Roditelji Sretna mama 29. rujna 2023.

Emocionalno nezreli roditelji mogu se prepoznati po ovim karakteristikama. Jesi li među njima?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Biološku spremnost na roditeljstvo često ne prati i ona emocionalna i psihološka. Roditelje koji su emocionalno nezreli možeš relativno lako prepoznati, a evo i kako, odnosno po čemu.

Odgoj djece izazovan je i zahtjevan posao. Biološku spremnost na roditeljstvo često ne prati i ona emocionalna i psihološka. Emocionalna zrelost znači znati kontrolirati svoje emocije, preuzeti odgovornost za svoje pogreške umjesto kriviti druge i prihvaćati stajališta drugih ljudi. Nažalost, biti punoljetan ne znači i emocionalnu zrelost, a to može imati negativne posljedice na djecu čiji su roditelji emocionalni nezreli. Emotivno nezreli roditelji jednostavno nisu emotivno i psihički bili spremni da na sebe preuzmu izazove koje nose roditeljstvo i odgoj djece.

Od presudne je važnosti raditi na sebi i svojoj emocionalnoj inteligenciji, kako se djeca ne bi trebala kasnije u životu oporavljati od roditelja koji su bili emocionalni nezreli. 

Možda si se sada zapitala kako zapravo izgledaju emocionalno nezreli roditelji? Odgovore na to pitanje ima Brightside, a mi ih prenosimo u nastavku. 

Emocionalno nezreli roditelji znaju voditi brigu samo o fizičkim potrebama djece

Emocionalno nezreli roditelji mogu biti izvrsni u osiguravanju zadovoljenja osnovnih potreba svoje djece. Mogli bi im osigurati hranu, dom i obrazovanje, a oni će se brinuti za njih kad su bolesni. Ali takvi roditelji nisu baš dobri u pružanju emocionalne podrške. Kad je njihovo dijete zbog nečega zabrinuto ili uznemireno, mogli bi odbaciti te osjećaje jer ne mogu razumjeti kako bi dijete koje je dobro opskrbljeno moglo imati problema, piše Bright Side.

Ne znaju izraziti svoje osjećaje

Što se tiče izražavanja dubokih emocija, emocionalno nezrelim roditeljima to nije ugodno. Važno je da dijete zna da je voljeno, ali takvi roditelji nisu baš dobri u iskazivanju naklonosti. Možda je to zbog načina na koji su sami odgojeni da emocije nisu nešto o čemu bi se moglo razgovarati. Zatim, kasnije u životu, boje se izgledati ranjivi ili slabi ako se žele povezati sa svojim djetetom na dubljoj emocionalnoj razini.

Ne uvažavaju tuđa mišljenja

Emocionalno nezreli roditelji misle da su oni jedini koji znaju pravi način rada. Ako imate drugačije mišljenje, nema smisla pregovarati o pronalaženju sredine jer vaše gledište jednostavno neće biti prihvaćeno. Dakle, dok ste bili dijete, vjerojatno ste uvijek morali raditi stvari onako kako su vaši roditelji htjeli, a ono za što su vjerovali da se smatra najboljim za vas.

Ponašaju se nezrelo/djetinjasto

Budući da emocionalno nezreli roditelji ne znaju izraziti svoje emocije na zdrav način, možda će biti teško reći kako se osjećaju. Ipak, mogli bi očekivati da će njihova djeca na neki način znati koje emocije proživljavaju i što im treba. A ako dijete to ne zna, moglo bi se uzrujati i natjerati dijete da se osjeća krivim što mu nije dalo ono što je htjelo.

Često napadaju dijete i svaljuju odgovornost na dijete

Emocionalno nezreli roditelji često mogu izgubiti živce pa čak i kriviti svoje dijete za sve što ih je toliko uznemirilo. Kao dijete vjerojatno ste bili vrlo oprezni u vezi s tim što ste govorili ili radili s roditeljima jer ste se bojali da će ih to naljutiti.

Ne priznaju svoju krivnju

Emocionalni rad je ono što radite da biste održali svoj odnos s nekim. U obitelji s emocionalno nezrelim roditeljima teret obavljanja ovog posla pada na dijete. Njihov je posao popraviti zategnutu vezu, čak i ako razlog njihove napetosti nije njihova krivnja. Njihovi roditelji, s druge strane, možda nikada neće priznati da su pogriješili i ispričati se zbog svog ponašanja.

Njihovo ponašanje je nestabilno

Emocionalno nezreli roditelji i njihove emocije lako su pod utjecajem drugih ljudi ili drugih vanjskih čimbenika. Njihovo raspoloženje moglo bi se često mijenjati, kao i način na koji komuniciraju sa svojim djetetom. Mogli bi biti jako uključeni u život svog djeteta određeno vrijeme, a onda odjednom postati nezainteresiraniji i suzdržaniji.

obitelj dijete roditelji Možda te zanima... Djeca pod staklenim zvonom ostaju kronično nezrela Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.