Beba Zdravlje i njega bebe 29. siječnja 2020.

Je li sigurno voziti dijete u shopping kolicima?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad se autosjedalica djeteta nalazi na kolicima, samo još više utječe na težište, povećavajući šanse za prevrtanje

Često vidim roditelje kao guraju shopping kolica s autosjedalicom u kojoj je beba na njima. Jel ti to sigurno?

Ne. To nije sigurno. Budući da vidimo druge roditelje s autosjedalicom za bebe smještenim na shopping kolicima, mislimo da je potpuno cool, ali zapravo je opasnije i više nego što misliš. 

Tihi ubojica: Dječje autosjedalice nisu za spavanje!

"Shopping kolica se mogu jednostavno prevrnuti, a pogotovo ako je na/u njima autosjedalica", kaže Debra Holtzman, autorica knjige "Sigurna beba“. "Kolica imaju usku bazu kotača u odnosu na njenu visinu pa kad staviš dijete mijenja se i težište", kaže Debra. "Kad se autosjedalica djeteta nalazi na kolicima, samo još više utječe na težište, povećavajući šanse za prevrtanje."

Možda te zanima... Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija! Vrtić

Dodavanje namirnica i ostalih sitnica u kolica čini ih još nestabilnijim. Tom Patire, stručnjak za sigurnost i autor Priručnika za osobnu zaštitu kaže: "Ako se autosjedalica okrene, tvoje dijete će biti zarobljeno". Dodaje i kako je stavljanje bebe u predviđenom prostoru za sjedenje u kolicima jednako nesigurno. I da, znamo da pazite, polako gurate kolica u kojima je beba, ali možeš li zaista vjerovati svima drugima u trgovini da neće naletjeti na vas?

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Umjesto da riskiraš s autosjedalicom na kolicima, isprobaj ove alternative: 

Kupujte odvojeno

Neka tvoj partner vodi brigu o bebi dok kupuješ, ili obrnuto. Ili može povesti prijeteljicu koja će držati bebu (ili ga gurati u kolicima) dok ti guraš kolica. 

Kupuj preko interneta

Isprobaj uslugu dostave namirnica u tvoj dom. 

autosjedalica Možda te zanima... Kakvu autosjedalicu odabrati za novorođenče? Beba

Koristi nosiljku

Dijete je sigurnije kad je vezano za tebe, nego za shopping kolica.

Kupuj kraće, ali češće

Imaš kolica koja imaju mnogo prostora za pohranu ispod? Idi u kupovinu nekoliko puta tjedno, a ne samo jednom, nabavi samo ono što ti treba za sljedeći dan ili dva. Vjerojatno ćeš imati dovoljno prostora da to staviš ispod kolicai nešeć trebati čak ni košaricu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.