Beba Mama poslije poroda 30. kolovoza 2019.

'Mame, nemojte patiti u tišini. Depresija odvikavanja od dojenja je stvarna'

Foto: Instagram/angelalanter
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za razliku od poslijeporođajne depresije, većina mama, ali ni stručnjaka, nije upoznata s depresijom povezanom s odvikavanjem od dojenja. Influenserica Angela Lanter podijelila je svoje iskustvo, a pročitaj što kažu stručnjaci zašto se ovo stanje tako rijetko dijagnosticira i kada potražiti pomoć

Dva mjeseca nakon što je prestala dojiti svoju kćer MacKenlee, digitalna influenserica Angela Lanter počela je osjećati neugodne simptome: "Počelo je s nesanicom i znojenjem po noći pa sam provjerila hormone", rekla je Angela, koja je inače u braku s glumcem Mattom Lanterom.

Osim što joj je razina progesterona i estrogena bila snižena, ostali rezultati su bili normalni. Ali nakon nekoliko tjedana tijekom kojih nije prespavala noć, uzela je tablete i probudila se u 2 ujutro s paničnim napadajem. "Bilo je zastrašujuće", prisjeća se.

Možda te zanima... 'Dala sam sve od sebe': Snažna fotka pokazuje sve emocije oko prestanka dojenja Beba

Idući dan išla je svom liječniku, nabrojila mu simptome, koji su uključivali tjeskobu i gubitak težine. "Odmah je prepoznao da sam proživljavala odgođenu depresiju povezanu s prestankom dojenja, jer njegova žena je patila od nje", rekla je Angela i objasnila da joj je laknulo što su njezini simptomi povezani s medicinskim stanjem, ali bila je i šokirana jer nikad nije čula da postoji izraz depresija zbog odvikavanja od dojenja.

"Ovo mora biti lažno? Ne, to doista postoji. Ispalo je da ovo nije tako rijetko, samo žene ne govore dovoljno o tome", napisala je na Instagramu gdje je podijelila svoje iskustvo sa svojih više od 270 tisuća pratitelja. Nakon ove objave ubrzo je shvatila da su se mnoge mame mogle poistovjetiti s njezinim iskustvom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“You are suffering from post-weaning depression.” 😳 Say what? Postpartum depression, I’ve heard of. But post-weaning? This has to be fake, right? Nope. It’s a real thing. And turns out it’s something that we women aren’t talking about enough. When I tried to scour the internet for resources, for other women’s stories, for ANYTHING at all pertaining to the topic, the information available is very limited. And when you’re in the thick of a new diagnosis, all you want is more information. 😫 This past month has been tough. I’m so thankful for a husband who supports me and a God who is faithful, even when I feel faithless. I’ll be sharing so much more about this because I want other mamas to know that you are NOT alone. My dr. advised us that any woman could technically experience PPD for the first three years after birth. THREE years! As someone who has never dealt with anxiety, panic attacks, depression or insomnia, this has really rocked my world. I’m so thankful for a community of amazing women who felt my absence and constantly sent me prayers, even though they didn’t know what was going on. I’m working hard to get back to normal, and working hard on learning to give myself grace. Both of which take time, so bare with me as I figure this thing out and share my experiences with you. So much love to all of my GGs. You make the internet a place I actually want to be again. And if you have experienced post-weaning depression, or anything similar, please share your story and tips for coping below. I believe i have been given an opportunity to help women with what I’m learning through this journey, so if you have experienced something similar, I encourage you to share too. ❤️ http://liketk.it/2AZvG #postpartum #ppd #postpartumdepression #postweaningdepression #momlife #empoweringwomen #mentalhealthawareness #15months #15monthspostpartum

A post shared by Angela Lanter | Hello Gorgeous (@angelalanter) on

"Toliko mama me kontaktiralo i javilo mi da su i one proživjele moje iskustvo barem na neki način, a mnoge također nisu znale ništa o depresiji zbog odvikavanja od dojenja", otkrila je Angela.

Što je depresija zbog odvikavanja od dojenja?

