Beba Zdravlje i njega bebe 02. studenoga 2022.

Mama uspavljivala bebu jednim starim trikom, susjedi ju prozvali za uništavanje okoliša

Foto: Shutterstock Kako naučiti bebu da sama zaspi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji mnogo tehnika uspavljivanja, no jedna je izazvala burnu raspravu u javnosti, ali i pritužbe susjeda. O kojoj se točno metodi radi pročitaj u nastavku.

Pjevušenje, ljuljuškanje, nošenje, kupka prije spavanja, zvuk sušila za kosu, usisavača, "bijela" buka, "ružičasta" buka... nebrojeno je puno rituala i metoda za uspavljivanje bebe. Pisali smo i o kolijevci i kauču koji vibracijama uspavljuju bebu, a koji su podigli puno prašine među neispavanim roditeljima. Mnogi roditelji posežu i za još jednom "starom" i čini se djelotvornom metodom uspavljivanja, a to je vožnja automobilom.

Nakon što beba prođe fazu u kojoj se ne voli voziti u autu i kad ne može prestati plakati sve dok je ne izvadiš iz autosjedalice, dođe faza kad je auto gotovo jedino mjesto na kojem dijete zaspi bez problema. Zvuk motora, vibracije, noćna svjetla grada... mnogim roditeljima je ovo zadnja slamka spasa. Istraživanje u Australiji je pokazalo da troje od pet Australaca koristi vožnju kao metodu uspavljivanja bebe. 

Možda te zanima... Roditelji provedu čak 82 dana godišnje na uspavljivanje djece Beba

Naime, brujanje motora stvara "bijelu buku" koja pomaže svima opustiti se, ne samo bebama. Naime, bijela buka ili bijeli šumovi su zvukovi poput zvuka ventilatora, slapova, kiše ili perilice rublja. Oni podsjećaju na zvukove iz maternice i korisni su za uspavljivanje tijekom prva tri mjeseca bebinog života. Riječ je o ritmičnom zvuku bez riječi koji djeluje utješno i umirujuće.

Mama uspavljivala bebu vožnjom, susjedi ju prozvali za uništavanje okoliša

Jedna mama posegnula je upravo za tom metodom jer kaže da se posljednjih šest godina nije naspavala kako treba. Njezin je sin spavao u autu, a u blaženom je snu bio sve dok je ona vozikala auto po susjedstvu. Čim bi ugasila motor vozila, mališan bi se probudio. A onda je jedna susjeda napisala poruku.

“Kao i većina susjeda koji nekoliko puta dnevno prođu kraj tvoje kuće, primjećujem da ti je auto stalno upaljen. Iako shvaćam da ga koristiš ne bi li uspavala dijete, sigurna sam da shvaćaš štetu koju činiš okolišu. Ako se doista brineš za svoje dijete, brinula bi se i za okoliš koji im dugoročno ostavljaš, a ne samo za kratkoročni komfor”, stoji u poruci koju je objavio Daily Mail.  

“Odgojila sam troje djece i nikada nisam morala voziti da bi ih uspavala. Shvaćam da biti roditelj nije lako, ali ići kraćim putem koji šteti našem planetu nije prihvatljivo po niti jednom standardu”, piše na kraju. Parents prenosi da je majka koja je poruku originalno objavila na Facebooku, u svojoj objavi napisala: “Kada otkrijem tko je ovo, zaista će požaliti što pokreću rat sa mnom.”

Što ti misliš o pritužbi susjede? Napiši nam svoje mišljenje u komentarima!

Možda te zanima... Znanost kaže: Mame su sretnije i zadovoljnije kad djeca idu rano na spavanje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.