Beba Dojenje 16. ožujka 2024.

5 (sebičnih) razloga zbog kojih sam odlučila produljiti dojenje

Foto: Pexsels/Helena Lopes
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Produženo dojenje ne donosi samo korist bebi, i mame ubiru plodove....

Jedna je majka odlučila podijeliti svoje razloge zašto je odlučila produljiti dojenje sina, a njene misli prenosimo u nastavku.

"Prije nego što sam dobila prvog sina, nisam ni u primislima pretpostavljala da ću biti jedna od onih majki koje će voljeti dojiti. Vidjela sam to kao neophodan način hranjenja novorođenčeta, ali činilo se da su prednosti uglavnom financijske. Imala sam sreće da je moja beba s guštom prihvatila dojke i postali smo sjajan tim kada je riječ o dojenju. 

U početku sam namjeravala dojiti otprilike godinu dana, ali nakon što sam pročitala preporuku Svjetske zdravstvene organizacije da "nastavim dojiti zajedno s odgovarajućom dohranom do druge godine ili više" (sve dok mama to rado čini), zaključila sam da je to i ostvarivo.

Možda te zanima... 8 pedijatrijskih preporuka od začeća do druge godine Beba

Tužna sam što se bliži kraju

Kako moj sin sada ima 22 mjeseca, neprestano idemo prema kraju dojenja, i prilično sam tužna što se bliži kraj. Prvo i najvažnije, odlučila sam produžiti dojenje kako bi moje dijete moglo i dalje ubirati prehrambene blagodati, kao i opće zdravstvene prednosti, što uključuje manje alergija i bolesti, te kraće bolesti.

Ali ima i dobrih strana za mame koje odluče produžiti dojenje.

Vrijeme dojenje - vrijeme odmora!

Kao što će potvrditi bilo koja majka djeteta, svakodnevni život s vašim snopom (bučne) energije može biti užurban. Datumi igranja, trčanja u parku, aktivnosti dio su redovnog rasporeda, a s obzirom na to da dvogodišnjaci nisu baš u fazi uživanja u dugim dijelovima samostalne igre, je li čudo da žudim za zastojima? Moja dva najdraža trenutka u danu kada osjećam da mogu zastati dah nedvojbeno su kad dojim sina, što radim prije njegovog svakodnevnog drijemanja i prije spavanja. Mazimo se i uzimamo timeout od svih aktivnosti dobrih 15-20 minuta. Ponekad slušam podcast, ponekad jednostavno zatvorim oči i usredotočim se na neko duboko disanje i pustim da moj um odluta, ali u svakom slučaju, dojenje nudi dobrodošao predah od užurbanog tempa koji moj sin obično postavlja.

Možda te zanima... Svjetski je tjedan dojenja: Nevjerojatne činjenice o dojenju i majčinom mlijeku Beba

Mamino mlijeko znači puno hranjivih sastojaka

Sve u svemu, moje dijete prilično dobro jede, ali iako su određene namirnice za njega (bilo koje voće, kruh i sve mliječne proizvode), nagovaranje da pojede sve povrće ponekad može biti zaista naporno. Studije su otkrile da u drugoj godini (12-23 mjeseca) 448 ml majčinog mlijeka osigurava 29 posto energetskih potreba za djecu, kao i različite razine bjelančevina, kalcija, vitamina A, B12 i C te folata. Iako čvrsta hrana igra vitalnu ulogu u ukupnim prehrambenim potrebama mališana, znanje da moj sin također unosi važne vitamine i minerale iz majčinog mlijeka pomaže ublažiti moju zabrinutost zbog toga da li prima dovoljno hranjivih sastojaka iz svoje prehrane i pomaže nam da se opustimo tijekom večere, i onda ako ne pojede posljednje povrće s tanjura.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Vrhunski lijek

Svaka mama bolesnog djeteta zna da je mogućnost dojenja djeteta dok je bolesno božji dar. To je izvrstan način da ih održavamo hidratiziranima kad možda odbijaju čvrstu hranu ili čak vodu, a pruža im puno udobnosti kad se osjećaju loše. Moj se sin nije borio s previše prehlada, ali kad je prošle godine dobio gadni napadaj prehlade, povećao je unos majčinog mlijeka i, vjerujem, zbog toga, brzo prebolio bolest.

Sagorijevanje kalorija

I naravno, ne zaboravimo da dojenje pomaže sagorijevanju kalorija ... nevjerojatnih 500 kcal dnevno u ranim danima s novorođenčetom. Iako se moj sin sada smanjio na samo dva hranjenja u 24 sata, a ja zasigurno ne sagorijevam taj broj kalorija, produženo dojenje držalo me je pažljivijom i odgovornijom oko toga što jedem i pijem,  s obzirom na to da sve što pojedem prelazi na mog sina. Odluka da se ograniči unos šećera i kofeina dobrim je dijelom bila njegova zasluga.

Jedna zdrava mama

Čak i bolje od sagorijevanja nekoliko kalorija, jest činjenica da dojenje također ima nevjerojatne ukupne zdravstvene prednosti za mame. Brojne studije pokazale su da dojenje smanjuje rizik od čitavog niza bolesti i stanja, uključujući rak dojke, jajnika, maternice i endometrija, osteoporozu, reumatoidni artritis, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2.

To je dovoljan razlog da produžim dojenje. 

Skok u razvoju Možda te zanima... Skok u razvoju bebe: Beba puno plače i stalno traži dojku Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • extremeglassloans20

    Do you need a loan? Extreme loans are available to you and they give a loan of 2.5 percent which is applied today and you will be grateful. Contact them in the following ways. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 Email: Extremeglassloans20@gmail.com They are trustworthy and don’t cheat because I’ve been with them ever since, so take this opportunity to be amazed

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.