Beba 06. srpnja 2023.

Ovo su najčešće brige koje ima gotovo svaka mama, a evo i kako ih ublažiti

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Brinemo tako često i zbog toliko različitih stvari, gotovo nevažnih ili vrlo malo važnih. Pa kako onda ne bismo možda i najviše brinuli kad nam napokon stigne to stvorenje koje smo tako dugo čekali, a mi preuzmemo jednu od najvažnijih uloga u našem životu – ulogu mame.

Oduvijek slušaš o tome kako nije jednostavno skrbiti se za bebu, kako će to biti teško, kako moraš na toliko toga paziti, ali smatraš da ćeš ti to ipak sve prilično lako riješiti. A onda stigne beba i tvoja prva samouvjerenost jednostavno padne u vodu. Gledaš to krhko, malo stvorenje, a kroz glavu ti pored silnih misli o ljubavi prolaze neke sasvim neočekivane misli – i sve se svodi na to da želiš zaštititi bebu od svega i učiniti sve što možeš da budeš najbolja mama na svijetu.

Kako dani odmiču, na popis briga i strahova samo se dodaju novi. Sve što si prije mislila da nećeš nikada osjećati, sad te samo najednom zaskoči. Počneš, tako, provjeravati diše li tvoje dijete dok spava, pa mu okrećeš glavu da se ne bi zaležalo, pa u miru i tišini razmišljaš jesi li ti uopće dobra mama… Sve su to sasvim uobičajene brige koje muče gotovo svaku mamu.

S ovim se strahovima i brigama treba uhvatiti ukoštac, i to ne zato što su utemeljeni, niti zato što su opasni, nego zato što bi te s vremenom mogli u potpunosti obuzeti, a to je ono što želiš spriječiti. Zato je važno znati kako ih se riješiti ili ih barem objektivno sagledati.

Najčešće brige svake nove mame

Što ako prestane disati dok spava?

Ovo je možda jedan od najčešćih strahova novih roditelja i ne moraš se pitati je li normalno osjećati taj strah – normalno je. Pred sobom imaš krhko biće koje ti ne može ništa samo reći, a ti nemaš ovakvog iskustva. Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta nije tako česta pojava, ali događa se i to je dovoljno za strah. Umiri brigu tako što ćeš učiniti sve moguće da to spriječiš. Uvijek bebu polegni da spava na leđima, neka u krevetiću ne bude nikakvih dodataka, pripazi da bebina glava nije prekrivena i da ne postoji mogućnost da se nečim prekrije, te pazi da bebi ne bude prevruće. Osim tog, u kući neka bude zabranjeno pušenje. Ako paziš na sve ovo, to bi te moglo umiriti i odagnati ovu brigu.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Što ako se ne povežem s bebom?

Da, to je malo biće bilo unutar tebe 9 mjeseci i svaka stanica u tvom tijelu govori ti da si trebala osjetiti povezanost te sekunde kad se beba rodila. No, kod mnogih roditelja to nije tako i ne trebaš uopće razmišljati je li to normalno. Mogu proći dani, tjedni ili mjeseci prije nego se povežeš s djetetom i osjetiš onaj pravi nalet emocija. Dotad ćeš osjećati mješavinu različitih emocija. Ako misliš da tvoja nepovezanost predugo traje, uvijek možeš razgovarati sa stručnom osobom o tom.

Što ako mi ispadne beba?

Mogućnost da se ovo uistinu jednom i dogodi je zapravo dosta visoka, kako na samom početku, tako i kasnije. Štoviše, mnoge će ti mame šapnuti da im se to jednom dogodilo… Ono što možeš napraviti je pripaziti kad hodaš s bebom po kući, da nema neočekivanih predmeta na podu, da su rubovi tepiha priljubljeni uz pod, ako imaš stepenice da su uvijek lako prohodne i bez stranih predmeta na njima. I uzmi si uvijek dovoljno vremena, odnosno nemoj žuriti kad nosiš bebu.

Što ako ne budem mogla dojiti?

Ovo je strah koji se, logično, javlja još u trudnoći, a također je vrlo čest. Za početak, moraš znati da je priroda to vrlo dobro riješila i većini mama – ali i beba – cijeli postupak dojenja bude nekako prirodan. Vrlo vjerojatno će sve biti baš kako treba. Možda ćeš se morati malo pomučiti, potražiti koji savjet, ali to nije najgora stvar na svijetu. Čak i ako ne ide, nije veliki problem. Formula je uvijek tu i tvoja beba neće biti gladna.

Što ako se bebi zaleži glavica?

Sindrom zaležane glave nije pretjerano čest, ali događa se, i to u slučaju da stavljaš bebu u ležeći položaj s glavicom koja je uvijek jednako okrenuta. Stalni pritisak na samo jedno mjesto, posebno tijekom prva četiri mjeseca života, može utjecati na oblik lubanje na tom dijelu. No, ovo je vrlo lako spriječiti. Kad bebu stavljaš na spavanje, na leđa, neka to glavica bude okrenuta svaki dan na drugu stranu. Tijekom sati dok je beba budna, pak, neka bude što više vremena na trbuhu.

Što ako ne budem dobra mama?

Trudnoća, porod, prvi tjedni s bebom… Sve je to vrlo zahtjevno i burno razdoblje, a velika je i vjerojatnost da ćeš biti umorna, iscrpljena, pa će ti i osjećaji biti pomalo pobrkani. U takvom je stanju lako pomisliti kako si zapravo loša mama. Imaj na umu da već sama činjenica da se pitaš jesi li dobra mama znači da – vrlo vjerojatno jesi. Protiv osjećaja da si loša mama možeš se boriti tako da svom djetetu iskazuješ ljubav u svakoj prilici, te im tako omogućiš da izrastu u dobre ljude. Potrudi se da ih osnažiš, usadiš im odgovornosti, te da tvoji ciljevi budu realni. Tvoje će dijete tako naučiti kako pozitivno doprinijeti društvu, a to je najvažnije što možeš napraviti kao dobra mama.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Što ako s mojim djetetom nešto nije u redu?

Svaka se beba različito razvija i ključno je ne uspoređivati ih. Manja odstupanja u razvoju uvijek su moguća, a ako tvoje dijete većinom prati tijek razvoja, čak i uz manja kašnjenja, sve će biti u redu. Normalno je osjećati strepnju, posebno ako imaš iskustva s djecom s poteškoćama u svom okruženju, ali ako tvoje dijete na kraju napravi svaki korak koji čekaš, to je u redu. Na kraju krajeva, važno je uvijek poslušati stručnjaka, pa svako odstupanje na koje upozori, povjeri i na vrijeme reagiraj.

BIPA je kreirala novu ponudu za roditelje i djecu kako bi im osigurala “brigu manje”. BIPA će omogućiti roditeljima super cijene svih proizvoda potrebnih za neometan razvoj i svakodnevicu beba, kako bi se roditelji mogli posvetiti onom najvažnijem – brizi i odgoju djece. Za sve kupce BIPA je snizila redovne cijene proizvoda za roditelje i bebe do čak 20%. Također, BIPA ima Dane beba, pa odsada, svi članovi BIPO klub programa vjernosti svakog prvog ponedjeljka, utorka i srijede u mjesecu mogu ostvariti sjajne popuste na određeni dio proizvoda. Uz to, svi članovi BIPO kluba koji u razdoblju od 03. – 31.07. 2023. potroše 150€ na proizvode za bebe, dobivaju tricikl gratis! Dok se vi brinete za ono najvažnije - zdrav rast i razvoj najmlađih, BIPA se brine da imate sve što je potrebno za nezaboravne uspomene.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.