Roditelji 02. travnja 2024.

Ovo je 10 principa lijenog roditeljstva koje će ti se sigurno svidjeti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Želiš i trudiš se biti dobar roditelj, ali nekad nemaš jednostavno ideje kako više zabaviti dijete, što napraviti da budeš – dobar roditelj. Pa, možda i nije tako teško. Možeš biti lijen(a).

Možeš li ne raditi ništa posebno, a biti dobar roditelj? Čini se da možeš. Naime, lijeno roditeljstvo je već neko vrijeme poprilično popularno, a priznaju nekad i slavne mame da prakticiraju upravo takvo roditeljstvo. Negdje na tom tragu je bila i glumica Jennifer Garner kad je nedavno izjavila da smatra da nema ništa loše s povremeno malo „dobronamjernog nemara“.

Možda te zanima... „Trošimo“ li previše vremena na aktivnosti s djecom? Ova mama kaže – da, a mnoge se slažu Roditelji

Ne radi se o stvarnom nemaru, naravno. Radi se o tom da nismo uvijek i neupitno uključeni u svaki aspekt i svaki djelić života naše djece – ma koliko oni bili stari. Lijeno roditeljstvo je, zapravo, u neku ruku suprotnost helikopter roditeljstvu. I ne, to što je „lijeno“, ne znači da je loše. Znači da na pravi način uložiš vrlo malo ili nimalo truda, a zapravo napraviš vrlo dobru stvar.

Ovo je roditeljstvo nastalo kao protuteža onom što je u posljednje vrijeme postalo sasvim uobičajeno, a to je poriv da uvijek i neprestano zabavljamo djecu, pomažemo im u svemu, obavljamo stvari umjesto njih, vozimo ih i razvažamo, ugađamo… A zapravo u cijeloj toj priči zaboravljamo ono što je djeci bitno za njihov razvoj i za, na kraju, iskazivanje naše ljubavi prema njima.

Ovih 10 principa lijenog roditeljstva podijelila je jedna mama na portalu parent.com, a nama su se svidjela.

1. Smij se sa svojom djecom

Lako je, besplatno i ugodno. Čak i ako se smijete zajedno glupim šalama o kakanju, kako to djeca obično vole, smijanje oslobađa endorfine i daje vam dodatni polet.

2. Odspavaj

Dobro, isprike onim mamama koje imaju trenutno novorođenče i ne mogu si to priuštiti, ali mame starije djece mogu ranije otići u krevet, kasnije ustati ili kratko odrijemati na kauču 15 minuta dok djeca gledaju TV ili su na tabletu. Osjećat ćeš se kao da ti je dana nova doza energije, a i razina sreće će se povisiti ako zatvoriš oči na neko vrijeme.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

3. Popij nešto

Bit ćeš zadovoljnija ako dovoljno piješ. Vode, naravno. Ne bi smo preporučili ništa drugo, nikako, jer to nije dobro za tebe. To što nije dobro za tebe ostavi za večer, a s klincima popij sok ili svrati na sok u obližnji kafić. Da, nije zdravo i da, nije dobro piti prazne kalorije. Ali ponekad je tako dobro, klince će usrećiti, a tebi dati malo mira.

4. Reci „volim te“

Nije važno ako ti dijete, posebno ono u predtinejdžerskim godinama, odgovori sa „Super“ ili „OK“. Bez obzira na to koliko često izgovaraš ovu rečenicu, samo je izgovori još koji put. Ma kako reagirali na to, svako će dijete procvjetati kad čuje te riječi.

5. Zagrli svoju djecu

Nekad će se buniti, naravno, to već odavno znamo. No, to im se zapravo sviđa, priznali to oni ili ne. Fizički dodir, dokazano, pozitivno utječe na zdravlje, a ujedno jača vašu povezanost. Postoje velike šanse da će ti dijete uzvratiti zagrljaj.

6. Ne čini ništa

Neka im bude dosadno i neka sami smisle kako se s tim nositi ili što promijeniti da to više ne bude tako.

7. Budi svoja

Pokaži djeci da nisi savršena i da svatko ima mane, ali i vrlo dobre strane. Nekad možeš pjevati na sav glas, čak i ako nemaš sluha, čak i ako ne znaš tekst pjesme. U autu je to poseban doživljaj, a možda ti se pridruže.

8. Slušaj

Neka ti priča. Što god. Znamo da mogu pričati beskrajno dugo o beskrajno (nama) nebitnim stvarima. Ali neka ti priča. A ti slušaj, kimaj glavom i – pij svoju kavu u miru. Dobro, uz glasove, ali ako je to cijena…

9. Ne uspoređuj svoju djecu

Ne uspoređuj ih jedne s drugima, s djecom svojih prijatelja ili s vama, roditeljima. Uvijek će postojati netko tko je brži, jači, čvršći, zgodniji, pametniji itd.

10. Dopusti im neuspjeh

Da bi popravila nešto što su oni trebali, potreban je određeni napor. A osim tog, tako neće naučiti baš ništa. Neuspjeh je sasvim u redu ako je rezultat toga određena lekcija koju će naučiti. Ne moraš ništa napraviti, a ipak ih nečem učiš. Idila.

Možda te zanima... Drew Barrymore otkrila savjet o roditeljstvu koji joj je promijenio život: „Najbolji rezultat ikad“ Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.