Beba Mama poslije poroda 18. listopada 2022.

Fotografija ove majke prikazuje kroz što neke žene prolaze nakon poroda

Foto: Screenshot: Jeannette Ogden/Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Ne tražim suosjećanje već samo dijelim ono kroz što trenutno prolazim i ne sramim se toga", napisala je.

Razdoblje nakon porođaja mnogim ženama teško pada iz nekoliko razloga, a jedna je mama na Instagramu objavila uobičajenu promjenu nakon porođaja o kojoj se rijetko i slabo raspravlja - gubitak kose.

Jeannette Ogden, majka i influencerica koja na Instagramu ima više od 300.000 pratitelja, podijelila je fotografiju na kojoj je vidljiva njezina borba s ispadanjem kose. Svojim pratiteljima otkrila je kako je to novo i veoma izazovno iskustvo za nju. "U stvarnosti nisam bila sigurna ni želim li podijeliti ovu fotografiju", napisala je u opisu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

reality is, i wasn’t sure if i wanted to share this photo. a mama this morning tagged me in her stories talking about postpartum hair loss so i replied with, “you’re not alone ma, i’m with you” and sent her this photo. after sending it, i looked closely and got kinda bummed. just look at all the hair that’s fallen out.. i’m not looking for sympathy, just sharing what i’m currently going through and i’m NOT ashamed. sometimes embarrassed by it but this world (especially being on social media) has us thinking beauty is specific when it’s truly not. this is a variation of beautiful, says the girl who’s losing her hair but incredibly filled with happiness. perspective is everything and i think of those losing all their hair or have major health issues. beauty is in us, it just takes a certain person to see it. this is motherhood and it’s pretty frickin cool 💯 #shutthekaleup

A post shared by jeannette ogden (@shutthekaleup) on

Ogden je dalje navela kako ju je jedna pratiteljica označila u svojoj objavi te se požalila na gubitak kose na što joj je ona željela odgovoriti kako nije sama u tome te joj je poslala svoju fotografiju koju je nakon toga podijelila i svim svojim pratiteljima.

"Ne tražim suosjećanje već samo dijelim ono kroz što trenutno prolazim i ne sramim se toga. Svijet, pogotovo ovaj na društvenim medijima, želi da mislimo da je ljepota specifična kada ona to zapravo nije", rekla je Ogden.

Zašto žene gube kosu nakon poroda?

Nakon porođaja gubitak kose je stvarno uobičajen, kaže Gary Goldenberg, pomoćni klinički profesor dermatologije na Icahn School of Medicine na Mount Sinai u New Yorku. To je zapravo oblik stanja zvanog telogen effluvium - pretjerano dnevno gubljenje kose - koji se obično javlja nakon trudnoće, velikih operacija, drastičnog mršavljenja ili čak ekstremnog stresa.

Tvoja kosa prolazi kroz tri faze:

  • prvo je faza rasta,
  • nakon nje slijedi prijelazna faza kada kosa prestaje rasti,
  • zatim slijedi faza mirovanja kada kosa ne radi ništa.

Nakon faze odmora, kosa opada da bi nova kosa mogla narasti. Većina ljudi gubi i do 100 vlasi na dan, navodi Američka akademija dermatologije (AAD), i to je potpuno normalno.

Tijekom trudnoće, visoka razina hormona sprječava ispadanje vlasi njihovim normalnim tempom, a u isto vrijeme kosa ti je vjerojatno brže rasla. Zato nakon poroda, kada se stvari vraćaju u normalu, može doći do jačeg opadanja kose, prenosi Prevention.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Hoće li narasti nazad?

Imaj na umu da to ispadanje kose neće trajati zauvijek, a tvoja bi se kosa trebala vratiti u normalno stanje jednom kada beba napuni godinu dana, prema AAD-u.

Ako ti smeta gubitak kose nakon porođaja, AAD preporučuje korištenje šampona i regeneratora za volumen, korištenje regeneratora ili maske za kosu samo na njezinim krajevima te preporučuje da izbjegavaš intenzivne proizvode za čišćenje jer su i oni previše teški.

Također možeš razmotriti uzimanje vitamina ili dodatka za rast kose, kaže dr. Goldenberg. Preporučuje suplemente s biotinom i vitaminom B.

Ako ti je gubitak kose nakon porođaja veoma ozbiljan, svakako se obrati svom dermatologu. On ti može također preporučiti određene tretmane koji bi trebali poboljšati situaciju.

žena češljanje kosa Možda te zanima... Zašto mi nakon poroda pojačano ispada kosa? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.