Roditelji 17. kolovoza 2023.

Savršeno je objasnila zašto je stereotip ''supermame'' ustvari vrlo toksičan i loš

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Priznale mi to ili ne, mnoge mame duboko u sebi teže biti supermame — netko tko radi sve i ima sve, tko je tu da svima pomogne i tko nikad ne posustaje. Ali iako sve to zvuči vrlo herojski i vrlo važno, možda bismo se najprije trebale zapitati je li to i uistinu ostvarivo.

Supermama. Kako to dobro zvuči. To je ona mama koja sve može, sve stigne, o svima brine, sve napravi – i još je nasmijana. To je ideal svake mame i svaka skoro teži biti takva mama. No, budimo realni. Kao prvo, postoji li uopće takva mama, osim u filmovima i crtićima? Kao drugo, želimo li uopće težiti tome i želimo li da nam to bude cilj? Valja o tom razmisliti…

Možda te zanima... Mama brojala koliko su je puta u danu klinci tražili nešto – a i tata je kod kuće! Vrtić

A jedna je mama o tom razmislila i na TikToku objavila video koji je na kraju bio pravi hit među mamama. Laura Danger je, inače, učiteljica i voditeljica podcasta, a u svom je videu ispričala zašto ona ne želi biti supermama, te zašto će dati sve od sebe kako bi se uvjerila da to nikada ni ne pokuša.

“Posvađat ću se sa svakim na ulici tko me nazove supermamom”, kaže na početku svog videa, te nastavlja: “Nisam super mama. Nikada ne želim biti super mama. Nikada ne želim da me itko naziva tako snažnom. Onom koja zna sve napraviti. Bez koje nitko ne bi mogao doslovno ništa. Bez koje nitko ne bi mogao. Ona bez koje bi se sve raspalo.”

To je suprotno od onoga što mnoge žene slušaju tijekom cijele svoje odrasle dobi. Upravo zbog toga može biti i teško i oslobađajuće čuti riječi ove mame. Nešto u nama tjera nas da mislimo da mi to moramo, a opet – znamo da to nije lako i da to zapravo ne moramo.

@thatdarnchat

Im okay. I contribute. I am valued. But not as the only thing keeping it all together.

♬ original sound - Laura Danger

"Nikada ne želim biti toliko bitna organizaciji ili grupi ili čak svojoj obitelji da se sve oslanja na mene", nastavila je. “Želim biti dovoljno važna da sam važna. Želim moći donijeti hranu na stol. Ali ja ne želim biti ta koja sve održava.” Uza sve to, Laura je naglasila kako zaslužuje odmor i opuštanje – a to je još jedna stvar koju mnoge mame teško priznaju, čak i kada su iscrpljene.

“Ne želim biti tako jaka”, rekla je. “Želim živjeti lagodan život. Želim imati vremena i prilike za odmor. Ja nisam supermama. Nikad neću biti super mama.” Video je završila rečenicom: "Ako sam ja ta koja drži sve na okupu, onda to nije održivo."

Njezin strastven video brzo je prikupio preglede i komentare, a mnoge su joj mame zahvaljivale što je srušila stereotip o supermami.

“Ovaj video me prosvijetlio. Molim vas, nastavite raditi to što radite”, napisala je jedna mama.

“Toliko sam dugo mislila da je to ono što MORAM biti. Ja sam zapravo težila biti ta koji će sve držati na okupu i biti tako jaka,” rekla je druga.

"To je poput onih oglasa za posao koji traže 'rockzvijezdu', samo misle da žele nekoga tko će raditi prekovremeno", primijetila je jedna osoba.

Dakle, sljedeći put kada se osjećaš kao da trebaš sve više napraviti da bi bila superheroj, supermama, razmisli o tome što stvarno želiš od svog života i pokušavaš li možda postići ideal koji zapravo nije tvoj, a nije čak ni razuman ni održiv dugoročno gledano.

Možda te zanima... Mama kroz suze opisala koliko je iscrpljujuće kontrolirati emocije kad te djeca izlude Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.