Rad preko ugovora o djelu za vrijeme komplikacija

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Suncokret12345

    Broj poruka: 3

    Prijavi adminu

    Pozdrav, 
    znate li je li moguće/prihvatljivo odraditi mjesec dana ugovorenog posla putem ugovora o djelu, kod organizacije koja nije moj poslodavac, dok sam na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci i za to vrijeme nesmetano primati naknadu sa HZZO-a?
    Hvala

  • Suncokret12345

    Broj poruka: 3

    Prijavi adminu

    proljetnica

    Ako si na komplikacijama to znaci da imaš komplikacije u trudnoći i da nisi sposobna za rad. Drugi par rukava je sto kod nas 99% posto trudnica leži doma bespotrebno, tj.potpuno zdrave, bez ikakvih komplikacija-čitaj lažna bolovanja. Dakle-ne, nije prihvatljivo


    Hvala na odgovoru no ne bih ulazila niti komentirala niciju moralnost jer je svaka situacija drugacija i vrlo individuala. Ako ima netko sa iskustvom ili netko od struke da napise odgovor bilo bi super. 
    Mene zanima pravni aspekt, odnosno, ako netko ima iskustva da se za vrijeme komplikacija odradi mjesec dana i nastavi primati naknadu za bolovanje nakon toga jer HZZO kaze slijedece:
    'KADA OSIGURANIK NEMA PRAVO NA NAKNADU PLAĆE SUKLADNO ZOZO-U
    Osiguranik/ca nema pravo na naknadu plaće ako:
    …. 
    4. za vrijeme PNR radi odnosno obavlja poslove osnovom kojih je obvezno zdravstveno osiguran, obavlja ugovorene poslove temeljem ugovora o djelu te bilo koje druge poslove (npr. poljoprivredni radovi i sl.)
    … 
    U navedenim slučajevima osiguranik/ca nema pravo na naknadu plaće od dana nastanka tih slučajeva do dana njihova prestanka odnosno prestanka posljedica njima uzrokovanih.'

    Znaci li to da je za vrijeme trajanja komplikacija u redu odraditi neki posao putem ugovora o djelu tipa 30 dana, za to ne traziti naknadu HZZOa, ali po isteku tog perioda nastaviti dobivati naknadu? 

  • Suncokret12345

    Broj poruka: 3

    Prijavi adminu

    proljetnica

    ….“dok sam na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci i za to vrijeme nesmetano primati naknadu sa HZZO-a?” Tvoje pitanje, dakle odgovorila sam ti točno, ne možeš biti na bolovanju i za to vrijeme nesmetano primati naknadu.
    Kao sto u zakonu jasno piše, istekom ugovora o djelu nastavljaš primati naknadu


    Sad razmisljam kako to eventualno provesti u praksi, razmisljam na glas: ginekolog zatvara bolovanje, odradi se ugovor, ginekolog otvara bolovanje? Od HZZO se potrazuje razlika u danima za period koji je van ugovora putem doznake koji je ginekolog izdao ili ako znate ima jos neki drugi nacin da se tipa mora priloziti ugovor, iako to mi se to ne cini basvjerojatna opcija da ulaze u tako nesto ili se varam? Sad mi se otvaraju jos 2 pitanja: preko koga sam osigurana tih mjesec dana jer ugovor o djelu ne bi bio sklopljen sa stalnim poslodavcem i kako ce HZZO nakon toga obracunavati naknadu - ostaje li izvorni izracun naknade ili se radi novi za 6 mj prethodnih ugovoru o djelu? 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.