Beba Zdravlje i njega bebe 26. listopada 2018.

Bebi staroj 11 tjedana preko noći niknuo zub u obliku očnjaka

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama tvrdi kako je njezinoj 11 tjedana staroj bebi preko noći narastao zubić u obliku očnjaka, a mi smo pitali dr. dent. med. Ivanu Cekić koliko su ovakvi slučajevi česti i kada se najranije mogu pojaviti prvi zubići

Tara O'Byrne iz Irske ostala je šokirana nakon što je jedno jutro čula svog 11 tjedana starog sinčića Oscara kako plače. Ova mama ispričala je kako inače bebi da dudu i on nastavi spavati, ali iz nekog razloga - nije prestajao plakati.

beba stavlja prst u usta Možda te zanima... Simptomi nicanja prvih zubi Beba

'Otkrila sam zubić u obliku očnjaka koji je narastao doslovno preko noći'

"Uzela sam ga iz krevetića i promijenila mu pelene, ali kad sam ga krenula nahraniti - otkrila sam zubić u obliku očnjaka koji je narastao doslovno preko noći", rekla je šokirana mama i dodala kako je istog trenutka odjurila u bolnicu u kojoj su liječnici proveli više vremena raspravljajući o tome što bi to moglo biti umjesto da su se bavili s njezinom bebom pa ga je odvela stomatologu

"Morala sam ga držati u naručju i držati njegove ručice dok mu je zubarka vadila zub", ispričala je mama i dodala kako je isprva bila prestravljena zbog cijele situacije, ali sada već počinje na cijelu priču gledati kao na zabavnu uspomenu.

Možda te zanima... Mali vodič: Što svaki roditelj treba znati o izbijanju zubića Beba

"Zubari su cijelo vrijeme dolazili i snimali fotografije zuba. Odmah smo i dobili nekoliko fotografija koje ćemo pokazati Oscaru kada naraste."

Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godin

Uranjeno nicanje zubi - koji su uzroci i moguće posljedice?

"Prvi mliječni zubić najčešće nikne između četvrtog do šestog mjeseca djetetova života, a ponekad se taj period može produžiti i do prve godine", rekla nam je dr. dent. med. Ivana Cekić i dodala kako je rijetka pojava da se dijete već rodi sa zubom i to su takozvani natalni zubi, a ponekad zubi niču u usnoj šupljini tijekom prvih 30 dana djetetovog života i to su neonatalni zubi.

Ona objašnjava kako se uzroci takvog uranjenog nicanja zubića navode kao genetski poremećaj koji se prenosi, endokrini poremećaji, bolesti majke u trudnoći, a mogu se i javiti u sklopu raznih sindroma te ukazivati na ozbiljne sistemske poremećaje.

Beba ima zubiće neobičnog oblika; trebamo li je odvesti zubaru?

"Takvi zubi slični su normalnim zubima, ali najčešće su mali, nepravilnog oblika,diskolorirani i hipoplastični s nerazvijenim korijenom, zbog čega su jako pomični i najčešće ispadaju tijekom dojenja", govori te dodaje kako mogu izazvati različite komplikacije, kao što su ozljede jezika, dehidracija, odbijanje hrane, nemogućnost sisanja, a vađenje takvih zubi indicirano je jedino kada postoji opasnost od gutanja zuba ili aspiracije.

dojenje djevojčica Možda te zanima... Što ako su bebi nikli prvi zubići, a vi još dojite? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.