako stisnemo po sredini i višak pritiska otiđe na dole, vremenom uzrokujući probleme kao što su curenja, napetosti, težina u zdjelici, prolapsi i slično", objačnjava Karolina.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva ; Karolina Jakšić, fizioterapeutkinja

Fizioterapeutkinja pokazuje jednostavan test koji ti može otkriti imaš li dijastazu

Kad je dobro koristiti steznik?

Fizioterapeutkinja Karolina savjetuje kako se u prvih par tjedana od poroda, ako osjećamo slabost, bolove i lošu podršku našeg trupa, možemo dozirano pomoći steznikom.

Što znači dozirano? "To znači da ga nećemo nositi cijele dane jer dugotrajnim nošenjem možemo dodatno oslabiti naše mišiće koji bi trebali početi s oporavkom. Dakle, ako osjećamo da nam treba pomoć i podrška, koristit ćemo ga tijekom dnevnih aktivnosti u kojima osjećamo pojačan pritisak, bolove ili slabost kako bi spriječili dodatno širenje dijastaze, mogući nastanak pupčane kile i smanjenje bolova", objašnjava fizioterapeutkinja.

Moramo imati na umu da je važno pravovremeno početi sa stručnim vježbama za oporavak mišića nakon poroda i postepeno jačati kako ne bi došlo do zloupotrebe steznika na vlastitu štetu.

Greške kod nošenja steznika

Karolina Jakšić nam je otkrila i koje su najčešće greške koje radimo prilikom korištenja steznika

  • Predugo nošenje 
  • Nošenje u mirovanju 
  • Prejako stezanje 
  • Korištenje steznika koji nemaju fleksibilno stezanje (patent ili kukice umjesto čička) 
  • Nošenje tijekom vježbanja

"Važno je napomenuti da steznik, sam po sebi, ne zatvara dijastazu koja je prisutna kod 60 posto žena u prvoj godini od poroda, jer pasivnim spajanjem dviju strana mišića neće doći do oporavka ako nismo obuhvatili ostale faktore kao što su disanje, pritisak i napinjanje. U tom slučaju mnogim ženama se dijastaza “vrati” prestankom nošenja, što ih potakne na ponovno nošenje steznika i takvim pristupom dugoročno oslabimo mišiće, pojačavamo bolove i vrtimo se u krug", naglašava Karolina. 

Cilj je osposobiti tijelo za ono za što je stvoreno, a to su podrška, stabilnost i snaga kako dugotrajnim nošenjem ne bi sebi napravile još veću štetu.

Za više stručnih savjeta fizioterapeutkinju Karolinu Jakšić zaprati na Instagramu ili posjeti stranicu dijastaza.com.

Možda te zanima... Ginekologinja objasnila zašto je nemoguće vratiti tijelo na staro odmah nakon poroda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.