Beba Dojenje 24. srpnja 2019.

Dojenje ljeti: Najčešća pitanja koja muče mame

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Treba li se bebi davati dodatna tekućina, treba li mama presvlačiti grudnjak nakon kupanja, samo su neka od pitanja koja muče novopečene majke i dojilje na ljetovanju

Ovo ti je prvo ljeto otkad si postala majka. Nisi se još kupala u moru otkad si rodila, nisi još koristila kreme za sunčanje i pitaš se kako to sve utječe na dojenje. Kao i zimi, dojenje je prirodno i jednostavno i ljeti. 

Donosimo ti odgovore na najčešća pitanja koja muče nove dojilje , a pronašli smo ih na Roda.hr - Udruga roditelji u akciji.

Smijem li se kupati u moru ako dojim? 

Ako se brineš da će se proizvodnja mlijeka smanjiti zbog hladnoće mora, možeš odmah prestati. Proizvodnja mlijeka je uvjetovana količinom koju tvoja beba pojede, a ne vanjskim temperaturama. Nema nijednog sastojka u moru koji bi loše utjecao na dojenje. Ako se kupaš u čistom moru, nekim bebama će se možda čak i sviđati slankasti okus kad prihvate dojku. Ako im se ne sviđa, samo nakon kupanja isplahni bradavice običnom vodom. 

Možda te zanima... 9 najvećih ljetnih opasnosti za bebe Beba

Trebam li presvlačiti grudnjak nakon kupanja? 

Mokri sintetički grudnjak zadržava vlagu oko bradavice što pogoduje razvoju soora, gljivične infekcije koja se može prenijeti i dublje u dojku i na bebina usta.

Mogu li koristiti kremu za sunčanje ili samotamnjenje? 

Kreme za sunčanje ili samotamnjenje se vrlo slabo apsorbiraju u krvotok pa tako i u mlijeko. Zato nema nikakvih opasnosti za dojenje. No kod nanošenja krema trebalo bi izbjegavati područje oko bradavice da beba ne bi pojela nešto kreme u dojenju ili isprati to područje prije nego beba doji. Za vrijeme dojenja bi trebalo izbjegavati uzimanje beta karotena kao sredstva za pospješivanje tamnjenja.

Zašto dojenčetu nije preporučljivo davati vodu?

Je li bebi zbog vrućina potrebna dodatna tekućina? 

Bebe mlađe od 6 mjeseci ne trebaju ništa osim majčinog mlijeka. Majčino mlijeko je na početku podoja vodenasto i može potpuno utažiti bebinu žeđ. Prema kraju podoja, mlijeko se mijenja u gušće i hranjivije pa to mlijeko utažuje bebinu glad. Važno je pri tome da majka pije dovoljno tekućine. Za starije bebe, koje uz dojenje jedu i kašice, potrebna je dodatna tekućina. No uvijek možete računati na svoje mlijeko kad je i starija beba žedna.

Možda te zanima... Beba i ljetne vrućine: Koliko toplo je pretoplo za bebu? Beba

Je li normalno da beba ljeti češće doji? 

Ljeti je obično – vruće. Svi smo žedniji nego inače pa tako i bebe. A one znaju što u takvom slučaju trebaju: maminu dojku, prvo vodenasto mlijeko, i gotovo... žeđi više nema. Slobodno daj svojoj bebi dojiti kad god traži, ona najbolje zna koju potrebu dojenjem može zadovoljiti: glad, žeđ ili utjehu.

Jako je bitno da majka pije puno tekućine. Osim toga ne zaboravi kupiti prirodne kreme za sunčanje kojima ćeš zaštiti svoju bebu od štetnih UV zraka. Šešir je obavezan dio garderobe, kako bebi, tako i tebi. Drži se hlada i veliko NE na sunce s djetetom prije 17 sati.

To je otprilike to, a sve ostalo već znate: kupaj se do mile volje i uživaj u moru zajedno sa svojom bebom.

Možda te zanima... 8 razloga zašto je ljeti super biti nova mama Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.