Kako izgleda vaš trudnički jelovnik?

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Klokanica

    Klokanica

    Broj poruka: 649

    Prijavi adminu

    Drage trudnice, kako izgleda vaš trudnički jelovnik? Napišite nam kako vam se promijenila prehrana u trudnoći, podijelite s nama recepte za jela koja pripremate!

  • Avatar JeanGenie

    JeanGenie

    Broj poruka: 87

    Prijavi adminu

    Tijekom trudnoće pazila sam da jedem zdravo i da svaki dan pojedem barem jedan kuhani obrok. 
    Za doručak sam jela žitarice i cijeli zimski period svako jutro uz to kivi i cijedila sam si grejp.. Međuobrok neko voće ili pecivo, a ručak nešto kuhano, varivo ili meso s nekim povrtnim prilogom. plus neki desertić, naravno. I prije večere još neki međuobrok :)

  • Avatar bjap

    bjap

    Broj poruka: 1100

    Prijavi adminu

    Cijelu trudnoću jedem šta mogu, ako mogu, zbog mučnina. Jedem sve normalno kao do sada, jedino prženu hranu i variva ne mogu. Ubacim pokoju voćku, što prije trudnoće nisam prakticirala.

  • angellah

    Broj poruka: 32

    Prijavi adminu

    Ja imam sreće pa od početka nisam imala nikakve mučnine. Jedem sve kao i prije, samo izbjegavam jesti nešto kiselo predvečer jer sam primjetila da mi smeta kiselina u želucu kad pokušavam zaspati. Jedem i nutellu i čokolade svakodnevno, ali ubacim i voćku, zobene pahuljice, ribu i ostalu zdravu hranu. I prije trudnuće sam izbjegavala hrenovke, paštete i konzerviranu hranu tako da mi to ne fali. Inače, 27 tt, dobila 7 kg do sad…

  • Countess

    Broj poruka: 109

    Prijavi adminu

    Hranim se po lchf principu, jedem samo ono što nije industrijsko i što je eko/organsko. Ne jedem ugljikohidrate, ništa rafinirano niti umjetno. Povrće, zdrave masnoće, meso i bobičasto voće + limun. Povremeno mliječno (Veronika). :)

  • marijeeet

    Broj poruka: 67

    Prijavi adminu

    Ja bas nemam apetita u trudnoći,Jel to normalno?

  • IvaP2

    Broj poruka: 151

    Prijavi adminu

    marijeeet


    Ja bas nemam apetita u trudnoći,Jel to normalno?

    Mislim da je sve normalno! Ja isto nemam neki zvjerski apetit, normalan je, kao i prije trudnoće, namam nekih posebnih prohtjeva, jedino mi navečer dođe ful želja za slatkim! Ali svladavam se, moram jer mi je šećer malo povišen, iako pazim što jedem i kvalitativno i kvantitativno, nisam se udebljala (osim u trbuhu, naravno ), ali valjda su glavni krivci hormoni.
    U prvom tromjesečju sam jela što sam mogla i koliko sam mogla jer mi je bilo grozno zlo. Poslije sam jela sve pomalo, što zdravije, umjereno, ali bi si priuštila i slatko. Sada se, u zadnjem tromjesečju, još strože držim reda, prije svega radi šećera. jedem žitarice (zobene, lan) s mlijekom/jogurtom - manji postotak masnoće - za doručak, voće (uglavnom agrume) za međuobrok, pazim da mi prilog za ručak bude bude od cjelovitog zrna, integralan (ako se radi o riži, tjestenini), meso lagano pripremljeno, bez dodavanja dodatnih masnoća, obavezno povrće kuhano ili svježe. Popodne opet voćka, za večeru jedna manja ili pola šnite integralnog kruha, malo svježeg posnog sira, kuhane šunkice na kruh, a za večernji gablec, po potrebi, popijem još čašu jogurta. Pijem puno vode (nikakvi sokovi), eventualno iscjedim malo limuna u vodu i to toplu, to mi je super i za probavu! Za gablec još znam ubaciti i koji orašasti plod, kak mi dođe. Dobro, ovo je možda malo stroži režim zbog šećera, ali tako sam se manje-više, hranila i prije trudnoće, tako da s kilažom nemam problema. Generalno je pravilo, za trudnoću, a i inače za zdravlje, uzimati što manje slatkog, izbjegavati jednostavne ugljikohidrate (šećere, bijelo brašno), izbjegavati pekarske proizvode, gazirana, slatka pića, paziti na skrivene šećere u namirnicama; jesti barem 5 obroka voća/povrća dnevno, namirnice iz cjelovitih žitarica, po mogućnosti koristiti nerafinirane proizvode (bolje maslinovo, nego neko rafinirano ulje), jesti svakako i ribu uz meso, pripremati što više na lešo, a izbjegavati prženu hranu, pogotovo pregrijavanje ulja, piti što više tekućine (vode najbolje). Naravno, tu i tamo i “zgriješiti” nečim nezdravim . I uz sve to se kretati/vježbati - koliko trudnoća dopušta, naravno!

