Beba Zdravlje i njega bebe 17. srpnja 2023.

Uz vruće rekorde vani, koja je najsigurnija temperatura prostorije za bebu i kako je pravilno rashladiti

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog ovih suludih vrućih temperatura mnogi roditelji brinu o temperaturi prostorije u kojoj beba boravi. A to obično uključuje neprestano preispitivanje idealnog broja na termometru te učestalo paljenje i gašenje hlađenja u prostoriji. Koja je zapravo idealna temperatura prostorije u kojoj boravi beba?

Mnogi roditelji malih beba brinu posebno zbog ovog toplinskog vala koji nas je sustigao. Posebno zato što je ovo tek jedan od mnogih ovog ljeta, čini se. Razlog više za brigu roditelja malih beba je taj što je Američka pedijatrijska akademija u više navrata upozorila da medicinska istraživanja pokazuju da je visoka temperatura povezana sa sindromom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)

Potrebno je paziti da temperatura sobe u kojoj će beba biti nije samo ugodna, već i sigurna. Mnogi stručnjaci preporučuju da je temperatura sobe u kojoj je smještena beba održava između 18 - 22 °C, ali tijekom ovakvih toplinskih valova i izrazito visokih temperatura to, naravno, nije moguće. Nije niti zdravo, posebno ako izlazite van u bilo kojem trenutku, kad temperature padnu, naravno. 

Možda te zanima... 9 najvećih ljetnih opasnosti za bebe Beba

Realno, temperatura u prostoriji u kojoj boravi beba preko dana trebala bi biti do 25 stupnjeva, dok bi noću trebala biti i niža. Trebalo bi prostoriju rashlađivati, stvoriti povjetarac ako je ikako moguće ili imati upaljen ventilator. Za dodatno rashlađivanje možeš ispred ventilatora staviti zaleđenu bocu vode. Naravno, neka ne puše izravno prema bebi.

Ako nema druge opcije, prostoriju rashladi klima uređajem, ali idealno bi bilo da beba ne boravi izravno u prostoriji u kojoj je klima uređaj. Isto tako, možeš u bebinu prostoriji staviti bocu zaleđene vode, to bi moglo rashladiti zrak. Isto tako, važno je paziti na odijevanje. Tijekom spavanja, ako je u prostoriji oko 23 stupnja, bebi je dovoljna pelena i tanka majičica ili bodi bez rukava. 

Ako misliš da se tvojoj bebi previše vruće, provjeri trbuh ili stražnji dio vrata. Ovo je najbolji način za provjeru temperature. Ako mu je vruće ili ako se znoji, skinite sloj i ponovno ga provjeri. Ne brini ako su djetetove ruke i noge hladne, jer je to sasvim normalno.

Ako je bebi prevruće, to će se i brzo pokazati. Tijekom ljeta mnoge bebe dobiju osip od vrućine - to su male sitne crvene točkice, grube na dodir. Najčešće se javljaju oko koljena, laktova, na preponama ili na vratu i na mjestima gdje je odjeća uz tijelo. Time beba samo želi reći da joj je vruće te da je oslobodiš od viška odjeće. Osip od vrućine nije opasan i brzo će proći.  

Pripazi na dehidraciju

Jedna od velikih opasnosti visokih temperatura je dehidracija. Evo kako možeš prepoznati dehidraciju kod bebe: 

  • Beba je jako žedna
  • Nema dovoljno mokrih pelena u danu
  • Vrlo je umorna i nema puno energije
  • Blijeda je i oči su joj pomalo "upale"
  • Nema puno suza dok plače
  • Iritabilna je i ne može se smiriti
  • Brzo diše
Možda te zanima... Kad je dijete u prostoriji, pripazi na to kako koristiš klimu - može biti loša za najmlađe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.