Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 30. studenoga 2020.

Kako prvi posjet stomatologu učiniti ugodnim za tebe i dijete?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi posjet dječjem stomatologu može biti više nego zastrašujući, i to ne samo za djecu. Pronalaženje pravog zubara, zakazivanje prvog termina i pokušaj odabira pravog doba u danu i priprema djetetu mogu zaista biti uznemirujući.

No, često se ispostavi da je sva ta briga bila nepotrebna. Jedna je mama podijelila svoje iskustvo s prvim posjetom zubaru:  “Naš je zubar bio tako nježan i ljubazan s mojim sinom. Objasnio je svaki korak i uvjerio se da mu je ugodno u svakoj radnji. Moj je dječačić bio toliko znatiželjan o instrumentima. Higijeničar ga je pustio ga da bira naljepnice. Kad je sve završilo, nije želio otići!”

Ako želiš da i vaš prvi pregled prođe u ovakvom ozračju, pokušaj slijediti ove upute i saznaj na što trebaš obratiti posebnu pažnju prije, tijekom i nakon djetetova prvog posjeta stomatologu.

Možda te zanima... Do šeste godine moraš djetetu pomoći s pranjem zuba, a i kasnije moraš pregledati Vrtić

Kako pronaći dobrog dječjeg stomatologa?

Pronaći dječjeg stomatologa u kojeg imate povjerenja zaista je važno. Evo nekoliko dobrih savjeta za početak pretraživanja ordinacija:

  • Pitaj prijatelje i susjede za preporuke.
  • Potraži iskustva drugih obitelji na društvenim i zatraži  preporuke drugih obitelji u tvom području
  • Pročitaj recenzije na Googleu, Facebooku i drugim web stranicama za potrošače.
  • Posjeti web stranice stomatologa. Listaj slike da bi stekla osjećaj atmosfere u ordinaciji, potraži videozapise ili izjave o filozofiji stomatologa ili ordinacije i pročitaj kritike klijenata.

Kada zakazati djetetu prvi sastanak sa stomatologom?

Prema Akademiji za dječju stomatologiju, trebali biste zakazati prvi posjet djeteta stomatologu u roku od šest mjeseci od pojave prvog zuba, obično u dobi od 6 do 10 mjeseci ili prije prvog rođendana. Odlazak zubaru rano u životu pomaže djetetu da se osjeća ugodno kod zubara. A zubar i zubni higijeničar također vam mogu pokazati kako se brinuti i zaštititi djetetove zube kako biste kasnije spriječili probleme.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Koje je najbolje doba dana za pregled djeteta kod zubara?

Mnogi stomatolozi predlažu jutarnje termine za malu djecu, jer je vjerojatnije da će se dobro odmoriti tijekom noći. Zakazao sam jutarnje sastanke kako bismo nakon posjeta mogli proslaviti piknik ručkom u parku. Učinivši ga posebnim danom, doista sam ih lakše uzbudio zbog svakog posjeta nakon prvog.

Priprema za prvi posjet

Nakon što odredite sastanak, dobro je započeti pripremu djeteta za ono što može očekivati. Jedna mama je podijelila njihovu pripremu za prvi odlazak zubaru: “Vježbali smo sa sinom koristeći plišane životinje i igrajući se uloga. Izmislili smo zabavnu igru ​​pod nazivom "Odlazak zubaru" u kojoj smo se igrali širom otvorenih usta, istražujući unutrašnjost usta i demonstrirajući kako djeluju četkice za zube.” I knjige su korisne! Mnogo je dječjih slikovnica koje kreativno objašnjavaju kako funkcionira prvi posjet stomatologu.

Kako održati dobre navike oralne higijene nakon prvog posjeta stomatologu?

Rutina pranja zubi ne može se započeti prerano. “Sinu sam počeo četkati zube čim su provirili i nije trebalo dugo da on to želi sve sam. Sad moj mali čovjek obožava prati zube! Puštamo pjesmu za pranje zuba koja mu daje do znanja koliko dugo treba četkati, a lice mu zasvijetli čim čuje prvo ujutro i opet neposredno prije spavanja,” rekao je jedan tata. Pretvaranjem zdravih navika u zabavne trenutke manje je vjerojatno da će se vaše dijete oduprijeti i boriti se.

Zajedničko pranje zubića

Uvođenje zabavne nove četkice i paste za zube također može pomoći djeci da se priviknu na četkanje zubiju.  “Moj mali voli svoju četkicu za zube Elmo i pastu s likovima, a ja pazim da pasta ne sadrži fluor, alkohol, parabene, boje ili šećer.”

Rano poticanje dobrih higijenskih zubnih navika pružit će tvojoj djeci sjajan početak životnog i sretnog osmijeha!

Možda te zanima... Mliječni zubi daju nevjerojatan uvid u rizik od autizma Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • voxovej

    I started working online in past three months when the corona was at its peak and made a hand some package. I urge every one to try it when the second wave of corona is troubling our lives once again here is a link for information.... https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.