  • Countess

    Broj poruka: 109

    Prijavi adminu

    Iva, ja da jedem ovo što ti jedeš bi vjerojatno sad ležala u bolnici… Toliko ugljikohidrata ne može i nikako nije dobro za probleme sa šećerom. Maksimalno 100g i to kroz voće i povrće. Žitarice se uopće ne bi smjele jesti. Imam inzulinsku rezistenciju a u prvoj T sam imala gestacijski. Druga stvar, “light” proizvodi su prepuni šećera a i masnoće apsolutno nemaju veze sa šećerom u krvi pa ne razumijem zašto bi se netko ovako hranio. Naravno, ako pričamo o margarinima i rafiniranim uljima razumljivo, ali maslinovo ulje, maslac?? Mene je prehrana bez UH spasila i dovela šećer na mjesto i nikad se više povisio nije a i izregulirali su mi se hormoni. Također, nestao je i pcos koji sam vukla godinama…

  • IvaP2

    Broj poruka: 151

    Prijavi adminu

    Countess


    Iva, ja da jedem ovo što ti jedeš bi vjerojatno sad ležala u bolnici… Toliko ugljikohidrata ne može i nikako nije dobro za probleme sa šećerom. Maksimalno 100g i to kroz voće i povrće. Žitarice se uopće ne bi smjele jesti. Imam inzulinsku rezistenciju a u prvoj T sam imala gestacijski. Druga stvar, "light" proizvodi su prepuni šećera a i masnoće apsolutno nemaju veze sa šećerom u krvi pa ne razumijem zašto bi se netko ovako hranio. Naravno, ako pričamo o margarinima i rafiniranim uljima razumljivo, ali maslinovo ulje, maslac?? Mene je prehrana bez UH spasila i dovela šećer na mjesto i nikad se više povisio nije a i izregulirali su mi se hormoni. Također, nestao je i pcos koji sam vukla godinama…

    Ma govorim općenito o zdravijoj varijanti prehrane. A konkretno jelovnik za trudnice s gestacijskim dijabetesom sam dobila u bolnici, na Vuk Vrhovcu, gdje se spominju i kruh i riža i dr. (ali integralni) - za ručak se smije pojesti 200 g toga tipa ugljikohidrata, uz meso i povrće. Za doručak i večeru se smije pojesti barem pola šnite kruha, a zobene pahuljice (čiste, bez šećera), nisu kontraindicirane za gestacijski dijabetes - sve sam to pitala u bolnici, a i informirala se dosta još o prehrani i konkretnim namirnicama. Ono što nam je rečeno, a što je rekao i moj ginekolog, bitno je apsolutno izbjegavati JEDNOSTAVNE ugljikohidrate (šećere, biljelo brašno, pekarske proizvode i sl.). Masnoće vrlo umjereno, ugljikohidrati isto (tipa riža i sl. - opet ponavljam, da složena varijanta UH), voće umjereno, povrće može i u većoj količini, meso može, ali po mogućnosti ne pretjerivati s crvenim i na lakši način pripremiti. Treba izbjegavati suhomesnate proizvode. Light proizvodi možda nemaju toliko šećera, koliko drugih nezdravih aditiva pa ih zato treba izbjegavati. A što se masnoća tiče i unosa zdravijih namirnica, ne radi se samo direktno o šećeru, već i o kilaži, koja je isto tako rizični faktor i za povišeni šećer, ako je pretjerana. Ja sam se tak slično, prema tim preporukama, hranila i prije trudnoće i smršavila (željela sam skinuti nešto kila) i na početku trudnoće su mi svi laboratorijskli nalazi (KS,…) uključujući i šećer, bili besprijekorni. Priznajem da sam u drugom tromjesečju tr. nešto češće jela iz pekare i slatko jer mi je ful pasalo, iako nisam pretjerivalai i, osim trbuha, suvišnih kila nisam dobila. Vrijednosti šećera mi vrlo malo odstupaju i rekli su mi da su vjerojatno za to sada najzaslužniji hormoni u trudnoći. Ugl., najbolje je slušati preporuku liječnika s obzirom na individualno stanje!

  • Countess

    Broj poruka: 109

    Prijavi adminu

    Ako ti to ne diže šećer super. Ja ako pojedem šnitu integralnog kruha, bez laži, drugi dan imam kilu više. Sva se napušem, zlo mi je, ubije me žgaravica. Ista stvar riža, krumpir. Sreća vaša.

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.