Vrtić 16. listopada 2023.

Tvoje dijete je perfekcionist? Evo kako mu možeš pomoći i zašto mu trebaš pomoći

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si i ti među onima koje muči perfekcionizam, shvati ćeš odmah zašto to ne želiš svom djetetu. No, ako nisi i ne vidiš ništa loše u tom, pomoći ćemo ti uvidjeti zašto to nije najbolja opcija za dijete…

Igra se s ekipom i najednom se naljuti zato što se netko ne igra kako treba. Počne crtati, pa ubrzo baci papir jer nije dobro ispalo. Sve što radi, radi tako jako dugo… Ako u ovom prepoznaješ svoje dijete, to bi moglo značiti da je tvoje dijete - perfekcionist.

Možda te zanima... Šest provjerenih tajni koje će ti pomoći ako te 'izluđuje' cendranje tvojeg djeteta Vrtić

Kad razmišljamo o perfekcionizmu, gotovo uvijek će nam se najprije učiniti kako je to zapravo vrlo dobra osobina, posebno dok se djeca školuju. Nema ništa loše u želji da radimo stvari tako da budemo i sami zadovoljni rezultatom, jer to, zapravo, djeluje motivirajuće. Međutim, kada rezultati nisu onakvi kakve želimo, to kod osobe sklone perfekcionizmu može stvoriti određenu dozu frustracije. Dakle, kako perfekcionizam utječe na djecu? Možemo li im pomoći i trebamo li im pomoći?

Kako ćeš znati je li tvoje dijete perfekcionist?

Kad su djeca vrlo mala, ona svoj osjećaje izražavaju vrlo burno, negativne najčešće plačem, pa nas u toj dobi može zbunjivati uzrok takvog ponašanja. Na primjer, snažan plač može značiti glad, ljutnju, bol, nelagodu… ili prekomjeran perfekcionizam. S vremenom postaje lakše, pa možemo barem pokušati naslutiti uzrok.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Evo kako možemo pokušati odgonetnuti je li u pitanju perfekcionizam ili pretjerana revnost:

  • Tvoje dijete osjeća ogromnu ljutnju i frustraciju kada ne može postići svoje ciljeve. Na primjer, može imati veliki ispad bijesa kada olovkom jedva skrene s oblika koji je trebao/trebala nacrtati.
  • Ne vole biti predmetom šale. Iako to ne shvaćaju na taj način, zbog toga se osjećaju ogoljeno i nesigurno.
  • Ne postoji argument koji bi opravdao i olakšao "neuspjeh" ako ne pobijede ili ako im ne ide dobro. To nije samo igra, već nešto što na njih utječe i izaziva im veliku nelagodu.
  • Ponašanje im je vrlo kruto. Smatraju da znaju točan put i da kontroliraju situaciju.
  • Ne isprobavaju nove ili nepoznate stvari. Znaju da bi, ako to učine, mogli pogriješiti ili doživjeti neuspjeh, jer stvari ne moraju nužno ići kako treba iz prve.
  • Osjetljivi su na kritiku. Ako ih netko kritizira, napuštaju aktivnost.
  • Žele priznanje ljudi koje smatraju važnima. Na primjer, žele da im učitelj(ica) čestita ili prizna njihov rad.
  • Mogu se naljutiti kada se priznaju postignuća drugih ljudi. Na primjer, ako se vratite iz šetnje i ti pohvališ ponašanje brata ili sestre, to može potaknuti ljutnju.

Kako pomoći djetetu koje je perfekcionist?

Perfekcionizam stvara nelagodu jer je uvijek nedostižan, jer sve se može poboljšati i učiniti boljim. Frustracija postaje konstanta i nema nikad dovoljno zadovoljstva niti zahvalnosti za ono što je postignuto.

Evo nekoliko strategija koje treba razmotriti.

Analiziraj poruku koju šalješ

Važno je znati da su mnoga ponašanja djece povezana s ponašanjima i stavovima njihove okoline. Stoga bi se mi odrasli trebali zapitati kakva očekivanja i zahtjeve imamo. Ponekad pokušavamo proživjeti živote naše djece i projicirati na njih one stvari koje bismo željeli učiniti ili biti.

Primjerice, roditelj koji je želio uspjeti u plivanju, a nije, vrši pritisak na dijete da se bavi tim sportom i bude najbolje. To može dovesti do toga da dijete osjeća veliki pritisak da ne razočara, a može čak imati i kontraproduktivan učinak.

Važno je uvažiti djetetovo mišljenje, pustiti ga da ono ima glavnu ulogu u svom životu, te poticati njegovu autonomiju.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Oprezno s onim što cijeniš

Važno je sagledati koje su to stvari koje ti i partner(ica) ističete i cijenite. Na primjer, ako ih uvijek hvalite samo zato što su izvrsni u plivanju, poruka koja se tumači je da nam je stalo samo do toga, a ne do drugih kvaliteta. To ih može potaknuti da postanu opsjednuti postizanjem određenog rezultata, budući da tumače da su vrijedni ili voljeni na temelju upravo tog aspekta.

Nauči ih cijeniti proces i svoje neuspjehe

I kada ostvare svoje ciljeve, a posebno kada ne postignu, vrlo je korisno pomoći im da se usredotoče na proces. Treba se zapitati kako su oni to doživjeli i naglasiti koliko su trud i sam put važni, bez obzira na rezultat. Važno je potaknuti dijete da razmišlja o malim koracima. Na taj se način udaljava od onog mjesta na kojem vrijedi „sve ili ništa“, krajnosti u koju perfekcionisti znaju zapasti.

Pomogni da izrazi svoje emocije

Kada dijete sklono perfekcionizmu ne postigne ono što želi, umjesto da mu ponudiš utjehu kao što je "Ne brini, sljedeći put će biti bolje", prvo što treba je potvrditi emocije. Odnosno, treba im omogućiti uvjete da izraze kako se osjećaju i zatim im pomoći da upravljaju tim emocijama.

Važno je potvrditi djetetove emocije kada osjeća frustraciju ili ljutnju, a zatim mu pomoći da upravlja svojim emocijama.

Evo zašto i kako perfekcionizam može biti ograničavajući:

  • Ograničava kreativnost, fleksibilnost i spontanost.
  • Utječe na samopoštovanje.
  • Više iscrpljuje tijekom suočavanja sa zadatkom.
  • Dijete doživljava veliku frustraciju.
  • Perfekcionisti se pokušavaju nametnuti jer smatraju da je način na koji rade stvari jedini ispravan.
  • Stvara stres, tjeskobu i druge poremećaje.
  • Nemoguće je uživati ​​u mnogim aktivnostima.
Možda te zanima... Jedinci i prvorođeni su perfekcionisti - kako im pomoći Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.