Beba Razvoj u 1. godini 08. lipnja 2023.

Vodič za bebinu stolicu: Što boja i tekstura stolice govore o bebinom zdravlju

Foto: Freepik ;Što boja i tekstura stolice govore o bebinom zdravlju
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Boja bebine stolice može biti jedan od pokazatelja zdravlja tvoje bebe. Donosimo ti sve o mogućim bojama i oblicima stolice te kada treba posjetiti pedijatra

Dolaskom bebe, jedan od glavnih prioriteta novopečenih majki postaje boja bebine stolice. Većina roditelja vrlo ozbiljno pristupa toj temi i nerijetko su vrlo začuđeni kad vide sadržaj bebinih pelena. Bebina stolica može biti svih boja i konzistencija. Donosimo ti sve o mogućim bojama i oblicima stolice te kada treba posjetiti pedijatra.

Crna

Prva stolica novorođenčeta vjerojatno će biti crna s konzistencijom poput katrana. To se naziva mekonij, a sadrži sluz, stanice kože i amnionsku tekućinu. Crna stolica ne bi trebala trajati više od nekoliko dana.

Senf žuta

Nakon što mekonij prođe, stolica novorođenčeta može biti senf žute boje. Ova boja stolice najčešća je i kod dojenih beba.

10 stvari koje niste znali o bebinoj prvoj stolici - mekoniju

Jarko žuta

Normalno je vidjeti jarko žutu stolicu kod dojene djece (a ponekad kod beba na adaptiranom mlijeku). Jarko-žuta boja može biti i proljev koji povećava rizik od dehidracije. 

Narančasta

Narančasta stolica nastaje iz pigmenata pokupljenih u probavnom traktu tvoje bebe. Može se pojaviti i kod dojene djece i kod beba hranjenih formulom. 

beba, dohrana Možda te zanima... Kako pomoći bebi koja ima zatvor nakon uvođenja dohrane? Beba

Crvena

Ponekad bebina stolica može pocrveniti od tamnocrvene hrane i pića koje je konzumirala, poput cikle ili soka od rajčice. Crvena boja može značiti i da u crijevima ima krvi zbog infekcije i svakako se treba obratiti pedijatru. Krv se može pojaviti zbog alergije na mlijeko ili od analne pukotine. Bilo bi dobro nazvati pedijatra kao kod svoje bebe primijetiš crvenu stolicu. Ako je nedavno jela 'crvenu hranu', malo pričekaj da vidiš hoće li se sljedeća stolica vratiti u normalnu boju pa tek onda nazovi pedijatra. 

Zelenkasto-smeđa

Bebe hranjene adaptiranim mlijekom mogu imati stolicu koja je kombinacija zelenkasto smeđe i žute boje. Stolica je također tvrđa kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom nego kod dojenih. 

Tamnozelena

Tamnozelena stolica najčešće je kod beba koje dohranu započinju namirnicama zelene boje, poput špinata i graška. Dodaci željezu također mogu uzrokovati da bebina stolica pozeleni.

beba, pelene Možda te zanima... Zbog čega beba ima tamnozelenu stolicu? Beba

Bijela

Bijela stolica može značiti da tvoja beba ne proizvodi dovoljno žuči u jetri koja pomaže pravilnoj probavi hrane. Ovo je ozbiljan problem i svakako bi se trebala obratiti pedijatru. 

Siva

Poput bijele i siva boja stolice može značiti da beba ne probavlja hranu onako kako bi trebala stoga svakako nazovi pedijatra.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Konzistencija stolice

Bebina stolica može biti tvrda poput maslaca, mekana poput svježeg sira ili tekuća kao jogurt. Kod dojene beba konzistencija stolice može biti zrnata ili glatka. Dojenčad hranjena formulom ima stolicu sličnu pudingu. Ako je stolica u kuglicama kao kod zeca, onda vjerojatno ima zatvor. 

Proljev

Kod beba je proljev vrlo tekuć i sastoji se više od vode nego od komadića hrane. Proljev može biti žut, zelen ili smeđ i može nadirati ili čak štrcati iz pelena. Proljev može biti znak infekcije. Svakako posjeti pedijatra ako tvoja beba ima 3 mjeseca ili je mlađa i ima više od dva ili tri proljeva ili ako se proljev ponavlja dva ili tri dana. Također morate reći pedijatru ako u stolici primijetiš krv ili sluz.

proljev kod djece Možda te zanima... Proljev kod djece: Pedijatar savjetuje što učiniti i kako ga liječiti Beba

Sluz ili pjenasta stolica

Sluz ili pjenasta stolica može se pojaviti kada tvoja beba slini zbog zubića. Ako vidiš ovu teksturu u bebinoj stolici, a ne slini, to bi mogao biti znak infekcije koja zahtjeva posjet pedijatru. 

Što ako vidiš sluz u stolici?

Prisutnost sluzi u stolici je normalna kod novorođenčadi nakon mekonija. To se vidi i kod beba koje gutaju slinu. Međutim, sluz može uzrokovati i bakterijska infekcija u crijevima tvoje bebe.

Krv

Krv može biti prisutna u dječjoj stolici od naprezanja tijekom opstipacije. To bi mogao biti i znak infekcije, što zahtijeva poziv pedijatru. Malu količinu krvi beba ponekad proguta tijekom dojenja ako su ti bradavice napukle. To izgleda kao crne ili tamnocrvene mrlje u stolici.

Komadići hrane

Jednom kada beba započne s dohranom, primijetit ćeš da se u njihovoj stolici pojavljuju komadići hrane. To je zato što neke namirnice nisu probavljive i brzo će proći kroz probavni sustav tvoje bebe. 

Koliko često beba ima stolicu?

Ako beba nema stolicu svaki dan, to ne znači da postoji problem. Koliko često beba ima stolicu, nije tako važno kao što misli većina roditelja. Nakon šest mjeseci dijete dnevno ne bi smjelo biti više od šest stolica, ali i ne manje od jedne stolice tjedno. Sve ono između posve je uobičajeno. U tom se razdoblju usporava brzina kretanja hrane kroz crijeva. Ako se hrana prebrzo kreće kroz probavni sustav, tijelo ne dobiva dovoljno hranjivih tvari. Ako se međutim hrana kreće presporo, to može značiti zatvor. Konzistencija stolice važnija je od njene učestalosti.

Ključne stvari

Bebina stolica mijenja se po boji. Hrana i dob također mogu utjecati na boju i konzistenciju. Ako si zabrinuta zbog crijeva svoje bebe, pitaj pedijatra za savjet. bebu bi svakako trebala odvesti pedijatru ako ima proljev praćen vrućicom. 

Izuzetno tvrda i suha stolica obično su znak zatvora. Ali ako tvoja beba povraća ili je na neki drugi način bolesna, to može biti znak da je beba dehidrirana. Ostali simptomi dehidracije kod bebe uključuju:

  • manje od šest vlažnih pelena dnevno
  • nervoza
  • bezvoljnost
  • plač bez suza
  • pretjerani umor
  • koža koja mijenja boju ili ima naboran izgled
  • udubljena fontanela
  • upadnute oči

Promatranje stolice tvoje bebe može biti koristan način prepoznavanja zdravstvenih problema.

Možda te zanima... Znanost otkrila da se bebina stolica mijenja i zašto je to važno Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.