Ovaj termin koristi se za stanje koje se može pojaviti nakon što žena prestane dojiti, a posljedica je hormonalnih promjena i psihološkog stresa povezanog s odvikavanjem. Simptomi mogu biti "pojačana razdražljivost, plačljivost, gubitak zadovoljstva u radnjama u kojima je osoba donedavno uživala, umor i problemi s koncentracijom", objašnjava dr. Gail Saltz, izvanredna profesorica na odjelu psihijatrije u Njujorškoj prezbiterijanskoj bolnici u sklopu Weill Cornell Medical College u New Yorku.

Zašto se ovo stanje tako rijetko dijagnosticira?

Nedostatak praćenja stanja žene

Postoji malo istraživanja o ovom stanju, a razlog tome može biti činjenica da nitko ne prati majčino stanje u vrijeme odvikavanja od dojenja, tvrdi dr. David Goldstein iz Philadelphije. Većina majki se prati u razdoblju nakon poroda i tijekom babinja, kroz posjete liječniku i patronažne sestre, i puno se više prate mogući simptomi poslijeporođajne depresije. To traje oko šest tjedana nakon poroda, a puno majki krene s odvikavanjem od dojenja puno kasnije, neke poslije djetetovog prvog rođendana.

"Imao sam pacijentice koje su iskusile jaku depresiju zbog odvikavanja, a većinom nisu imale pojma zašto imaju simptome depresije", rekao je dr. Goldstein. 

tužna žena beba Možda te zanima... Kako prepoznati razliku između postporođajne tuge i depresije? Beba

Hormonalne promjene

Često podcjenjujemo utjecaj hormonalnih promjena povezanih s odvikavanje. "Razina oksitocina, koja raste tijekom dojenja, smanjuje se kod odvikavanje. To znači da se smanjuje onaj osjećaj sreće i povezivanja s djetetom i majka sve više proživljava tugu i osjećaj gubitka", objašnjava dr. Saltz. 

I drugi hormoni imaju svoju ulogu, primjerice prolaktin čija razina također raste tijekom dojenja i povezan je s osjećajem mirnoće. "Tijekom odvikavanja prekida se pozitivan utjecaj ovog hormona i tad se mogu pojaviti negativni osjećaji", kaže dr. Saltz.

Estrogen ostaje na nižoj razini tijekom dojenja i nakon odvikavanja vraća se na stanje od prije trudnoće. "Promjena u razini estrogena uzrokuje depresivno raspoloženje i nervozu kod nekih žena", dodaje dr. Saltz.

Odgođena pojava simptoma

Ova vrsta depresije ne događa se uvijek odmah nakon što majka prestane dojiti. Zbog toga mnoge mame nikad ne povežu svoje simptome s procesom odvikavanja od dojenja.

"Žene često nikome ne otkrivaju svoje osjećaje i ne shvaćaju da je to što proživljavaju depresija zbog odvikavanja od dojenja", kaže dr. Saltz i pojašnjava da zato liječnici i stručnjaci nisu toliko upoznati s ovom depresijom kao što su upoznati s ostalim stanjima žene nakon poroda.

Možda te zanima... 'Ponekad poželim skinuti dojku sa sebe kako bih se odmorila' Vrtić

Kad potražiti pomoć?

Normalno je osjetiti tugu i gubitak tijekom procesa odvikavanja, ali ako osjećaš da se radi o nečem jačem, stručnjaci preporučuju da potražiš pšomoć.

"Ako simptomi postanu toliko jaki da utječu na majčinu sposobnost da normalno funkcionira, ako ima suicidalne misli, ako se ne može brinuti za sebe ili svoju bebu, ako ima poteškoće sa spavanjem i gubitak apetita, onda je stanje puno ozbiljnije i zahtijeva procjenu i liječenje", kaže dr. Saltz.

Mame koje se bore s nekim od ovih simptoma mogu se obratiti stručnjaku, najbolje psihijatru, ili ginekologu, koji će joj predložiti liječenj koje može uključivati terapiju, lijekove ili nadomjestak hormona.

"Nemoj patiti u tišini, obrati se svom liječniku, razgovaraj s partnerom, obitelji i prijateljima, potraži pomoć. Bit ćeš bolje, ali potrebna ti je sva moguća podrška", napisala je Angela Lanter koja je zbog svog stanja uzimala antidepresive

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angela Lanter | Hello Gorgeous (@angelalanter) on

Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju da si spremna prestati dojiti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.