Alkohol i trudnoća

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Deleted user

    Broj poruka: 19

    Prijavi adminu

    Bok, mame, imam jedno pitanje… Inače ne pijem alkohol, ili jako rijetko, ali u zadnjih mjesec,dva su mi se zaredale neke posebne prigode, rođendani, pa na moru kod prijatelja koji imaju svoju rakiju (znate kako to ide, morali smo probati) i nisam popila sad puno čaša, ali rakija je dosta jaka, od par čaša sam se čak osjećala malo pijano :/ i…sad sam saznala da sam trudna ( tj. bila sam trudna već kad sam pila sav taj alkohol!!!) Čitala sam malo po netu, kao kažu da ne šteti bebi ako se i popije malo alkohola na početku trudnoće, ali brinem se… Jer inače uopće ne pijem, a baš sad kad sam trudna pila sam više nego skoro cijeli život!!!
    Zanima me kako ste vi, jeste pile alkohol dok ste bile trudne??

  • Avatar cloudy

    cloudy

    Broj poruka: 3222

    Prijavi adminu

    Scarlet..o tome su ti kao i o pušenju u trudnoći mišljenja podijeljena… i samoj mi je nilo kao tebi, svadba, rođendani i alkohol i isto nisam znala da sam trudna…isto, nisam pila puno, jer ni inače ne pijem puno, ali me opet brinulo… iz osobnog iskustva ti mogu reći da malo alkohola neće naškoditi bebi (normalno, ne treba piti puno i svaki dan) ja sam ti sad 19+'4 i sve je super :) tako da nemaš frke…a čak i sad si znam s vremena na vrijeme priuštiti radler ili jednu pivu kad mi paše :) tako da nemoj brinuti,,,i da…koliko si trudna?

  • Avatar MalaMuca

    MalaMuca

    Broj poruka: 851

    Prijavi adminu

    ja sam izlazila i pila i pušila sve dok nisam saznala da sam trudna, ja sam saznala sa 7 tjedana. I onda sam prestala. Alkohol sam odmah izbacila, a cigarete sam smanjivala malo po malo dok nisam prestala. ja sam sad u 25. tjednu i bebica je super. Ne moraš se gristi zbog toga kad si popila na rođendanima. Nemoj se brinuti :)
    Ja sam protiv pijanstva u trudnoći, oke ak si popiješ čašu crnog vina, od toga ti nebu ništ, jedna piva isto tak, al nisam za pijanstva.

  • Avatar Tejuska♡

    Tejuska♡

    Broj poruka: 3521

    Prijavi adminu

    Scarlet ja sam takoder imala dvije svadbe i feste di sam pila crveno vino tada jos nisam znala da sam trudna i eto hvala bogu moj decko se rodio ziv i zdrav :)

    🦸‍♀️31🦸35
    🙋‍♂️Jan (8)🙆‍♂️Noel (5)
    [lilypie.com]

  • Avatar Dada32

    Dada32

    Broj poruka: 397

    Prijavi adminu

    www.dnevno.hr/zdravlje/60647-trudnice-smiju-redovito-piti-alkohol-ali-trebaju-znati-kada-stati

    Eto, da ne brineš. 

    Ali s druge strane:
    “Novo je istraživanje pokazalo da ne postoji nikakva sigurna količina alkohola tijekom trudnoće, a najveći je rizik ako se alkohol konzumira između 7. i 12. tjedna trudnoće. ”
    Tako da si stala na vrijeme.

    Ja sam pak prestala piti u potpunosti, nema čak ni Radlera ni ničega što u sebi ima i malu količinu jer:
    “Za mnoge je odrasle čaša vina nakon ručka ili večere dio kvalitete življenja. Za nerođeno čedo to znači opasnost po zdravlje. Jer alkohol (točnije rečeno: djelatna tvar etanol, odnosno etilni alkohol) ubrzo nakon konzumacije putem želuca i tankog crijeva stiže u krvotok i bez problema preko posteljice dospijeva do embrija, odnosno fetusa. U tom tjelešcu postiže istu koncentraciju kao i kod majke. Odrasli potom u jetri razgrađuju alkohol (do 90%) s pomoću enzima alkohol hidrogenaze (ADH) i aldehid dehidrogenaze (ALDH). Oba ta enzima funkcioniraju i kod bebe relativno rano, ali budući da njezina jetra tek raste, u mogućnosti je razgraditi alkohol sa samo 4-postotnom snagom jetre odrasle osobe. Stoga se molekule alkohola mnogo dulje zadržavaju u bebinu krvotoku.”

    Znači, ja si malo cugnem, a beba je onda dugo “pijana”. Radije ne bi.
    Dok me uhvati kriza popijem Ožujsko Cool. (bezakoholno). 

    Ali gle, i ja sam si popila pivi prije nego sam skužila da sam trudna idalje je sve ok. Koncentriraj se na preglede, da li ti je ultrazvuk u redu i jel doktor kaže da se bebica pravilno razvija i ne brini kaj ste si malo odfeštali na početku. Sad vas čeka duuuga apstinencija. 

  • Avatar Nalah

    Nalah

    Broj poruka: 2037

    Prijavi adminu

    Apsloutno mi ne pada na pamet…ni radler,ni piva,ni čaša vina,pa čak ni Griotta

  • Avatar Tejuska♡

    Tejuska♡

    Broj poruka: 3521

    Prijavi adminu

    Slazem se Nalah od kad sam saznala pa cak ni Griottu ! :)

    🦸‍♀️31🦸35
    🙋‍♂️Jan (8)🙆‍♂️Noel (5)
    [lilypie.com]

  • Avatar Gold👑

    Gold👑

    Broj poruka: 369

    Prijavi adminu

    Inače baš ne pijem alkohol,ali sam jedan dan popila čašu radlera pa sam poslije osjećala grižnju savjesti,znam da jedna čaša ne može naštetiti bebi ali eto meni je tako bilo,od tada kako kažu cure ni Griottu hehe 

    [lilypie.com]

  • Deleted user

    Broj poruka: 5449

    Prijavi adminu

    Ja sam popila casu radlera na svom vjencanju, iako sam znala da sam trudna. Dijete mi je zivo i zdravo. Ako sam zato nemajka, neka sam! Svakodnevno u organizam unosimo sve i svasta a da ni ne znamo, tako da…

    http://proudmomy.blog.hr/ [proudmomy.blog.hr]

    10.03.2013. Maksim 💙 [lilypie.com]
    04.06.2018. Aleksandar 💙
    [lilypie.com]

  • Avatar cloudy

    cloudy

    Broj poruka: 3222

    Prijavi adminu

    ma… u radlerima je tak i tak postotak alkohola jako mali, a piva se smatra prehrambenom namirnicom tako da :) ja sam sinoć baš uživala u radleru, a bome sam i još nekoliko puta… ne popijem više od jednog u dana (s tim da ne pijem svaki dan radlere) ali smatram da je manja šteta od radlera nego od cola i tako nekih sličnih stvari (koje također s vremena na vrijeme pijem)

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.